Wednesday, January 8, 2014

Skolstart och studielån

Klockan går här i Weed och jag är uppe alldeles för sent egentligen. Men vad gör man när man skall ringa till Sverige under kontorstid. Med 9 timmars tidsskillnad får man anpassa sig och då blir det att stanna uppe sent på kvällen.

I morgon sätter skolan igång igen. Det är en ovanligt tidig skolstart och att börja på en onsdag är också något vi aldrig gjort tidigare vad jag kan minnas.
Det har varit en hel del att förbereda de här dagarna innan skolan sätter igång. Bland annat har vi inom olika avdelningar fått "ta effekterna" av att många, många kurser har tagits bort. Man säger att det varit för få elever som anmält sig men jag undrar hur man tänkt inom ledningen eftersom många kurser togs bort redan innan höstterminen var över.
Det är vanligt att eleverna anmäler sig efter en termins slut och under de veckor som vi har mellan terminerna. Nu fick de inte den chansen eftersom man fattade beslutet så tidigt. Jag har pratat med flera lärare och ingen förstår vad som hänt. Det verkar finnas en hel del upprörda känslor inom framför allt lärarkåren just nu.
Eftersom vi supportar olika kurser har detta påverkat även min avdelning.

Som bekant var jag elev inom skolan under ca 4 år. Då var det en helt annan skola med mycket positiv framtidstro och ett stort utbud av kurser. Jag lärde mig mycket under de år jag var elev och flera av de lärare jag nu arbetar tillsammans med var mina lärare när jag var elev.

CSN i Sverige ger studiestöd till många skolor i utlandet. Och de ger till och med studiestöd till min skola här i lilla Weed. Jag blev förvånad när jag ansökte om studiestöd på den tiden jag var internationell elev.
Det var inte billigt då att vara internationell elev och nu har det blivit mycket, mycket dyrare. Att vara "out-of-state" elev kostar inom de allra flesta skolor i USA. Och är man internationell elev är man "out-of-state".

Studielånet hos CSN har funnits där som en ständig påminnelse om mina år som elev. Jag har inte haft råd att betala av det - förrän nu. I och med min mammas arv fanns nu möjligheten att äntligen bli av med denna skuld.
Så mitt sena samtal var till CSN för att få veta slutsumman jag skulle betala. Och med min lilla kortdosa och internet har jag nu gjort en överföring.
Det känns som en befrielse att kunna lägga detta bakom sig. :)

Gångvägen fram till "min" byggnad. Detta var i augusti förra året.

28 comments:

Anonymous said...

Anne-Marie!
Grattis till avbetalningen av studentlanet, maste kannas harligt!!!!
Kram Maria G

Katta said...

Skönt att få lägga sig det bakom sig nu.

Äventyret framtiden said...

Grattis till betalningen av lånet. De är alltid skönt att bli lånebefriad:)
Tack för intressant läsning, det är alltid roligt att läsa om hur det fungerar på andra ställen i världen. Jag upplever att det är likadant hos er som hos oss på många sätt. Beslut tas över huvudet på anställda och många gånger dem som vet mera än vad beslutsfattarna vet och känner till. Kommunikationsproblem som vanligt mellan politiker och fotfolket, synd nog, för alla förlorar på det på något sätt.
Ha en bra dag!
Kramar!

olgakatt said...

Grattis till slutbetalningen av studielånet!
Jag minns själv hur skönt det kändes när det var färdigbetalt!

Annika said...

Vi sitter mitt i allt det där nu, AM.
FAFSA, stipendier, grants, Out-of-state, in-state tuition, fonder. In-state är också dyrt, flera tusen i terminsavgift. Många har sparat i fonder till sina barn sen de föddes, vi också. Skulle K gå In-state skulle vi inte betala ett dugg, våra fonder täcker det. Out-of-state är en helt annan historia, och Out-of-State hamnar nog K.
Det är en enda djungel. Ja, du vet..

