Thursday, March 13, 2014

En mycket annorlunda plats

Att ständigt vara uppkopplad och tillgänglig är det verkligen nödvändigt? De allra flesta är idag uppkopplade via internet eller mobiltelefoner i stort sett 24/7. Men behöver vi verkligen alltid kolla mobiltelefonen och vår epost? Frågor jag tycker kan vara värda att ställa sig själv ibland.

Häromdagen läste jag om en mycket annorlunda plats i USA - Green Bank i West Virginia. Denna lilla by med drygt 140 personer har ingen uppkoppling till omvärlden via mobiltelefoner eller internet.
Anledningen? De befinner sig i något som kallas " the Radio Quiet Zone" eftersom de har världens största, fullt styrbara radioteleskop - Green Bank Telescope.
För att man skall kunna använda teleskopet och fånga upp signaler från yttre rymden behövs en "elektromagnetisk tystnad", vilket man har i Green Bank.

Jag måste erkänna att jag är litet fascinerad av sådana här platser. Platser som inte riktigt följer normen och att människor väljer att bo på en sådan plats som till exempel Green Bank.
Vet inte om jag skulle vara villig att ge upp mitt internet. Min mobil däremot har jag nästan aldrig på så den skulle jag klara mig utan. Men det är intressant att tänka tanken att bo på en plats där man lever som man gjorde när jag växte upp.

Några personer har flyttat till Green Bank under de senaste åren för att komma undan elektromagnetiska frekvenser. Vi är ständigt omgivna av dessa frekvenser men det har blivit fler och starkare sådana de senaste åren med alla kraftfulla mobiltelefoner och trådlösa nätverk. Dessa personer har olika slags fysiska besvär som för närvarande inte egentligen erkänns som medicinska åkommor. I Sverige har man dock erkänt denna överkänslighet som en medicinsk sjukdom.

Green Bank, West Virginia, kan vara USAs "tystaste" plats. En plats där mobiltelefoner och datorer får en välbehövlig "semester". :)

Två bra länkar som berättar om Green Bank:
http://dailynightly.nbcnews.com/_news/2013/05/15/18277297-no-cellphone-no-wi-fi-living-in-americas-quietest-place?chromedomain=science
http://www.npr.org/blogs/alltechconsidered/2013/10/08/218976699/enter-the-quiet-zone-where-cell-service-wi-fi-are-banned


Bilden lånad från Wikipedia / NRAO/AUI

24 comments:

My kids' Mom said...

Godmorgon, Vad du är uppe tidigt :-)

Green Bank låter onekligen som ett ställe som man skulle behöva åka till ibland. Själv kan jag bli mycket stressad av att folk förväntar sig att man är ständigt uppkopplad och anträffbar. Det gillar jag verkligen inte. Jag går inte runt med min iPhone som de flesta gör. Jag kanske har den i handväskan eller i jack fickan men jag hör den inte alltid till människors stora förvånad och irritation. Nej, usch så stressande.

Bra och mycket relevant inlägg Anne-Marie. Vad får du alla idéer om vad du skall skriva ifrån? Beundransvärt.
Kram!

Annica said...

Mina två datorer är inte påslagna varje dag. Och min mobiltelefon används bara till telefonering (mycket sällan!) och att ta en eller annan bild med. Aldrig surfande/kollande av epost.

All ständig uppkoppling och tillgänglighet är ju ett skapat behov som vi egentligen skulle må bättre av att dra ner på. Konstigt att inte människor känner och förstår att tystnad och otillgänglighet kan vara helt underbart.
Tycker jag, en kvinna i snart övermogen ålder. ;)

Undrar förresten om det finns någon "Green Bank"-plats i Sverige?

Äventyret framtiden said...

Nej! Man behöver inte vara uppkopplad hela tiden, men ibland tror man att det är så.
Bara att ta semester och inte vara nåbar kan bli stora problem för omgivningen, för även då brukar folk "finnas till" i allmänhet.
Här har våra datorer krånglat av speciella skäl och sett till att vi inte har kunnat vara uppkopplade. Först känner man sig lite valhänt, men efter ett tag så går livet vidare i alla fall:), kan du förstå?
Ha en bra dag!
Kramar!

Channal said...

Vilket ställe! Tänk om de får kontakt från rymden. Tänker på en film med Jodie Foster. Hon jobbade på ett sådant ställe.

Jag älskar den grekiska övärlden. På somrarna när vi är där i två veckor då finns det ingen uppkoppling! På restauranger finns det skyltar med texten: "Ingen wifi! Prata med varandra istället". Så jäkla skönt!!

KRAM Anna

Martina said...

Visst blir det för mycket ibland. Vi vänjer oss och blir beroende av all denna ständiga uppkoppling och ibland är det nog väldigt överdrivet.
Samtidigt sa skulle inte jag kunna ge upp det helt. Det finns ju trots allt manga fördelar ocksa.
Lagom är bäst?!
Kramar

Anne-Marie said...

