Friday, April 4, 2014

När det inte finns något vatten

Hade tänkt skriva och lägga ut det här inlägget igår kväll när jag hade paus under mitt kvällsskift på jobbet men nej, det gick inte eftersom vårt internet försvann helt plötsligt. Inte så bra när vi behöver det för våra kurser. Men, nu är det uppe igen som tur är.

Häromdagen fanns det heller inget vatten helt plötsligt under flera timmar. Det var en skadad vattenledning som berörde skolan och även min bostad. Tänk vad vi är bortskämda att bara kunna sätta på en kran och få det vatten vi behöver. Så lyckligt lottade är inte alla människor på jorden. Eftersom torkan fortsätter i Kalifornien talas det en hel del om vattentillgång och om vissa områden och städer faktiskt kommer att vara utan vatten inom en nära framtid.
Och när jag passerade Shasta Lake på väg till Red Bluff förra veckan fick jag en chock - jag har aldrig sett så lågt vattenstånd i den sjön/reservoaren.

När Michael och jag bodde på Hawaii (The Big Island) fick vi vårt vatten genom en så kallad "catchment tank". Vi hade alltså inget kommunalt vatten utan det var regnvatten som samlades i en stor behållare utomhus och som sedan pumpades in i huset. Den var bara täckt med en finmaskig presenning. Vi kokade alltid vårt vatten eftersom vi inte hade en aning om hur kvaliteten på vattnet var. Det blev torka under en period och då fick vi verkligen hushålla med vattnet. Hade det blivit en lång torka hade vi fått hämta vatten. Annars är östra sidan av Hawaii (där vi bodde) den regniga sidan med ca 3 meter regn per år!!

Ber om ursäkt för kvaliteten hos bilden men den är scannad från ett papperskort.
Här ser man tanken med regnvatten. Vattnet pumpades in i huset och sedan hade vi filter både vid "infarten" till huset och inne i huset. Men vi kokade alltså även vattnet eftersom filtren mest fångade upp partiklar - inte bacillusker.


I Mt Shasta-området har vi vatten som hör till USAs bästa vatten faktiskt. Det smakar gott och det har till exempel inte någon fluor tillsatt. Stora delar av USA tillsätter fluor i sitt dricksvatten - kommer att skriva ett separat inlägg om detta. Vattnet hos oss kommer från en stor akvifer och har filtrerats genom den vulkaniska marken. Wikipedia säger detta om en akvifer "En akvifer är en geologisk bildning som lagrar grundvatten med så stor lagringskapacitet och så stor genomsläpplighet att grundvatten kan utvinnas ur den i användbara mängder."

Eftersom vi har ett ovanligt bra vatten finns det företag här som utvinner vatten och säljer på flaska. Crystal Geyser har en anläggning i Weed. Och nu talar samma företag om att starta en mycket större anläggning i Mt Shasta. Många är oroliga för hur detta kommer att påverka vår stora akvifer - framför allt nu när torkan är extrem och historisk. Vi får se hur detta utvecklas.

Vill avsluta med några bilder som visar hur vackert det är här när vi har vatten.

Dunsmuir - den lilla staden söder om Mt Shasta - är också känt för sitt goda vatten.


Burney Falls - dessa mäktiga vattenfall som C och jag besökte för några år sedan. Då var det mycket vatten där.

Sacramento River som har sitt ursprung i Mt Shasta och sedan går genom stora delar av norra Kalifornien. Folk kommer till Mt Shasta City Park och hämtar dricksvatten direkt från källan som finns där. Det är så rent att det går att dricka. De här bilderna är från Dunsmuir där floden också går.


23 comments:

Äventyret framtiden said...

Vatten är en så stor självklarhet för oss som har det i övermått. Det är först när det sinar, man blir utan, som man förstår hur oerhört många människor har det i vår värld.
Vi är rika, Uffe och jag, för vår brunn ger oss 5.500 liter utmärkt vatten i timmen.
En ynnest!

Tack för intressant inlägg igen!
Kramar!

Desiree said...

Vatten och tillgång på vatten av bra kvalité är så viktigt. Så självklart för många av oss som Pettas tar upp men på många håll i världen är det ju inte så. När vi bodde i Nicaragua så stängdes vattnet i ledningarna ofta av för att hushålla på resurserna. Vi hade därför en vatten tank på en kubik på vår tomt som reserv. Mamma fick ofta kliva upp på nätterna för att sätta igång tvättmaksinen eftersom vattnet ofta kom tillbaka just nattetid. När man skulle spola på toa fick man ibland hämta en hink med vatten och ösa i.
Otroligt fint vatten och vattenfall i era trakter. Ser så friskt och klart ut. Förstår absolut att man säljer mycket vatten från era trakter. Minns att vattnet i alabama inte var supergott. Smakade ganska mycket klor även om det inte var något fel på kvalitén.
Kram och trevlig helg.

olgakatt said...

