Tuesday, January 21, 2014

Brandvarning i januari

Jag gjorde stora ögon idag när jag såg varningen om "Fire Weather Watch" för vårt område på väderhemsidan. Varning för skogsbränder i januari? Starka vindar skall tydligen blåsa här om ett par dagar och dessa i kombination med torkan gör alltså att vädertjänsten nu har utfärdat denna varning. Väderlekstjänsten i USA ger också alltid väldigt exakta klockslag för olika väderhändelser. Den här varningen gäller från och med 23 januari klockan 22 till och med 24 januari kl 12. Hur man kommer fram till dessa tider har jag alltid undrat över. Hos The Weather Channel ger man till och med tidpunkt på minuten. Litet smått komiskt tycker jag. :)

Ni kanske minns filmen "Groundhog Day" där huvudpersonen (som genialt spelas av Bill Murray) upplever samma dag om och om igen tills det att han lärt sig det han skall lära sig. Jag börjar också undra om Weed kommit in i Groundhog Day när det gäller vädret. ;) Sol och runt +10 varenda dag. Missförstå mig inte, jag tycker om sol och litet varmare temperaturer, men att knappast ha någon vind, moln eller regn eller snö under vintern känns litet märkligt minst sagt. Och väderrapporterna som sänds under nyheterna är också väldigt förutsägbara. Igår sade meteorologen att det möjligen kan komma att bli en ändring i februari.

Jag såg ett par intressanta satellitbilder häromdagen som visade Kalifornien i år och förra året under januari. Januari 2013 fanns det snö på många håll och det var grönt. Nu är det helt bart i stort sett överallt och brunbränt.


När man flyger över USA och har klar sikt förundras jag alltid över hur annorlunda naturen är när man närmar sig Klippiga Bergen och det landområde som finns väster därom. Från att ha varit relativt grönt blir det kargt, bergigt och brunbränt. Den här satellitbilden visar det väldigt bra.


Västra Oregon och Washington har mycket grönt och där är det nästan litet tropisk regnskog inom vissa områden eftersom det normalt regnar mycket där. Däremot i de östra delarna av dessa stater är det oftast "high desert". Det var det i Union där jag och Michael bodde innan han gick bort. Min vän R befinner sig i staten Nevada just nu och där är det ökenartat. Stora delar av västra USA har ökenliknande klimat och natur. Men den extrema torka som vi nu har är inte normal.

I morse hade jag en sådan där konstig känsla av att vara i en "twilight zone". När jag jobbar sent brukar jag inte sätta väckarklockan utan jag vill vakna av mig själv. Senare än 8 blir det dock aldrig. I morse fick jag känslan av att något inte stämde. Det fanns inga bilar parkerade utanför mitt hus som det brukar när skolan är igång och har tidiga morgonkurser. Jag fick tänka efter - men jag kom ju fram till att det var tisdag. Den där känslan höll sedan i sig till långt frampå dagen - att något inte riktigt stämde. Varför bilarna inte fanns där vet jag fortfarande inte.

Bilderna lånade från nätet: Satellit för Kalifornien (NASA/NOAA) och Satellit för USA (Wikimedia Commons).

16 comments:

Anonymous said...

I Washington finns det regnskog på Olympiahalvön, men den är inte tropisk, utan tempererad. Inga färgglada papegojor, men massor av stora träd som är lurviga av mossa. Väldigt vackert! Jag satt igår kväll med mitt fotoalbumsprojekt och satte in foton från när vi var där för ett par år sedan, och nu längtar jag tillbaka!

Äventyret framtiden said...

Undrar när du kommer underfund med vad det är som inte stämmer? Spännande känsla eller hur?
och hoppeligen så blir det ingen skogsbrand!
Ha det gott!
Kramar

malix said...

Det var grönt och mjuk väder här fram till snön kom nu i januari, för bara några veckor sedan såg jag hur krokusar och påskliljorna var på väg fram. Nu har vi haft snö i några veckor och kylan även om det bara är några få grader är isande då vinden bor i dagarna och gör att det biter i kinden. vädret är verkligen märkligt och inte utan att man funderar på vad som sker så något på aftonbladet igår om att solens strålar håller på att försvinna. Men aftonbladet är ju aftonbladet där är allt sensationer, som en skvallertidining som kommer ut varje dag i stället för en gång i veckan. Ha en fin dag, till trotts lite twilights känsla

Fullblodsekologen said...

Gillar den där filmen, "El dia de la marmota" som den heter här. Det har till och med blivit som ett uttryck här. När allt verkar gå i samma spår dag ut och dag, likadant utan några större förändringar då är det som "un dia de la marmota"
Kram.

Gunilla said...

Gillar filmen du namner,har sett den flera ganger .Hoppas du har fatt forklaring pa din " twilight zone " kansla...kanske var det bara ett tillfalligt parkeringsforbud eller nagot liknande.
Ja klimatet ar sig olikt nu for tiden, det lar vi val fa leva med framover antar jag.
Har har det regnat enormt mycket de sista veckorna, med pafoljd av att jordmassorna slapper,flera hus har rasat samman.
Hoppas ni far bade regn och sno snart
kram
Gunilla N iFrankrike

Katta said...