Hej Anneli,
Vi har ju ställt om till sommartid så det är "bara" 8 timmars tidsskillnad nu mellan Kalifornien och Sverige. Så jag var inte uppe så jättetidigt. :)
Det vore väldigt intressant att besöka Green Bank tycker jag och känna hur det känns att inte vara omgiven av dessa osynliga frekvenser som vi hela tiden "bombarderas" med. Det har blivit ett "syndrom" i dagens samhälle verkar det som att alltid vara uppkopplad. Jag tror inte att det är nyttigt att känna den pressen.
Roligt att du tyckte om inlägget. :) Jag läser en hel del litet mer alternativa hemsidor och hittade informationen om Green Bank. Tyckte det var intressant så då blev det ett inlägg.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annica: Min dator är ofta på hemma men jag har bara en äldre mobil - troligen litet "dinosauriemodell" ;) jämfört med de nya telefonerna. Och denna äldre telefon kan inte ta bilder och den är relativt dyr att ringa med. Jag har ju min hemtelefon så behöver ingen mobil mer än i "nödfall".
Jag tror att vi blir splittrade av att hela tiden känna behovet av att vara uppkopplade och veta vad alla gör hela tiden. Vi klarade ju oss rätt bra utan detta tidigare så visst är det ett skapat behov.
Vet faktiskt inte om det finns någon motsvarighet i Sverige. Du får kolla och skriva om detta i så fall hos dig. :)

Anne-Marie said...

Karin: Det verkar som om många tycker att man skall kunna få tag på andra hela tiden. Men jag tycker det går till överdrift när folk hela tiden skall kolla sina mobiltelefoner för att se vad som hänt. Jag tror både datorer/internet och mobiltelefoner är beroendeframkallande. När jag varit i Sverige tidigare och inte hade internet i mammas lägenhet kände jag mig väldigt bortkommen och fick nästan litet "abstinensbesvär".
Vilken tur att livet går vidare Karin. ;)
Ha det gott! Kramar!!

Anne-Marie said...

Anna: Visst är det en intressant plats. Jodå, den filmen med Jodi Foster har jag sett. "Contact" hette den. Mycket bra film.
Nu hör jag till den skaran som tror att det finns intelligent liv där ute - något annat verkar helt absurt som jag ser det.
Det låter som om grekerna har fattat att det faktiskt går att vara utan uppkoppling. ;) Bra skyltar!
Kram!!

Anne-Marie said...

Martina: Det verkar som om vi människor lätt blir beroende av olika saker. Jag kan nog säga att jag till viss del är beroende av internet.
Det finns väldigt mycket bra på nätet som jag inte skulle vilja vara utan.
Tror nog att lagom är bäst. :)
Kramar!!

Charlie sa ... said...

Man behöver inte vara uppkopplad jämt och säkert är det jättebra att inte vara det. För mig personligen skiljer jag känslan att känna att jag kan välja och när jag måste, som på mitt arbete. Att pausa, låta bli att kolla mail, lägga undan, stänga av - så skönt! När jag inte måste men kan styra själv, då är jag glad för att jag kan, om jag vill.

KRAM! Trevlig helg

Lotta

Katta said...

Stressen att vara uppkopplad är hemsk. När jag reser med tåget händer det alltid att några resenärer blir så upprörda när de inte kommer ut på nätet. Ett intressant ställe du skriver om. Dock har vi dessa platser hos oss också, iallafall i norr. Det är skönt att få vara ifred från allt plingande ibland. Kram

Fullblodsekologen said...

Det har nog gått lite till överdrift det där med att alltid vara uppkopplad. Verkar som att folk umgås via sina mobiler och datorer nuförtiden. Sätter du dig på ett fik i Sverige sitter ungdomar ofta med sina laptops och skriver istället för att snacka med de som sitter vid bordet.
Ha en fin helg! Kram

malix said...

låter som en plats som hade varit avkopplande, och kanske är nödvändig i framtiden när vi helt enkelt inte kommer orka med allpåkoppling som vi idag väljer. Vill önska dig en bra dag och en trevlig helg

Malin said...

Det är intressant hur man ser på det här med elektromagnetisk påverkan på människan. På mina pojkars skola så var det en förälder som var orolig för detta och faktiskt så ändrade skolan (mej veterligt den enda som gort detta) på sina rutiner när det gäller vad barnen är utsatta för. Det finns inte så mycket undersökningar ännu men de försöker undvika att barnen utsätts för mer än vad som behövs. Klart att de använder datorer, men de ber att de som kan kopplar upp direkt och inte använder wifi. Tänker på microvågsugnarna i barnens närhet och andra små saker som detta. Tiden får väl utvisa hur mycket, om något, detta påverkar den generation som växer upp med tillgång till all denna elektronik. Själv så tror jag det skulle vara svårt att sluta helt. MEN hela familjen använder mycket mindre elektronik den månaden på sommaren då vi är i Sverige varje år. Inte helt unplugged, men nästan. Viktigt tycker jag att göra ibland.

