Sunday, March 23, 2014

Spring Break - ledighet med sänkt lön

Spring Break står för dörren. Detta lov i de amerikanska skolorna som inte riktigt är varken sport- eller påsklov.

I vanliga fall brukar min skola och alla kontor ha öppet under Spring Break även om inga kurser hålls.
I år är det dock annorlunda. Tre dagar under kommande vecka är hela skolan stängd på grund av så kallade "furlough days". I morgon (måndag) och tisdag är jag ledig på grund av "furlough days" men skolan är öppen. Troligen är det inte många som kommer att arbeta eftersom det är en kort vecka.
Så här förklarar WiseGeek vad "furlough days" är: "Furlough days are mandatory leaves of absence ordered by employers who are attempting to cut costs without firing employees. When such a day is ordered, employees take the day off without pay."

För snart 2 år sedan fick alla inom skolan sänkta löner. Detta har vi levt med sedan dess och vi ser det i lönekuvertet varje månad. Skolan valde att genomföra "furlough days" som ett resultat av dessa lönesänkningar. Vi hade även "furlough days" under jullovet när skolan var helt stängd.
Vi anställda är alltså lediga men egentligen utan betalning.

Det sägs att våra löner kommer att gå tillbaka till det vi hade för 2 år sedan i och med 1 juli i år. Har priserna stått stilla under 2 år? Nej. Har vi fått lönehöjningar innan våra löner sänktes? Nej.
Den gruppen anställda jag hör till heter "classified staff". Vi har inte haft några som helst löneökningar under ca 7 år. Det är så den amerikanska arbetsmarknaden ser ut inom vissa områden.

Jag har absolut inget emot att vara ledig men jag skulle också uppskatta kompensation för de stigande kostnaderna. Detta kallas "cost of living adjustment". Det får till exempel de som är pensionärer här i USA.

Hittills har lovet bjudit på sommartemperaturer. Men till veckan kommer det att bli mer normalt för mars med en del regn och moln.
Jag fick ett oväntat sällskap på min veckoshopping igår. En vän som jag tappat kontakt med dök helt oannonserat upp på mitt kontor för en vecka sedan och igår slog vi följe in till Mt Shasta. Jag bodde hos henne i Lake Shastina i hennes mycket stora hus när jag kom tillbaka från Hawaii för nästan 9 år sedan.

Den här bilden passar för veckan som kommer. :)


Bilden lånad från nätet.

18 comments:

Fullblodsekologen said...

Här i Spanien har lönerna också sänkts ordentligt sedan "la crisis" satte igång ordentligt för ca 7 år sedan. Samtidigt som allt blivit dyrare. En del heltidsarbetande har en månadslön på straxt över 800 Euros. Många familjer på 4 personer lever på enbart en lön. Nu verkar det som om det har börjat "ljusna" något men det kommer bli tufft för Spanien att komma på fötterna igen.
Hoppas du får några riktigt sköna dagar. Kram/Annelie

Desiree said...

Det är inte lätt att få ekonomin att gå ihop när levandskostnaderna fortsätter att stiga men inte lönerna gör det eller att behöva ta semester men inte få betalt. Tyvärr något som blir vanligare på många håll. Jag hoppas dock att du kan få njuta av dina lediga dagar även om de inte är frivilliga. Här ska det också bli lite mer vanliga mars temperaturer under denna vecka jämfört med förra veckan då vi hade rena rama sommarvärmen.
Kram!

olgakatt said...

När man går i pension får man också en rejäl "lönesänkning". Visserligen blir man samtidigt "ledig" och slipper kostnaderna för "inkomsternas förtjänande" som månadskort och eventuell utelunch. Men för många blir det en ekonomisk chock. Det är ju alltid lättare att rätta munnen efter matsäcken när matsäcken växer än när den krymper.
Lönelösa fridagar känns säkert inte som några välförtjänta semesterdagar men jag hoppas du ändå kan använda dem till något trevligt!

Anonymous said...

Hej Anne-Marie!
Vilken tråkig löne politik! Vad finns det i jobbet som uppväger det....kortare arbetsvecka,möjlighet att styra din tid...eller vad?
Nu är det vår här! Såg att dom sopa upp grus i stan alldeles nyss!!
Ha det gött!
Mvh Perra.

Annika said...

Trist det där, verkligen tråkigt med furlough.
Tungt.
Hoppas du kan utnyttja dessa dagar till ngt roligt iallafall.
Vi har spring break i samband med påsk. Men nästa år då K är på college äger det rum ngn ggn i mars.
Kramar!

Malin said...

Så är det även i den privata sektorn. Min man fick gå ned 25000 (!) i lön förra året för att få behålla jobbet. Ingen uppsägningstid om man väljer att gå heller. 48 timmar på sig att bestämma. Det är tufft, särskilt som vi lever på en inkomst, men naturligtvis även en smäll för självförtroendet. Det är tråkigt att lojalitet inte anses värdefullt längre. Det är nog många som har varit tvugna att dra åt svångremmen de senaste åren.

Anonymous said...

