Wednesday, January 15, 2014

Dimfrost och Apogee Moon

Det är riktigt - dimfrost, och inte rimfrost. Jag trodde det hette rimfrost men efter litet efterforskning så visade det sig att det korrekta namnet är dimfrost. Rimfrost bildas i dimmfri luft, dimfrost i dimmig luft.

Dimman håller sitt grepp om Weed. Det är tredje dagen med dimma som inte vill lätta. Det är mycket råkallt och bara ett par plusgrader på dagen. Men om man bara åker 2-3 kilometer söderut lyser solen. Och det är bra mycket varmare.

Min kollega D bor i Mt Shasta och jag bad om en rapport från hans resa till jobbet. Han hade till och med tagit bilder när han körde så att han kunde visa mig. :) Solen sken till South Weed exit från motorvägen I-5 och där låg den täta dimbanken.
Caltrans (den myndighet i Kalifornien som bland annat har hand om våra vägar) har trafikkameror som visar hur läget är utmed I-5 och dessa har jag kollat de senaste dagarna. Solen har lyst i Mt Shasta, Weed har haft dimma och i Yreka har det varit litet mitt emellan beroende tid på dagen.
Något annat uppseendeväckande som D kunde berätta var att när han var i en annan byggnad på en annan del av skolområdet kom solen fram en stund! Vi har alltså mycket lokala förhållanden till och med inom ett mycket litet område.

Prognoserna ser inte så lovande ut faktiskt beträffande dimman. Tidpunkten för ett litet ändrat läge i vädret skjuts framåt för varje dag. Om det här fortsätter måste jag nog ta en liten tur till Mt Shasta bara för att se solen.

Dimfrosten har växt till sig så jag tog en liten fotorunda efter jobbet.
Fullmånen som vi har idag lär vara den minsta under 2014. Be mig inte att förklara det här men det har att göra med månens bana och formen på banan. Spaceweather förklarar det mycket bättre. http://spaceweather.com/. Tydligen kallas den lilla måne Apogee Moon på engelska. Eftersom månen lyser med sin frånvaro i Weed har jag inte kunnat kolla natthimlen.

32 comments:

em said...

Både dimma och all sorts frost är vackert - men bör njutas i homeopatiskaa doser!
Ja, någonstans måste ju gränsen gå mellan olikaa sorts väder. Jag promenerade en gång, längs älven i solsken, medan det regnade i älven.
Margaretha
som har mer snö
än hon behöver

malix said...

riktiga konstverk du fångat på din tur, här är det snöstorm ser ut att blås kallt ute och vi har minst 20 30 cm snö blir att skotta och åter skotta. Ha en fin dag Åter igen konstverk det du fotat

Anonymous said...

Dimfrost ar vackert tycker jag, ser lite annorlunda ut an Rimfrost.
Ja visst ar det sa att sadana har
dimbankar lagger sig valdigt lokalt av nagon anledning.
Vi som bor endast ett par mil fran havet, pa ca 400 meters hojd har ett klimat som ar avvikande
fran kustklimatet...med hetare somrar och regnigare vintrar tex.
Var forsiktig nu med halkan AM, Anvander man
broddar dar ni bor?
Kram
Gunilla N i Frankrike

Annika said...

GUD så VACKERT!!!! jag ser aldrig vare sig rimfrost på träden, eller dimfrost här. Frost ja, men bara i gräset. OCH PÅ BILEN!! Inte som den underbara frost som du har!
UNDERBART vackert, Anne-Marie!!
Nu lärde du mig ngt nytt, visste inte att det ens fanns ngt som hette dimfrost. Trodde allt var rimfrost då det sitter på träd etc.
Älskar dimma, som du vet.
OM jag bara får trava i den med min kamera. Gillar den inte om jag ska flyga eller vara på sjön, eller ens köra bil.
Men njut av din dimfrost- Önskar jag vore där med min kamera.
Kram!!

olgakatt said...

Inga konstverk slår naturens! Underbara bilder.
Väder kan verkligen vara lokalt. En gång förrförra sommaren hade vi sol på halva altanen, ösregn på den andra halvan! Märklig upplevelse.

Anonymous said...

Vilka fantastiska bilder! Såå vackert med frosten!

Annica said...