Att kunna dricka kranvattnet direkt utan kokning är ren lyx; i alla fall känns det så när man kommer hem från en resa i länder där man måste köpa renat vatten på flaska. I vår by har vi också lyckan att ha väldigt gott vatten.
Men mycket talar för att det är en försvinnande lyx att kunna slösa som vi gör. Jag blir tokig på grannar som tvättar bilen på gatan och låter det förorenade vattnet gå direkt ut i dagvattenledningen. Folk tycks inte ens veta att det i vår kommun är förbjudet.

Anonymous said...

Hej, vatten är viktigt man har
tur om man har ett bra vatten.
Det ser ut som det, blir en svår tid. Hoppas föråden fylls på.
Fina bilder, vattenfall är vackra.
Bor400 meter Från ett, det är
vackert. Jag ser det från min,
ytterdörr. Förr kunde man se det,
från köksfönstret. Det är i Deje.
När det kommer, mycket vatten blir
luften fuktad. Och frukterna växer
till sig snabbt.
Hälsningar Stig.

Annica said...

Varje gång jag vrider på vattenkranen känner jag enorm tacksamhet. I mitt närområde - liksom på många andra platser i Sverige - är vi bortskämda med friskt, gott vatten och det är, precis som `olgakatt´ skrev, en ren lyx.
Jag dricker aldrig mjölk, kaffe, öl, vin, o.s.v. - men "mängder" av kranvatten. Det har jag alltid gjort. Det finns ingenting som är så gott som vanligt vatten, trots att det inte smakar något. (Om det har smak så är det INTE gott.)
Ibland när jag spolar lite extra för att få riktigt kallt vatten i mitt glas så skäms jag och tänker på hur många som tacksamt skulle dricka även ljummet vatten med dålig smak - ja, t.o.m förorenat.
Människors livsbetingelser är förfärande orättvisa här i världen.

Marina said...

Visst är det så och vi förstår nog inte vidden av att vi har den tillgång till rent vatten som vi har! Det är först när man är utan som man kan börja förstå lite av hur det kan vara att inte ha vatten....

My kids' Mom said...

Goodmorning Weed!

Ja, tänk att vi tar rinnande vatten så för givet och kan känna oss så handikappade när det stängs av för bara en kortare stund.

Vilka vackra bildet! Jag blev riktigt törstig.. :-)

Här i Dalarna har vi även ställen med riktigt fint vatten. Uppe på fäboden finns det vatten som blivit testat och som är så fint att vi enligt experterna skulle kunna sälja det på flaska som hälsovatten. Även uppe vid våran skidstuga kan vi hämta dricksvatten i en rinnande källa i skogen som smakar underbart.

Kram och tack för ännu ettintressant inlägg.

Anneli

Channal said...

Vatten är viktigt! Tänk att det är samma vatten som dinosaurierna drack. Tänk att vi sitter o skiter i rent vatten som vi sedan spolar bort! Sen finns det de som inget vatten har...

Nyttigt att få leva enkelt o inte ta allt för givet!

KRAM o Trevlig Helg! Anna

Gunilla Nardin said...

Att ha tillgang till friskt rent vatten ar en ynnest.Langre upp i bergen harifran finns flera kallor, dar man
kan fylla pa sina flaskor o ta med hem.Det ar lyx.
Tyvarr dar vi bor, sa smakar vattnet klor,sa for det mesta sa dricker vi mineralvatten som kops.
Jattegott men dyrt och tungt att bara hem.
Underbart vackra bilder fran dina omgivningar!
Synd att det ar brist pa vatten nu.
Du har alltid sa intressanta inlagg att komma med AM. Undrar ibland varifran du far alla ideer
och uppslag.

Ha nu en riktigt mysig weekend!!
Stor Kram!!
Gunilla N

Anne-Marie said...

Karin: Vi har fortfarande inga vattenrestriktioner där jag bor men det kommer säkert på vissa håll i Kalifornien inom en nära framtid. Visst är det en ynnest att ha tillräckligt med friskt, rent vatten. Och tyvärr har ju alltför många människor i världen inte tillgång till rent vatten.
Underbart med er brunn. Man känner sig verkligen handikappad när man är beroende av kommunalt vatten och det stängs av.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Du har verkligen en annan erfarenhet från din tid i Nicaragua. Kanske du kunde skriva om det på din blogg? :) Nej du, alltför många människor i vår värld lever med smutsigt och kanske knappt något vatten. Minns många bilder jag sett på TV när folk går till en sinande brunn med brunt vatten.
Att inte ha tillsatser som vi har här i vårt dricksvatten är verkligen en lyx. Tror inte att vi har något klor alls. De allra flesta städer i USA som jag besökt tycks ha klor i dricksvattnet. Luktar hemskt när man sätter på kranen.
Ha en fin helg och kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag tror att de flesta som har tillgång till vatten inte ens tänker på vilken lyx det egentligen är. Jag fick verkligen den tankeställaren när vi inte hade något vatten häromdagen under flera timmar.
Vatten är en sinande tillgång i stora delar av världen - och i år tydligen även här i Kalifornien.
Jag är försiktig med hur mycket vatten jag använder. Men ser ju hur andra slösar. Och "otyget" här i Kalifornien att ha stora gräsmattor som måste konstbevattnas är verkligen inte bra.

Anne-Marie said...