Annika said...

Jag såg en dokumentär nyligen om West Virginia, som ju är min grannstat, och där talade man om Green Bank. Både Peter och jag tyckte det var fascinerande.

Nej, jag skulle inte vilja ge upp internet och allt jag är van vid där. Absolut, visst är jag beroende, och många med mig. Det är de flesta, skulle jag nog säga.

MEN att ta pauser från det gör jag.
På helgerna skriver jag inte min blogg, läser inga andras bloggar. Öppnar knappt datorn, faktiskt. OCH på somrarna blir ett naturligt break från allt då jag är hemma, och på mitt landställe. DET gillar jag!!
Verkligen.


OCH jag sitter inte och glor ner i en lur hela tiden. OCH ej heller sitter jag vid datorn hela dagen.
Men utan detta, nej, det skulle jag inte vilja vara.

Kramar och trevlig helg!!

Anonymous said...

West Virginia är en fascinerande
delstat. Nej,jag vill inte vara utan min dator, men jag äger faktiskt inte en cell phone. Idiotiskt förstås, när man är ute med bilen, men så är det.
Körde ensam ner till Ft. Myers för några år sen; döttrarna hade gett mej en phone, men jag glömde att jag hade en. Utbytta roller; ungarna vill hålla reda på mamma!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Lotta: Låter jättebra att känna att man har ett val. Självklart får man "go with the flow" på jobbet om det kräver att man använder dator och mobil. Men hemma har man självklart ett val.
Nu är det litet svårt att föreställa sig att leva utan en dator men det var först när jag kom till USA som jag hade en hemma där jag hade tillgång till internet.
Ha en fin helg Lotta! Kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Även kortare avbrott utan internet kan nog lätt skapa irritation och stress hos många nuförtiden. Hemma har jag internet och telefon via internet och om internetuppkopplingen går ned står jag utan telefon också vilket jag inte gillar.
Härligt att du har områden i norr där det är "tyst". :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Annelie: Det du beskriver låter onekligen litet absurt. Att inte prata med folk man sitter i närheten av rent fysiskt. Är det säkrare och mindre utmanande kanske att inte ha personkontakten?
Det kommer nog att slå tillbaka så småningom.
När jag har besökt Stockholm de senaste åren har jag i stort sett inte sett någon som inte tittat på sin mobil. Och detta görs även när man går till olika platser. Mysko tycker jag att bli så beroende.
Ha en fin helg du också! Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Eftersom jag växte upp utan både internet och mobiltelefoner minns jag ju hur det var att inte vara uppkopplad. Det var ett helt annat slags liv. Litet långsammare och man hade mer mänsklig kontakt. Självklart finns det väldigt mycket bra med internet som vi idag skulle ha svårt att vara utan.
Ha en fin helg!

Anne-Marie said...

Malin: Vissa människor är känsligare än andra när det gäller den elektromagnetiska strålningen. Jag har till exempel svårt att använda en trådlös telefon (hemmatelefon och mobil) eftersom jag är känslig för strålningen. Jag blir varm på den sidan av huvudet där jag har telefonen och även yr. Så fort jag inte använder telefonen mår jag bra igen.
Min moster hade enorma problem och fick bo i källaren i huset där hon och hennes familj bodde.
I USA är det många människor som mår dåligt efter det att så kallade "smart meters" installerats.
Jag använder aldrig mikrovågsugn eftersom den också gör att jag mår dåligt.
Det här är troligen ett mycket stort "experiment" som ingen vet hur det kommer att avlöpa.
Kanske jag borde flytta till Green Bank. ;)

Anne-Marie said...

Annika: Kul att du redan hade hört talas om Green Bank.
Nej, att vara utan internet skulle vara svårt tycker jag. Jag märker att jag använder det mycket till att finna information. Och om jag inte kunde handla saker via nätet skulle jag aldrig få tag på något pga vårt dåliga affärsutbud.
Härligt att ha riktiga avbrott i dator- och mobilanvändandet. Det tror jag att många ungdomar skulle må mycket bra av.
Och jag måste erkänna att jag blir litet chockad av att se hur totalt beroende folk i Stockholm är av sina mobiler. Så är det inte i lilla Weed ännu. Visst har ungdomarna mobiler men de är inte helt fastklistrade.
Ha en fin helg! Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Har aldrig varit i varken Virginia eller West Virginia. Det ser ju väldigt vackert ut tycker jag.
Nej, dator skulle vara svårt att vara utan nuförtiden. Det finns så mycket bra information på nätet som man verkligen har nytta av.
Jag har en mobil som är ungefär 10 år vid det här laget. Den använder jag i stort sett bara när jag inte är hemma och måste ringa av någon anledning. Tycker det är bra att ha en mobil också om något skulle hända med bilen.