Otroligt vackra bilder du tagit! Naturen är en fantastisk konstnär. --- Här har vädret gått från tidigare plusgrader och regnrusk till minusgrader och sol. Just nu och här -23 C, kvällsmörker men med vacker fullmåne. Inlandet och fjällen har ner mot -30. Så skönt att få kura ihop inomhus - om någon minut, kl 20:00, så börjar Antikrundan i SVT1. :)

Anonymous said...

Underbara bilder.
Naturen KAN verkligen!

Ruth i Virginia

Desiree said...

Nu har du lärt mig mer nya grejer. Visste inte heller att det fanns något som hette dimmfrost. Men så vackert! Wow, helt fantastiska bilder med dessa sköra kristaller som täcker så vackert. Otroligt snyggt!
Hoppas att dimman lättar snart. Även om dimma är vackert så blir det som du säger väldigt rått och kallt när det håller i sig. Här har regnet öst ner sedan gårdagens eftermiddag. Ska bli uppehåll imorgon eftermiddag.
Kram!

Marianne said...

Ja tänk att det kan vara sån skillnad. Det ser också ut som om dimfrosten blir större, taggigare, eller är det bara som jag inbillar mig?

Hoppas nu solen kommer till dig snart. Ja till mig också för den delen, här har varit vintermörkt och molnigt jag vet inte hur länge nu.

kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Homeopatisk dos - det var en bra beskrivning. :) Dimman lättade faktiskt idag trots allt. Det var fortfarande kyligt men solen var trevlig att se och den smälte all dimfrost så det såg ut som om det regnade från träden.
Din upplevelse vid älven var också intressant.
Hoppas att du inte blir alltför insnöad.

Anne-Marie said...

Malix: Roligt att du tyckte om dimfrostbilderna - tack. :)
Det låter som om vintern kommit till Sverige på riktigt. Du får gärna skicka litet snö eftersom vår torka blir värre för varje dag som går.

Saltistjejen said...

Rimfrost är bland det vackraste jag vet faktiskt! Å vilka fina bilder!
Kram!

Anne-Marie said...

Gunnilla: Jag skulle nog inte riktigt kunna skilja mellan dim- och rimfrost. Men det var vackert. Solen var faktiskt framme idag så dimfrosten är borta just nu. Får se om dimman återvänder under natten.
Klimat kan verkligen skilja sig åt även om det inte är särskilt långt mellan platserna.
Jag går som en gammal tant ;) om det är halt. Och det finns broddar - jag har ett par som heter Yaktrax som fungerar väldigt bra. Har bara behövt använda dessa en gång denna vinter.
Kram!

Anne-Marie said...

Annika: TACK! Roligt att du tyckte om dimfrostbilderna. :)
Nej, jag visste inte heller att det fanns olika ord för denna frost. Man lär sig allting något nytt när man bloggar. :)
Det är inte alls ofta som man ser den här typen frost hos oss heller. Och det var tur att jag passade på att fota igår eftersom solen (trots allt) kom fram och smälte det vackra.
Vi får se om dimman återvänder i natt. I morse var det vackert med sol och det vita (innan det smälte) men det var så kallt att jag inte hade lust att ge mig ut.
Kram!!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tack! Naturen är rätt fantastisk när det gäller att skapa vackra konstverk. :)
Ja du, det låter aningen extremt med ett så lokalt olikartat väder.

Anne-Marie said...

Sarah: Tack! :) Den var mäktig i morse också trots att dimman faktiskt försvann under natten. Dessutom sken solen i morse.

Anne-Marie said...

Annica: Tack! :) Roligt att du tyckte om frostbilderna.
Men så kallt ni har. Det var riktigt kallt här också i morse (för att vara här - runt -6/7 grader) men solen sken, eftersom dimman faktiskt lättade under natten, och det var maffigt med allt det vita i solskenet.
Låter trevligt med Antikrundan. :) Vi har ett liknande program här med alla möjliga fina saker som värderas.

Anne-Marie said...

Ruth: Tack snälla du! :)
Ja, naturen är en mästare på att skapa konstverk.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag gillar att man lär sig nya saker när man bloggar och gör efterforskningar.
Tack för dina fina ord om bilderna. :)
Som jag skrivit till de andra så lättade faktiskt dimman under natten och dagen var solig och fin. Fortfarande kall men den där råa kylan försvann. Hoppas att du får se solen snart.
Kram!!

