Monday, February 17, 2014

Republiken Kalifornien

Postkontor, skolor, köpcenter och andra allmänna platser brukar ha den amerikanska flaggan hissad. Och ibland även Kaliforniens flagga. Jämfört med Sverige känns det som om flaggan är mycket mera synlig ute i samhället. Vår skola har den amerikanska flaggan såväl som Kaliforniens flagga hissade året runt.

Varje amerikansk stat har, förutom The American Flag, en egen flagga. Här kan man se hur alla statsflaggor ser ut: http://en.wikipedia.org/wiki/Flags_of_the_U.S._states
Ofta blir man hemmablind och tänker egentligen inte på hur saker och ting ser ut. Häromdagen slog det mig att Kaliforniens statsflagga har orden "California Republic". Det var jag ju tvungen att ta reda på vad det egentligen står för. :) Dessutom har flaggan en björn, en stjärna och en röd rand nedtill.

Kalifornien var faktiskt en del av Mexiko på 1800-talet. På mitten av 1800-talet gjorde några amerikaner revolt mot den mexikanska regeringen och utropade Kalifornien till en oberoende republik, "the Bear Flag Republic", (dock hade den ingen laglig regering och ingen egentlig makt). Revolten blev kortlivad eftersom den amerikanska armén startade ett krig mot Mexiko och snart hörde Kalifornien också till USA. Revolten kallades "the Bear Flag Revolt".
Men flaggan, "the Bear Flag", lever kvar. Björnen lär vara den sista grizzlybjörnen i Kalifornien och den ensamma stjärnan kommer från en tidig flagga som hette "The Lone Star Flag of California".

Skolans flaggor en dag då det uppenbarligen inte blåste.


Kaliforniens flagga. Bilden från Wikipedia.


Det är kanske inte så konstigt att det finns en stark spansk influens i hela Kalifornien - hus, mat, kultur och namn på platser.

Vanlig arbetsdag igen i morgon. Nu dröjer det ett tag innan vi får en längre ledighet. I slutet av mars har vi Spring Break och det får jag lov att återkomma till.

24 comments:

Anonymous said...

Tjena!
Se där ja,då lärde man sig nåt nytt igen då om ditt stora land.
Tänk att du har två länder! Va lyxigt! Måste kännas speciellt!
Som tex igår då Damkronorna spela mot USA och tyvärr (fast väntat) förlora så har ju fortfarande ditt land möjlighet till guld! Vilken grej!!
Ha en fin dag!
Mvh Perra.

Anonymous said...

Hej, ja kalifornien är en gammal.
Seger trofe. Oj det viste inte jag. Ja det är en viktig stat bland andra. Ja kul med lite ny information. Hälsningar Stig.

Fullblodsekologen said...

Alltid lika trevligt att titta in hos dig och lära sig något nytt. Kram/Annelie

malix said...

jo då fick jag lära mig något nytt igen. Kunskap är aldrig tung att bära. Ledigheter ja idag går jag på första jobb passet :) ha en fin dag det är alltid så kul att läsa här :)

Martina said...

Här i Nice ser vi ocksa den franska flaggan överallt och även Nice flagga.
Sverige är ju lite speciellt vad galler flaggan, den svenska flaggan har ju tyvärr inte bara en positiv klang.
Kramar

olgakatt said...

Vilket sammanträffande! För en timme sen öppnade jag försändelsen från en av mina kaliforniska vänner med den av mig önskade björnflaggan! Jag har försett honom med en svensk flagga som han ville ha att sticka ner vid sin svenska ek (uppdragen från ett ollon i Blekinge) och jag vill ha björnen att sätta hos min kaliforniska ek. Den har grott från ett ollon från Paso Robles, dvs Ekpasset på spanska.
Jo, det mexikanska inflytandet märks ännu tydligt i Kalifornien och under mitt senaste besök frossade jag i mexikansk mat!

Annika said...

Samma här, både amerikanska flaggan och VA-flaggan. Tror det är så i alla stater att skolor och övriga flaggar båda.
Kaliforniens flagga är nog den mest kända av staternas flaggor, tror jag.
Kram!