Tur att pensionarer har I USA far ta del av "lost of living adjustment" da pensionerna ar laga I manga fall. Har har inte (inom stat/kom)blivit loneokning pa 5 ar och lar inte bli nagon heller.

Kram
BM

Marina said...

Jaha ja, det var ju också en variant av personalpolitik!
Det där med "Springbreak" är för övrigt lite mystiskt, den finns öven här,trots att vi inte har någon "Spring" alls...

Anne-Marie said...

Annelie: Spanien har det också tufft.
Här i USA har många människor flera jobb och klarar knappt av sina räkningar trots allt. Minimilönen i USA är löjligt låg.
Jag vet att man inte kan jämföra två länder egentligen som har olika kultur och valutor men jag tjänar mycket mindre idag än vad jag gjorde för 17 år sedan i Sverige.
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Nej, det är verkligen inte lätt att få ekonomin att gå ihop - framför allt inte när man bor själv. Är man två kan man ju i alla fall dela på en del kostnader.
Eftersom allt är dyrare i mina trakter än på många andra håll (glesbygdsproblem med liten konkurrens) blir det ännu mera kännbart.
Många människor i USA lever ju "paycheck to paycheck". Jag är i alla fall i sitsen att jag inte behöver göra det.
Idag var det återigen uppemot +20 men de har utlovat en del regn och mer moln framöver.
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är säkert knapert också att vara pensionär - kanske både i Sverige och i USA.
Att vara statligt anställd (vilket jag är) i Kalifornien är inte det bästa. Kanske andra stater har det litet bättre men här är det snäva marginaler.
Eftersom lönesänkningen sker varje månad blir, som tur är, denna veckan inte mer kännbar än andra veckor.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Nej du, det finns egentligen inte mycket som uppväger det som pågår med lönesänkningen. Arbetsmarknaden i USA är väldigt annorlunda jämfört med den svenska. Och att vara statligt anställd - vilket jag är - är påtagligt i det mycket kärva ekonomiska klimatet i Kalifornien. Ekonomin här är totalt körd i botten - staten Kalifornien är nog i det närmaste i bankrutt. The Golden State är inte vad den var.
Det här är verkligehten för miljontals amerikaner.
Härligt med vår hos dig. :)
Ha det fint!

Anne-Marie said...

Annika: Eftersom lönesänkningen spritts ut under så lång tid blir denna veckan inte mer kännbar än andra veckor. Tur det i alla fall. :)
Det är onekligen litet trist att inte ha fått lönehöjningar på så många år och att sedan få en lönesänkning.
Men detta är, som du ju vet, en verklighet för väldigt många amerikaner. Och den amerikanska arbetsmarknaden är ju inte alls så reglerad som den svenska.
Jag uppskattar att vara ledig och ha litet mer tid för saker utanför jobbet.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malin: Det låter ju helt otroligt att behöva gå ner så mycket i lön. Oj!
Nej, den amerikanska arbetsmarknaden är tuff och man har väldigt litet trygghet om man jämför med den svenska. Det har säkert ändrats i Sverige också och blivit tuffare men fortfarande har ju fackföreningar i Sverige mer kraft än de amerikanska.
Svångremmen dras nog åt mer och mer hos fler och fler.

Anne-Marie said...

BM: Att vara statligt anställd är nog ingen höjdare just nu i USA. Det verkar vara kärvt på många håll.
Verkligen tur att pensionärer fortfarande får en viss kompensation för ökade levnadsomkostnader.
Kram!!

Anne-Marie said...

Marina: Jag håller med dig! Här i USA tycks arbetsgivare kunna göra väldigt mycket som troligen inte skulle gå att göra i Sverige till exempel.
Ja, det där med "spring" i tropiska länder blir ju litet mysko. :) Hawaii och Florida har ju spring break också även om det inte är vår där heller.

Äventyret framtiden said...

Lite bakvänt kommenterande blir det för min del nu men nu förstår jag vad du menar i ditt senare inlägg.

Det blir hela tiden svårare för folk att leva. Lönen är densamma i många år, men kostnaderna stiger. Jag har kommit mera i kontakt med den biten nu när jag har börjat grunna på min egen pension som närmar sig och jag har plötsligt fått en annan förståelse för pensionärer som jobbar. Många skulle inte klara sig annars.
Skatteprocenten är oskäligt hög för den som lyfter pension och gemene man har inte särskilt höga pensioner. Kostnaderna är som de är, priserna stiger och ....
Därför uppstår frustrationer när en del avsatta direktörer o.dylika får fallskärmar som inte är av denna världen. Puh! Även i företag som drar ner på personalkostnaderna med att ge ledighet utan lön istället. Puh, säger jag igen

Anne-Marie said...

Karin: Det gick ju bra att kommentera omvänt. :)
Man kan verkligen undra vad som kommer att hända med pensionerna framöver. Kanske det blir så många äldre att det inte längre "håller". Jag har under många år haft en känsla av att den dagen jag når pensionsålder så kommer det inte längre att finnas pengar.
Hoppas att du kan få det hela att gå ihop på något sätt.
De där fallskärmarna är så upprörande att det egentligen inte finns ord. Puh kanske är det bästa man kan säga.
Kram!!