Anne-Marie said...

Marianne: Kanske att det är så att dimfrosten har litet mer "taggar" än rimfrosten. Jag får kolla någon gång när det varit kallt men ingen dimma och se om jag ser skillnad.
Trots prognoserna tittade solen fram hela dagen idag och den råa kylan försvann. Det var ingen värme men solen smälte frosten under dagen.
Jag skickar gärna sol till dig - om du skickar litet regn och snö till oss. :) Vi behöver det desperat.
Kram!!

Anne-Marie said...

Saltis: Tack! :) Frost gör att naturen ser ut som ett konstverk tycker jag.
Kram!!

Christina said...

Dimfrost! Nu lärde jag mig något nytt! Hade ingen aning om att det fanns :-) Vackert är det i alla fall. tänk vad vädret är varierande i Kaliforninen, här är det värmebölja, ovanligt varmt för årstiden, det är nästan så man måste leta fram sommarkläderna. Galet. Det behövs regn nu, så otroligt torrt nu.
Kram!

Anonymous said...

Jättefina bilder....du har verkligen rätt i att dom ser ut som små konstverk.
Jag har läst din blogg länge men aldrig kommenterat förut, nu är det dags för häromveckan läste jag ditt inlägg om Miracle soap och beställde från Amazon.....suveränt bra för mig som är allergisk mot allt doftande! Och rent blir det. NU har både jag och min hund Bella duschat med det, jag har städat hela huset med det.....det enda som återstår är att tvätta bilen. Bella hade mycket problem med sin tunna päls och mjäll, men det ser ut att försvinna nu.
Tack för en informativ och fin blogg

Charlie sa ... said...

Dimfrost - så vackert! Härliga bilder Anne-Marie.
Såg på TV om den otäcka branden utanför LA - som börjat vid en camping och några som var oförsiktiga med eld. Det har ju knappt regnat under 2013 så det är torrt. Ja, en stat med mycket varierat klimat!

KRAM, hoppas du har en skön helg!

Lotta

maria at inredningsvis said...

UNDERBARA bilder som vanligt :) hoppas allt är bra med dig.

Ny post ute...hur man gör om loppisfynd :)

Ha en härlig vinterhelg :)

LOVE Maria at inredningsvis - Swedish decor, food, and fashion

My kids' Mom said...

Anne-Mari, tack för att du delar med dig av sådana fantastiskt fina bilder. Visst är naturen förunderlig!?

Karmar från Dalarna!

Anne-Marie said...

Christina: Visst är det spännande att man lär sig nya saker hela tiden när man bloggar. :) Jag trodde att allt hette rimfrost. Nu är dimfrosten borta. Solen har smält det som fanns.
Jag vill inte ens tänka på den brandsäsong som kommer. Blir det som förra sommaren och flera gånger värre vet jag inte ens om det går att vara här.
Kram!!

Anne-Marie said...

Anita: Varmt välkommen till kommentarsfältet. :) Roligt att du bestämde dig för att också kommentera - kanske det blir fler gånger.
Vad glad jag blir att du tyckte om bilderna och för dina fina ord om min blogg. Tack!
Men så trevligt att höra vilken succé Miracle Soap blivit hos dig. Visst är det rätt så fantastiskt med alla användingsområden det här medlet har. Trots att det har en doft berörs jag inte heller av det - har också allergier. Så bra att även Bella får ta del av "mirakeltvålen". :)

Anne-Marie said...

Lotta: Roligt att du tyckte om bilderna - tack. :)
Man lär sig alltid något nytt inom bloggvärlden. Nu har dimfrosten försvunnit och det verkar vara rimfrost på morgnarna.
Det är kruttorrt i markerna i hela Kalifornien. Vi har inte haft egentligen någon nederbörd alls under 2013 och väldigt litet under 2012.
Vår guvernör i Kalifornien utlyste katastroftillstånd idag i vår stat pga torkan. Det kommer nog att märkas i frukt- och grönsaksdiskarna över hela USA.
Ha en fin helg du också. Kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Tack! Jag ser att du besökt många av USA bloggarna idag. :)

Anne-Marie said...

Anneli: Tack snälla! :) Naturen är fantastisk och om man bara är uppmärksam kan man se "konstverk" överallt.
Kramar!!