Jag blir mer och mer nyfiken på den där filmen, tror bestämt att du nämnt den förr.

Christina said...

Ja det brinner väl söderut tyckte jag att jag hörde. Det är galet vad torrt det är, och varmt. Brukar inte vara såhär varmt i januari. Jag älskar ju sol och värme men även jag förstår ju att det måste regna :-)
Kram!

Anne-Marie said...

Sarah: Jag uttryckte mig nog inte helt klart - skulle ha haft ett ord som verkar ha fallit bort betr. skogen i Oregon och Washington. Det jag ville säga var att det är skog som nästan liknar tropisk regnskog. Självklart har vi ingen tropisk skog så här långt norrut. :)
Har inte sett skogen i Washington men i sydligare delen av Oregon har jag sett hur fantastiskt lummigt det är på vissa ställen. Förstår att du längtar tillbaka.

Anne-Marie said...

Karin: Vissa dagar har en märklig energikänsla. Blev aldrig riktigt klar över gårdagen mer än att det var en "off" känsla hela dagen i stort sett. Jag brukar låta det hela bero och oftast så "rättar det till sig" tills nästa dag. Idag kändes det helt annorlunda.
De talade i kväll på nyheterna om "Fire Weather Watch" som startar i morgon kväll.
Ha det fint Karin! Kramar!

Anne-Marie said...

Malix: Här är det mest brunt nu. Dels beroende på att det är vinter (eller vad det här kan kallas som vi har i år) och dels beroende på torkan.
Att solens strålar skulle försvinna låter litet märkligt men att solen är på väg in i ett så kallat "Solar minimum" (tror det är benämningen) är vetenskapsmännen överens om. Förra gången det skedde för några hundra år sedan uppstod det en miniistid.
Ha en bra dag!

Anne-Marie said...

Annelie: Visst är det en underbar film. :)
I USA finns det faktiskt en speciell dag som heter Groundhog Day - som ju filmen delvis handlar om - då murmeldjuret Phil i Punxsutnawey kommer att se, eller inte se, sin skugga. Och beroende på hur det är med skuggan blir det fortsatt vinter eller så blir det vår. I år lär väl det inte ha någon som helst betydelse med tanke på vädret. ;) Kram!

Anne-Marie said...

Gunilla: Vissa filmer sätter sig i huvudet och jag har sett den Groundhog Day flera gånger.
Jag tror att det var så enkelt att en kurs var inställd och då var det inga elever som kom och därmed inga bilar. Twilight zone känslan höll i sig hela dagen faktiskt. Idag kändes det mer som vanligt.
Har läst om era enorma regn och de skador som uppstått. Det verkar som om det antingen är väldigt torr eller översvämningar eller mycket kallt eller otroligt hett nuförtiden.
Ingen förändring ännu i väderprognosen.
Kram!

Anne-Marie said...

Katta: Groundhog Day finns säkert hos Netflix. Finns Netflix förresten i Sverige? Det är en bra och tänkvärd film. :)

Anne-Marie said...

Christina: Har inte riktig koll på exakt var det brinner nu. I somras tittade jag i stort sett varje dag på den här hemsidan när vi hade stora bränder här i mina trakter:
http://inciweb.nwcg.gov/ - där kan man sortera per stat. Väldigt informativ sida med uppdateringar varje dag och 2-3 ggr/dag.
Nej, det är alldeles för torrt nu. Men det tycks ju inte hjälpa att alla vill ha regn.
Kram!

Anonymous said...

Var det inte Martin Luther King Day i måndags, men kanske du talar om tisdagen, som inte var speciell?

Det är verkligen kritiskt för Kaliforniens vattenförråd. Lång artikel i New York Times söndagsupplaga om situationen. Sierras brukar ju få massvis med snö. Låt oss hoppas på februari.

Kylan har anlänt till östkusten. Nu, ca kl 5 på morron, är det -16C i Herndon,förort till Washington. Det snöade i måndags. Skolorna stängda tisdag, onsdag; även idag.
Har hållit mej inne. Min underbara granne skottade min driveway. Måste starta bilen idag och kolla batteriet.

Det är så intressant att läsa dina inlägg, och extra kul för att jag varit i dina trakter. Campade i en Forest Service camp vid Mt. Shasta för ca 50 år sen. :)

En trevlig dag önskar
Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Ruth: Det var tisdagen som det var mysko med bilarna. Det var likadant idag så troligen är det en kurs som varit inställd.
Det kommer att bli enorma skogsbränder i Kalifornien i sommar och stor vattenbrist om det inte blir någon nederbörd som kommer snart. De hade till och med en länk hos Yahoo till just snöbristen uppe på Mt Shasta.
Ni har vintern i år. Jag saknar inte riktig kyla och många meter höga snödrivor - som vi ju kan ha här vissa vintrar - men att det kunde regna vore bra.
Roligt att du varit i mina trakter. :) Det är inte så många som varit här om man jämför med större städer.