Saturday, December 7, 2013

Spårbar post

Oj vad det är svårt att hålla min bostad varm nu när det blivit rekordkallt i hela västra USA. I morgon natt talar de om nya köldrekord. Nästan hela USA verkar vara nedfryst just nu. En stor isstorm lämnade ett par hundra tusen personer strömlösa i Texas. Hos Dagens Nyheter läste jag om stormen Svens framfart och människor som tragiskt omkommit i Sverige.
Idag har det snöat för första gången sedan förra vintern. Det har blåst kallt och vägen utanför huset ser väldigt hal ut. I morgon får jag nog ge mig ut och skotta. Och då kommer mina Yaktrax fram eftersom jag absolut måste stå på fötterna denna vinter!

Den senaste tiden har jag beställt en del från olika företag och att kunna följa paketens färd över USA är perfekt tycker jag. Och som jag alldeles nyligen berättade om tog ett av paketen en extra omväg av någon anledning via Texas och New Mexico. Hade jag inte kunnat spåra paketet hade självklart jag undrat vart det tagit vägen. Nu kunde jag följa "resrutten".
Just nu väntar jag på ett par saker och FedEx har ett meddelande på sin hemsida "A winter storm is causing delays and disruptions across the U.S." Detta oväder kommer säkert försena mycket post.

Postgången mellan Sverige och USA tycks ha varit litet i "obalans" för mig i alla fall eftersom en viktig försändelse från begravningsbyrån inte kom fram utan fick skickas på nytt. Den hade skickats med vanlig post och det fanns alltså ingen möjlighet att spåra den. När den andra uppsättningen papper kom fram till mig och jag skulle skicka tillbaka till ett försäkringsbolag i Sverige tvekade jag inte att betala extra för snabb post med spårning för att få skjuts på det hela. Det var inte billigt - runt $45 för något som heter Priority Mail Express. Spårningsnummer fanns och jag följde kuvertet till San Francisco. Sedan tycktes det ha försvunnit ut i tomrymden men som tur var dök det upp hos tullen i Sverige och igår kom det fram till mottagaren.

När jag skickade in papper för mitt green card och för att ansöka om amerikanskt medborgarskap använde jag alltid spårbar post. I stort sett alla paket i USA, från företag där man beställt varor, sänds så att man kan spåra via antingen posten (USPS), UPS, FedEx osv.
När jag bodde i Sverige fanns inte alls denna möjlighet i den utsträckning som den verkar göra idag. Efter en snabb koll hos Posten i Sverige ser jag att man kan skicka en hel del med spårning.
Tycker om den här tjänsten eftersom man annars inte har en aning om vad som kan hända med brev och paket som är viktiga.

Det har hänt mycket sedan The Pony Express. :) Det var en postservice som leverade brev, tidningar, paket osv mellan östra och västra USA, bland annat Sacramento i Kalifornien, mellan 1860-1861.


Bilden från Wikipedia.

2 comments:

Anonymous said...

Ja, här är det också kallt, fast klär man sig bara rätt så är det härligt ute tycker jag. Vi har runt 25F idag. Men visst det är kallt inne och vi kör med lager på lager. Ja, tänk posten är posten. Jag har några paket som är på väg ifrån Sverige och de har nog varit på väg i ett par veckor nu. Man undrar ibland hur de skickas, om de ligger still på nån plats länge. Tyvärr så kan man ju inte ha koll på dem. Hoppas du har en bra helg! Kram på dig! Maria G

Anne-Marie said...

Maria: Jag är faktiskt ingen vintermänniska så att ha ner mot -15-20 som vi kanske kommer att ha i natt, och att bo i hus som inte är anpassade till sådan kyla, är litet "motigt" tycker jag. Jag har det mycket svalt inomhus - alldeles för svalt egentligen. Menjag har inte råd att ha den temperaturen jag hade i Sverige. Elräkningarna blir för höga. Molntäcket sprack upp i dag så solen har synts. Känner redan att det kommer att bli väldigt kallt. Men snön gnistrade vackert i solskenet. :)
Posten är posten - så sant. Jag hoppas nu att försändelsen från begravningsbyrån som innehåller slutrapporten inte skall ta alltför lång tid.
Ha det gott och ha en fin helg! Kram!