Skönt att lånet ditt nu är avbetalat.

Kramar!!

Desiree said...

Så skönt att du har kunnat betala av ditt studielån. Skönt att inte ha skulder. Jag har lyckats betala av mitt och det känns också otroligt bra, C har en hel del kvar att betala då han tog ett större lån än vad jag gjorde. Att plugga i USA är riktigt dyrt speciellt om man är out of state som du tar upp.
Kram!

My kids' Mom said...

Å, Gud så skönt att ha det bakom sig! Grattis! Kram Anneli

malix said...

AAA sånt är skönt när man kan lägga skulder bakom sig oavsätt hur lite eller hur mycket så blir påsen så mycket enklare att bära på något sätt.

Marianne said...

Så skönt att vara av med studielånet! Jag har en del kvar, betalar varje månad. Men nu börjar jag åtminstone närma mig slutet. Pust, har betalat hela livet.

Så fint det ser ut vid skolan! Hoppas nu att de inte lägger ner fler kurser!

Kramar!

eastcoastmom said...

Grattis till avbetalningen! Jag har också betalat av mitt, så attans skönt.

Anonymous said...

Hej, synd att du kommit i alergi
sjukan. Ja lilla Jen, fick väll
en chock när du fick nysattacker.
Jag har fått sysattacker på en
stormarknad flera gånger. Ladda,
tre gånger och sen pang. Ja har,
fått en hel stormarknad att vända
på huvudena. Vet inte vad dom har,
haft för skit i luften. Neumera,
går det bra där. Hoppas att alergin,
snart är över. CSN har haft extra
erbjudande förut. Med rabbat om
man betalade i förtid. Skönt att,
du har ett problem mindre.
Hälsningar Stig.

Mimmi said...

Grattis till att ha betalat av studieskulden!! Gud så skönt att ha det undanstökat.

Det är verkligen nåt jag önskar jag kunde göra. Jag är så himla trött på CSN, och deras ovilja till att samarbeta. Lång story short; jag har absolut inte råd att betala årssumman de kräver, men jag vill ändå betala så gott jag kan, och med kreditkort då det är enklast och billigast, men nej! De vägrar låta mig betala annat än årssumman de har bestämt, detta har alltså resulterat i att jag inte har betalat nåt alls de senaste två åren. De får väl ta mig till court, fast det finns inget att hämta. Oh well... Skall ta och kontakta dem igen och försöka få dem att acceptera inbetalningar från mig. Jag har bara så svårt att förstå att de inte kan ta emot det jag KAN betala, vilket ju borde vara bättre än ingenting.

Önskar att jag kunde vinna på lotto så man kunde få det hela ur världen i ett drag. ;o)

Saltistjejen said...

Härligt att du n kunnat betala av allt till CSN!!! grattis! Själv har jag en del kvar... MEN jag hopas ändå att jag ska KUNNA betala av det någongång. Dock lär det dröja ett antal år tills dess.
Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Tack! Det kändes litet läskigt att skicka den rätt stora summan men jag visste att det var dags att bli av med det här lånet.
Kram!!

Anne-Marie said...

Katta: Absolut. Väldigt skönt. Det var ett lån som Michael och jag skulle dela på med avbetalningarna men det blev ju inte så när han gick bort.

Anne-Marie said...

Karin: Tack! Jag har tänkt länge att jag ville betala av det här lånet men inte haft råd förrän nu.
Jag tror att vår skola verkligen skulle ha en bättre tillvaro om "fotfolket" hade mer att säga till om. Men jag bryr mig inte så mycket längre eftersom jag vet att det bara är en tidsfråga innan jag hittar mitt nästa steg. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack!
Jag har betalat av ett annat studielån för många år sedan - från mina svenska studier - och det var samma sköna känsla. :)

Anne-Marie said...