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Jag tycker det är så bra att ha bloggen eftersom jag också lär mig saker. :) Visste inte allt om The Bear Flag som jag nu vet.
I sportsammanhang är och förblir jag svensk. Har litet svårt faktiskt att heja på amrisarna. Vet inte varför men det skall vara de blågula "vikignarna". Vi får hoppas på Tre Kronors herrar.
Ha det gött!

Anne-Marie said...

Stig: Jag måste nog läsa på litet mer om Kaliforniens historia vid tillfälle. Är tyvärr mycket dålig på USAs historia.
Den spanska influensen är stor i Kalifornien och det är ju inte så konstigt.

Anne-Marie said...

Annelie: Det är det här som är så fantastiskt med bloggvärlden tycker jag - man lär sig själv när man skriver inlägg och man lär sig hos andra. Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Nej, kunskap är alltid bra att ha. Inget man egentligen kan få för mycket av. Alltid lika roligt att du tittar in här och lämnar ett "avtryck". :) Ha en fortsatt fin dag!

Anne-Marie said...

Martina: Det visste jag inte att Nice hade en egen flagga men det verkar ju naturligt att olika städer har sina flaggor också i Frankrike. Precis som till exempel Stockholm har sin flagga.
Nej, tyvärr har den svenska flaggan kopplats ihop med mindre trevliga symboler vilket är väldigt trist. När jag var liten var det inte alls så utan det var helt okej att ha en flagga i alla möjliga sammmanhang.
Kramar!

Anne-Marie said...

OLgakatt: Det var inget dåligt sammanträffande. Trevligt att era respektive träd får se sitt hemlands flagga. :)
Jag hade aldrig sett så många mexikanska restauranger som jag såg i Los Angeles när jag var i USA 1985 för första gången.

Anne-Marie said...

Annika: Jag tycker många av de olika staternas flaggor är riktigt fina. Att "federala" platser flaggar båda tycks vara standard. Men att den amerikanska flaggan syns mer än den svenska (i Sverige) är ju helt klart. Här är man stolt över flaggan på ett bra sätt.
Jag lärde mig en del om Kaliforniens flagga när jag skrev inlägget. Alltid bra med bloggen. :)
Kramar!!

Unknown said...

Det är inte så konstigt att du då och då blir nominerad för olika priser. Din blog är mycket informativ :)

kram

Anne-Marie said...

Maria: Tack! :) Jag tycker det är roligt att lära mig mer om olika saker så då är det bra att också skriva om dessa här på bloggen.
Kram!!

Marina said...

Alltid lika roligt att lära sig något nytt! Tack för det och jag blir gladare och gladare över att ha hittat till dig!

Anne-Marie said...

Marina: Och jag är lika glad att du hittade hit och jag hittade till dig. :)

Anonymous said...

Hej!
Då får du hålla tummarna nu då för kl 0900 så spelar Tre kronor mot Slovenien i Kvartsfinal, vinna eller försvinna!
Fast det är klart, då sover du, men du får hejja innan eller nåt!!
Ha det gött!
Perra.

Annika said...

Kom på att man ju alltid flaggar med kommunens flagga också. Tre flaggor vid Karolinas skola, USAs, statens och kommunens.
Tycker också att många statsflaggor är fina.

Anne-Marie said...

Hej Perra,
Jodå, jag sussade sött ;) men jag såg nu hos Dagens Nyheter att Kronorna slog Slovenien med bred marginal. Tydligen gick även Finland till seminfinal.
Ha en fin dag!

Anne-Marie said...

Annika: Kommunens flagga? Har aldrig sett någon kommunflagga hos oss. Intressant.

Jojo said...

Jätteintressant! Och jag som inte har några souvenirs, CA flag t-shirts eller liknande, det måste jag ju köpa på mig nu innan hemflytt till Sverige!

Killarna mina är ju födda i Cali så vi kommer nog alltid ha en bit av hjärtat här. Kram!!

www.hemtillsverigeigen.blogspot.com

Anne-Marie said...

Jojo: Visst är det roligt när man lär sig nya saker. :)
Jag vet faktiskt inte var man kan köpa Kaliforniens flagga. Du får berätta på din blogg om du hittar en flagga.
Självklart att ni kommer att ha Kalifornien som en del av er.
Kram!!