Monday, January 13, 2014

In i dimman

Idag försvann Weed in i dimman. Väderleksprognoserna sade optimistiskt i morse "Much warmer than yesterday" och "Clear". Yeah right. ;)

Jag vaknade till ett Weed insvept i en trolsk dimma som gjorde att skolbyggnaderna till och med var svåra att se. Trots att jag bara bor tvärs över gatan.
Det kändes råkallt att stiga ut utanför ytterdörren men det fanns också fukt i luften. Inget vi varit bortskämda med på sista tiden. Nu på kvällen ligger luftfuktigheten enligt väderhemsidan på 90-95%.

Dimman försökte lätta ett tag men den gav tydligen upp eftersom det var precis lika dimmigt frampå eftermiddagen.

Det blir en helt annan stämning med dimma. Litet mjukare och en känsla av att man inte riktigt vet vad som finns framför en.
Man kan också köra vilse i dimman. När jag bodde i Lake Shastina var dimman så tät en kväll att jag knappt kunde se var jag körde. Jag fick följa sidan av vägen eftersom det inte gick att se hur vägen gick. Det skall villigt erkännas att det var litet obehagligt. Helt plötsligt lättade dimman och jag insåg att jag helt och hållet kört förbi min väns hus där jag bodde och det var bara att vända om.

Något som vi har just nu är så kallad "freezing fog". Den gör att vägarna blir mycket hala. Jag gick mycket försiktigt över vägen i morse. Det var just "freezing fog" som gjorde att vi hade svartis förra vintern. Det var dagen då jag föll på skolans parkeringsplats och stukade min fotled så illa. Det var "1-årsjubileum" den 8 januari för den händelsen. Minnet finns fortfarande mycket levande av hur mina fötter bara försvann under mig.
När jag tittar ut i kväll genom mina fönster ser vägarna förrädiskt hala ut.

De har utlovat att dimman skall lätta i morgon - vi får se hur det blir med det. Dimman tycks göra som den vill.
17 comments:

Äventyret framtiden said...

Mycket vackra dimbilder!
Vi hade freezing fog förra veckan, men nu är det vinter och snö inväntas...
Det har hänt att vi har haft så tjock dimma här på ön att det enda sättet att ta sig fram och hemåt med bil har varit att hålla sig mitt på vägen med vita linjen mellan hjulen på bilen. Farligt som bara den, men alla kör försiiiktigt som bara den också. Oftast har det hänt mot midnatt till då inte många ändå är i farten. Inte roligt alls.
Tur att det inte sker så ofta
Ha det bra i dimman, ett speciellt tillstånd, det också!
Kram!

Fullblodsekologen said...

Vackert är det allt, ser nästan ut som rök.
När vi var i Sverige en höst för ett par år sedan vaknade vi en morgon till en jättetjock "dimma" som dessutom luktade rök. Det visade sig vara röken från en stor skogsbrand i Lettland!!
Hoppas det lättar snart. Kram

Anonymous said...

Ja, det är läskigt med dimman när man knappt ser något. Har råkat ut för det några gånger och man får ju nästan panik när man inte ser nåt. Sist var jag tvungen att hänga ut med huvudet för att se linjerna på vägen. Tur att det inte händer ofta. Här har det varit runt 48 nu på dagarna och jäklar vilken storm vi hade i helgen, jösses Amalia. Ha en bra tisdag Anne-Marie! Kram Maria G

Annika said...

Älskar dimma. Älskar stämningen.
Speciellt att fotografera i den.
Det naturliga filtret.
Tycker om dimma övh, såvida jag inte är ute och kör bil, eller flyger, eller är ute på sjön i en mindre båt...

Anonymous said...

Den värsta dimma jag erfarit var, när jag tog min son och ett par av hans kompisar till Dodge Ridge för skidåkning. På hemvägen kom vi in i, vad som kallas, Thule fog, en dimma så tjock, att man inte kan see mer än några fot framför sej. Vet inte, vad jag skulle ha gjort, om jag inte hade haft en bil framför mej att följa.
Ingen körde fort den gången, det kan jag försäkra er om.

Gillar inte dimma. Påminner mej om "Dimmornas Bro", där Vivien Leigh slänger sej framför en monsterlastbil i sista scenen.

Morgondimma ute på landet är en annan sak.

Ruth i Virginia

Anonymous said...

Glömde att säja:
Dina bilder är väldigt vackra. Jättebra användning av Weed dimman!
:)
Ruth i Virginia

Unknown said...