Stig: Låter väldigt fint att du kan se ett vattenfall från ditt hem. Det vore inte dumt att bo så. :)
Att kunna ha ett rent och gott dricksvatten borde vara en självklarhet men är det ju inte alls i vår värld.
Jag undrar hur de stora vattenfallen ser ut just nu. Det är rätt långt dit så har inte besökt det området på sedan jag och C var där.

Anne-Marie said...

Annica: Vad trevligt med ännu en "vattendrickare". :) Jag dricker heller varken kaffe, mjölk, öl eller vin utan bara vatten. Vatten är oslagbart som dryck tycker jag.
Att ha ett vatten utan några tillsatser, som vi har, är fantastiskt egentligen. De allra flesta orter i USA har både klor och fluor. Fluor är ju egentligen ett gift som inte har någonting att göra i dricksvatten. Och mer och mer forskning visar att det inte alls är bra för oss människor. Om vi får tillräckligt med regn blir ju vattenförråden påfyllda men med det konstiga vädret vi har numera tycks detta inte vare en självklarhet längre.

Anne-Marie said...

Marina: Till och med ett avbrott på ett antal timmar - som vi hade häromdagen - var en tankeställare för mig. Och jag hade inte haft en chans att fylla några kärl med vatten eftersom det skedde när jag var på jobbet.
Människor som har vatten tror jag ofta inte inser vilken lyx det egentligen är.

Anne-Marie said...

God eftermiddag Mora, ;)

Visst är det lätt att ta rinnande vatten som en självklarhet - vilket det ju inte är för många människor.

Vattenfallen var väldigt imponerande när C och jag var där. Har ingen aning om hur de ser ut just nu.

Det låter ju fantastiskt att ni också har sådant gott och fint vatten utan tillsatser lokalt. Minns när jag drack vattnet i Mt Shasta för första gången och det smakade mycket godare än vattnet i Sollentuna. :)

Roligt att du tyckte om inlägget.

Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Visst är det märkligt egentligen att vi bara återanvänder allt vatten om och om igen.
Och vattentoalleter var nog bland de dummaste uppfinngar som gjorts. Praktiskt men inte bra för miljön.
Ibland är det bra att få sig en tankeställare och inse hur sårbara vi egentligen är om vi bor utan att vara självförsörjande.
Ha en fin helg och kram!!

Anne-Marie said...

Gunilla: Underbart att du kan åka och hämta vatten om du vill. Det är ju sådant vatten som troligen är det allra bästa för oss - som rinner naturligt i naturen. Det finns forskning som säger att när vatten rinner i ledningar förlorar det mycket av sin naturliga livsenergi.
Jag minns vattnet i Paris. Det stank av klor. Usch och fy!
Roligt att du tycker om mina inlägg - tack. :) Jag antar att min hjärna funderar på saker och ting och sedan läser jag väldigt mycket på nätet.
Ha en fin helg och stor kram!!

Charlie sa ... said...

Vatten - ett så viktigt ämne! Tänker ofta på hur lyxigt det är att kunna vrida på en kran och få rent vatten som man kan använda.

Min pappas moster hade en brunn på sin tomt därifrån hon hämtade vatten. Vatten kan göra skillnad mellan liv och död. Vatten är ett ämne som jag kan helt enkelt kan prata om i timmar ;)

Fina bilder och intressant att läsa Anne-Marie

KRAM!

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är det ett viktigt ämne och intressant. Man blir lätt bortskämd av att ha rinnande vatten. Bra ibland att bli påmind, genom till exempel en avstängning som vi hade.
Härligt med din mosters brunn. Underbart att ha eget vatten utan tillsatser.
Vatten har också väldigt intressanta "egenskaper" som jag gärna kan dela med mig av till dig privat om du är intresserad.
Roligt att du tyckte om inlägget och bilderna. :)
Kram!!

Martina said...

Ja vi är verkligen bortskämda med att vatten, el, teknik... bara ska fungera och fungerar. Men ibland, när man reser eller när det blir problem hemma, sa far man sig verkligen en tankeställare.

Lyxigt att ni har sa bra vatten hos er!
Det är viktigt. Och verkligen inte alltid en självklarhet i Usa. De ganger jag har varit där sa har jag verkligen känt hur mycket fluor det är i kranvattnet.
Kramar

Anne-Marie said...

Martina: Det är bra tror jag att få litet tankeställare ibland. Vi förväntar oss att allt skall fungera och gör det inte det är det lätt att bli otålig och frustrerad.
Vårt vatten är väldigt fint. Det är därför företagen som vill sälja vatten på flaska söker sig hit.
Det du känt i vattnet i USA är troligen klor. Det smakar och luktar illa. Fluor är smaklöst vad jag vet. Men ändå ett gift som påstås vara bra för tänderna.
Kramar!!

malix said...

vatten stan är full av vatten. vad skulle vi göra utan det? vi borde vara mer rädda om vårt vatten för två årsedan var vi i fjällen på sommaren och drack vatten ur en bäck så jordnära och blev en magisk stund. samtidigt som tankar flyttade in om hur sårbart det är. vi måste vara rädda om våra tillgångar för vi ska lämna den till andra en dag-
ha en fin dag :)