Annika: In state är inte heller alls så billigt längre - inte inom vår skola heller. Men out of state har ju rent astronomiska summor. Nu hade jag nog aldrig haft råd att plugga som internationell elev.
Kan tänka mig att ni har mycket att tänka på och ta med i beräkningarna nu med tanke på Ks nästa studiefas. Tänk så annorlunda det är att vara elev i USA jämfört med hur det är i Sverige.
Jätteskönt att jag kunde betala av det här gamla lånet - det känns som om man ibland måste bryta gamla kopplingar för att öppna upp för nya saker.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Vad skönt att du heller inte har något lån. Jag tycker inte om att ha skulder. Detta lån hos CSN var faktiskt mitt enda lån - jag har inga andra nu. Väldigt skön känsla. :) Hoppas att C också kan få betala av sitt lån.
Att vara out of state numera i USA är otroligt dyrt. Jag skulle nog inte ha kunnat plugga numera. När jag var elev var det "doable" men det var ju mer än 10 år sedan nu.
Kram!!

Anne-Marie said...

Anneli: Tack! :) Ja, det var en skön känsla. Nu är jag helt skuldfri. Har inga andra skulder någonstans. Det är så jag vill ha det. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Malix: Det var en rätt stor summa jag betalade nu men så skönt att få detta ur världen. Skulder tycker jag inte om. Nu är jag helt skuldfri. :)

Anne-Marie said...

Marianne: CSN ger sig väl inte numera, dvs avskriver skulder, utan man skall betala av hela lånet? Jag ville inte ha det här hängande över mig längre när jag fick resurserna att faktiskt betala av den här skulden. Skönt att vara helt skuldfri. :) Har inga skulder är i USA heller.
Skolan har ett riktigt fint campus. Ttror att alla inställda kurser är ett "sign of the time." Totalt tror jag de har ställt in runt 40-50 kurser. Har aldrig varit så många tidigare.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Eastcoastmom: Tack! Ja, då vet du hur skönt det är. :) Jag betalade av ett tidigare studielån för många år sedan för en del av mina svenska studier och det var samma sköna känsla.

Anne-Marie said...

Stig: Att vara allergisk mitt i vintern är inte särskilt kul. Inte dåligt att få en hel stormarknad att undra vad som var på gång. ;) Du kanske var som dvärgen "Prosit". :)
Tror inte att de har rabatter nuförtiden hos CSN. Jag fick hela slutsumman - punkt slut. Inga andra erbjudanden. Men nu är detta ur världen. :)

Anne-Marie said...

Mimmi: Tack!
Jag har alltid betalat av årssumman (minimibeloppet de godtar) så har ingen erfarenhet av hur det kan vara om man inte kan betala den summan. Men det låter ju väldigt oflexibelt det du beskriver. De är som andra stora myndigheter i USA - följer regelverket till punkt och pricka. Vi skall ju inte bara tala om immigrationsverket i USA som nog är det mest stelbenta och "kolossartade" som finns. Så glad att jag inte har med de att göra mera.
Hoppas att du kan få en "dela" med CSN! De lär komma efter utlandsboende - ett annat sätt att särskilja folk som bor utomlands.

Anne-Marie said...

Saltis: Tack! Det var litet läskigt att se den stora summan lämna mitt svenska bankkonto men nu är detta ur världen och det känns väldigt skönt. :)
Att vara helt skuldfri (både i Sverige och i USA) är inte alls dumt. :)
Kram!!

Charlie sa ... said...

Så skönt! Bra att du kunde betala av ditt lån. Studielån är tyvärr av den sämre sortens lån. Skuldfri - en lättnad!

KRAM!

Lotta

Anne-Marie said...

Lotta: Ja, det kändes skönt att få detta lån ur världen. Det har känts som en gammal "börda" som har med mitt förflutna att göra. Nu är det dags att skapa nya vägar. :)
Att vara helt skuldfri är inte dumt alls.
Kram!!