Monday, January 6, 2014

Cedar fever

Allergi mitt i vintern? Japp, jag tycks ha Cedar fever.

Min hösnuva blev mycket bättre när jag flyttade till USA - kanske beroende på att jag helt plötsligt hade andra växter omkring mig. Men vi har något som heter Junipers - också kallade "cedars" - som vissa personer är allergiska mot. Tydligen är jag det. Och Junipers finns i överflöd i mina trakter.

För 2-3 år sedan var det första gången jag fick känna på den här allergin och nu är det alltså dags igen.
Jag är inte ensam om att vara känslig för just pollen från Juniperträdet. I Texas (som har ett ännu större problem än Kalifornien) finns det till och med en hemsida som heter "People Against Cedars"!

Det finns litet olika varianter av Juniperträdet men problemen verkar vara desamma - våldsamma nysningar, rinnande näsa, kliande ögon och annat "trevligt". Jag hade tagit en promenad i lördags i ett litet skogsområde utanför Mt Shasta och efter det besöket höll jag på att nysa bilen av vägen.
Igår stannade jag inomhus hela dagen och känner mig litet bättre idag. Så länge som vädret är upp och ner med vårväder nu mitt i vintern kommer jag nog få begränsa mina utomhusaktiviteter tyvärr.
Pollensäsongen för Junipers är just nu under vintern.

Eftersom jag inte tycker om att ta "over the counter" allergipreparat - de finns i en oändlig mängd (precis som rengöringsmedlen) - kör jag med litet alternativa metoder. Och ja, de hjälper.

Näsdukskartongen i högsta hugg.


En homeopatisk allergi"medicin". Droppar som man tar under tungan.


Akupressurboken fick också komma fram. Det finns punkter som hjälper vid till exempel allergier.


Och här är "boven i dramat". Ser ut litet som en stor enbuske med blå bär.Eftersom skolans kurser inte börjat ännu tar jag mig litet friheter :) och lyssnar på musik genom datorn på jobbet. Här är ett par spår med Prince.

Get Yo Groove On by Prince on Grooveshark

Gold by Prince on Grooveshark

13 comments:

My kids' Mom said...

Hej Anne-Marie, Vad träligt med allergi, men vad fantastiskt att det finns homeopat medicin att köpa! Det är svårt att få tag på i Sverige om man inte går hos en homeopat (vilket jag gör ibland) och de kan också vara svåra att hitta.

Ha det så bra!

Kram, Anneli

Äventyret framtiden said...

Hoppas att du får bukt med din överkänslighet mot "ene-trädet"!
Det måste vara småjobbigt att vara känslig för pollen. Tur att det finns antihistaminpreparat och annan hjälp för alla som lider av liknande.
Du har förmodligen hittat din egen väg till lindring:)
Skönt!

Kramar

Malix said...

hoppas det ger med sig med allergi, vackert träd synd att det ställer till oreda. ha en fin lugn dag

Mrs Clapper said...

Åh då skulle jag vilja tipsa om Nasaleze!
Jag gillar inte heller vanliga mediciner och detta är ett nässpray i pulverform som är gjort på 100% cellulosa, alltså kan man inte heller ta för mycket av det och kan fylla på när man vill.
Detta pulver "puffar" man upp i näsan så lägger det sig som en skyddande hinna som pollen fastnar i. Det funkar kanon!

Fullblodsekologen said...

Usch. Allergi är jobbigt. Fick min beskärda del när jag kom hit till Spanien. Är dunderallergisk mot cypress och oliv som finns överallt här. Sköt om dig.

Annika said...

Oj då, det låter inte kul.
På våren blir både jag och Karolina så allergiska. Inte kul.
HOPPAS att du snart känner dig bättre.
Kram!

Anne-Marie said...

Anneli: Just den här allergin är litet jobbig eftersom den är så kraftfull - mycket nysningar och kliande näsa och ögon.
Homeopatiska preparat finns till och med i den välsorterade hälsokostaffären i Mt Shasta. Och via nätet kan man köpa från olika företag. Tycker bra om homeopatiska produkter. Vad bra att du har en homeopat du kan gå till.
Ha det bra! Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Man räknar ju inte riktigt med att ha allergi mitt i vintern men just Junipern har sin pollensäsong nu.
Som tur är verkar det hjälpa att vara inomhus mer - självklart vill jag kunna vara ute men får nog ta det litet försiktigt just nu.
Jag tycker inte om "vanliga" preparat utan tar hellre litet mer alternativa saker och provar sådant som akupressur.
Kramar!

Anne-Marie said...

Mrs Clapper: Tack för tipset! Har aldrig hört talas om detta preparat.
Blir det inte "tjockt i näsan" av att ha detta inne i näsan? Och vad händer om man nyser eller snyter sig?
Får kolla litet mer på deras hemsida.

Anne-Marie said...

Malix: Det tycks ha blivit litet bättre de senaste två dagarna men jag har också varit inomhus mycket. Får se om ett litet omslag i vädret som skall komma kanske kan hjälpa.

Anne-Marie said...

Annelie: Det visste jag inte att man kan vara allergisk också mot cypress och oliv. Ja då vet du hur det är att nysa och ha irriterade ögocn och näsuken i högsta hugg. Önskar dig detsamma! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag var ju van från Sverige med hösnuva varje år under våren och sommaren men den har verkligen blivit mycket, mycket bättre här uppe i bergen. Hade aldrig varit allergisk mitt i vintern och fattade ingenting för 2-3 år sedan. Som tur var pratade jag med en person inom skolan som berättade om juniper/cedar-träden.
Kram!!

Mrs Clapper said...

Jag upplever inte att det blir tjockt i näsan, första gångerna jag använde det så kittlade det lite då man var ovan. Det smälter/löses upp snabbt och lägger sig som en hinna, men om man snyter sig så följer det då med ut. Eftersom det är naturligt är det bara att ta en ny "puff" , det går inte att överdosera. Jag tycker den är toppen!

Jag har problem med näsblod under kalla, torra vintrar, även då funkar detta medel. Min granne som varit sjuksköterska i Tyskland berättade att de använder just sådan cellulosa för liknande ändamål.