Fantastiska bilder. Härlig blogg och riktigt trevligt att besöka den. =)

malix said...

lite trollskt vackert, men oxå lite kusligt finns så mycket som kan dyka upp så när i dimma. Ha en fin dag till trotts dimma och off känsla som blir i dimmigt :)

Desiree said...

Jag tycker dimma är både vackert och trollskt. En dag då vi var i Ft.Meyers beach så var det sådan där riktigt tät dimma. Hade tänkt ta en löptur på stranden men det gick inte då jag knappas såg handen framför mig då jag gick ut. Hade inte hört talas om freezing fog innan men det är klart att om det är kallt ute och det är hög luftfuktighet så bildas det nog ett tunnt och förädiskt islager på vägarna. Hoppas morgondagen blir dessto klarare.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Tack! Roligt att du tyckte om dimbilderna. :)
Freezing fog är inte kul - i morse var det så halt, så halt utanför mitt hus. Grusbilen kom men det sladdades - litet extra förstås av collegeungdomarna som tycker det är så roligt att sladda avsiktligt.
Jag minns ett snöoväder när jag fick köra hem från jobbet på kvällen. Att jag kom hem helskinnad var ett mirakel. Det var också att köra mitt på vägen med koll på sidan så att jag inte körde ner i diket.
Dimman lättade inte idag heller och det är verkligen råkallt. Väderprognoserna fortsätter envist med "much warmer than yesterday" och "Sunny". Vet inte var de får sin information från.
Kramar!

Anne-Marie said...

Annelie: Det är vackert men blir väldigt råkallt - även inomhus. Södra Oregon (staten norr om där jag bor) har haft denna slags dimma under veckor pga högtrycket som envist ligger kvar här. Jag hoppas att det inte blir så långvarigt hos oss eftersom man tröttnar på dimma efter några dagar tycker jag.
Vi hade otrolig rök i somras från alla skogsbränder. Vill inte ens tänka på hur det kan komma att bli i sommar pga torkan.
Kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Nej, dimma hör inte ihop med att köra bil - eller kanske båt om man är ute på vattnet.
Läskigt att köra i riktig dimma tycker jag. Man känner sig väldigt handikappad.
Ni fick nog mer oväder än vad vi fick. Vi hade behövt det ni fick. Skicka nästa gång ett oväder rullar in. ;)
De hade sagt att dimman skulle lätta idag men så blev det inte.
Ha det bra Maria! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Minns dina dimbilder för ett litet tag sedan. Det blir något speciellt med just det där "softade" ljuset och mjuka linjerna.
Men dimma som ligger kvar dag efter dag är inte heller så rolig. Och det blir råkallt, även inomhus.
Dimman lättade inte som utlovat här idag heller så det kommer nog att bli väldigt halt även i natt och i morgon bitti. Jag får ta små, små steg.
Kram!

Anne-Marie said...

Ruth: Det är obehagligt - och farligt - med riktigt tjock dimma när man kör bil. Och snöstormar med riktigt intensivt snöfall är också utmanande.
Har man en bil framför sig blir det helt klart litet lättare. Har man det inte är det bara att köra mycket långsamt och hoppas på det bästa. :)
Minns inte riktigt "Dimmornas Bro" och den scenen du beskriver men det låter ju verkligen dramatiskt.
Dimma på landet, där man kanske till och med kan gå på gräs, är något helt annat.
Roligt att du tyckte om dimbilderna. :) Tack!

Anne-Marie said...

Cleo Rustic: Välkommen hit! Tack för dina fina ord om min blogg och dimbilderna. :)

Anne-Marie said...

Malix: Trolskt och litet mystiskt med dimma. Och att inte kunna se särskilt långt framför sig ger en helt annan känsla. Litet "off" som du säger.

Anne-Marie said...

Desiree: Att springa utan att se riktigt vad som finns framför en kan nog vara litet farligt till och med. Men visst har dimman sin charm också. Och just att fota i dimma ger en speciell känsla.
Vi hade en otrolig freezing fog under natten som gjorde att gatan utanför mitt hus troligen hade svartis i morse. Grusbilen kom och lade ut massor med grus och collegeungdomarna tyckte (givetvis) att det var väldigt kul att sladda avsiktligt. Nej, dimman lättade inte idag heller. Hoppas att den inte blir så långvarig som i södra Oregon. De har haft dimma under flera veckor - med kortare avbrott.
Kram!!