Saturday, December 21, 2013

Nu blir det ljusare

Tänk att det vänder nu och blir ljusare. Idag är det årets mörkaste dag - vintersolståndet eller winter solstice på engelska.
First Day of Winter kallar man också den här dagen i USA. Trots att vintern började för flera veckor sedan.

Idag känns det mer som vår i luften med runt +10 än en vinterdag. Förra året vid denna tiden var hela Mt Shasta-området täckt av ett tjockt lager snö, vi hade flera mycket stora vinteroväder - ett av dessa blåste av delar av taket i det hus jag då hyrde och många hus skadades i Weed på grund av vindarna. Det var kallt och snön och isen låg intakt under flera veckor.

En av de saker jag verkligen uppskattar med att bo litet längre söderut (Weed ligger på ungefär samma breddgrad som Rom) är att det aldrig blir så mörkt som det är i Sverige. Här i Weed går solen upp runt halv åtta på morgonen och det blir mörkt runt 17-tiden. Det är skillnad mot hur det är i Stockholm så här års. Det är dagsljus under 9 timmar i Weed - i Stockholm just nu är det ljust under bara 6 timmar.

Berget idag med bara litet snö högst upp.Ovanligt att se så litet snö så här års.Många människor börjar bli oroliga för att hela Kalifornien och delar av västra USA är inne i en "mega drought", dvs en torka som pågår under många år. Eftersom Kalifornien får stora delar av sitt dricksvatten från snötäcket uppe i bergen vet man inte vad som kommer att hända om det inte kommer ordentligt med snö under denna vintern. Jag har en karta i högerspalten på bloggen som visar torkan och hur märkligt det än låter så har vi alltså en omfattande torka även mitt i vintern.

Besökte Mt Shasta idag och litet jul var det allt även om julpynt och prydnader har en låg profil.

12 comments:

Malix said...

det underbara berget, så vackert. får hoppas det blir lite snö på bergen då så vattnet kommer tillbaka då.
ha en fin julhelg

Anonymous said...

Hej, kul att du har mer ljus.
Per dygn. Än i sverige. Utan snö,
blir det grymt mörkt. Fina bilder.
Hoppas det blir en vilsam ledighet
för dej. Jo God Jul o Gott Nytt År.

Hälsningar Stig. Ja glöm inte att,
hälsa till lilla jen.

Desiree said...

Ja just det, nu vänder det och blir ljusare. Jag märker jättestor skillnad över att ha flytta 15 bredgrader söderut. Här i Basel får vi som sagt runt 3 timmar mer dagsljus per dag. Det är stor skillnad. En annan stor skillnad som du har hos dig i CA är ju att ni har många fina vinterdagar med klarblå himmel som på dina bilder här. Stockholm är mest grått hela vintern lång. Visst finns det några soliga och fina dagar men inte alls lika vanligt där.
Fina bilder på berget. Man får innerligt hoppas på att det inte blir en torka som håller på i flera år.
Kram!

Anne-Marie said...

Malix: Berget brukar ha mer snö så här års men pga torkan är det nästan bart.
Läste i en nättidning att Redding (en stad som ligger ca 1,5 timme per bil från oss) har de inte sett så litet nederbörd överhuvudtaget som i år. Jag tycker inte om snö men den behövs för vattentillgången.
Ha det bra i julen!

Anne-Marie said...

Stig: Det är väldigt skönt att ha litet mer ljus än vad jag var van vid från Sverige. Det är väldigt mörkt i Sverige så här års.
Roligt att du tyckte om bilderna. :)
Jen hälsar tillbaka. ;)
God Jul och Gott Nytt År!

Anne-Marie said...

Desiree: Basel ligger litet längre norrut än vad Weed ligger på men det måste ändå bli stor skillnad jämfört med Sverige. Jag vet att du också lider av mörkret. Jag tyckte att jag alltid var väldigt trött i Sverige när man steg upp i mörker och åkte hem från jobbet i mörker. Det var nödvändigt att ta en promenad på lunchen.
I år har det varit väldigt mycket sol nu i vinter - en orsak till torkan. När jag först flyttade hit var det långa perioder under vintern som man inte ens såg berget och det regnade och snöade stora delar av vintern.
Roligt att du tyckte om bilderna. :) Vatten behövs så nog behöver det komma en del snö.
Kram!

Saltistjejen said...

Ja tänk nu blir det ljusare igen. Alltid skönt rent mentalt tycker jag då det vänder åt det hållet även om det ju tar en tid innan man egentligen märker det i vardagen.
Varm kram!!

Annika said...

Bristen på ljus på vintern har aldrig stört mig här i Washington, aldrig.Vi ligger på samma breddgrad som Lissabon. Solen går upp vid 7:25 nu i dec oh ner 16:47.
Nemas prob. Tycker bara mörkret är mysigt.
OCh är glad att vi har många veckor kvar av det mörker vi har.
Fast, mildväder hatar jag. vi har haft 23 grader varmt i helgen. SJUKT. Imorrn blir det kyligt och mer normalt igen. TACK och lov!!
Ditt berg är magiskt!!
Kramar!!

Anonymous said...

Hoppas innerligt att det blir en snörik vinter i ditt område och Sierra Nevada. Alla fina skidorter kommer annars att lida. Fast vattenbristen är ju det värsta.
Kommer ihåg en tid i Palo Alto, då vi satte en hink under duschen, för att fånga kallvattnet, innan temperaturen blev lagom. Sen använde vi det vattnet till att vattna i trädgården. Och denna regeln för toaletten:
"If it´s yellow, it is mellow.
If it´s brown, flush it down."

Tjusig bild av ditt berg!

Ruth i Virginia

Anne-Marie said...

Saltis: Eftersom hela kontinentala USA ligger så mycket längre söderut än vad Sverige gör har jag aldrig upplevt vintern som direkt jobbig här med tanke på mörkret. Men visst är det skönt när det är ljust när man kliver upp på morgonen. Varm kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag vet att du inte har några problem alls med mörkret. Det är rätt intressant tycker jag att hela kontinentala USA ligger så mycket längre söderut än vad Sverige gör. Trots att det kan vara sådana bitterkalla och snörika vintrar i vissa delar av USA.
Att ni har så varmt är mycket märkligt men vädret är konstigt rent allmänt över hela jorden tror jag. Läste om det oväder som dragit fram över östra USA och som innebar riktigt kalla och riktigt varma temperaturer. Mysko!
Berget har sin egen personlighet och energi - den saken är helt klar. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Ruth: Mt Shasta har en "ski resort" - som jag faktiskt aldrig besökt eftersom jag inte åker skidor - men de kan inte vara glada denna vinter.
Men som du säger, vattenbristen är ett mycket större problem.
Ni måtte ha haft en enorm vattenbrist i Palo Alto! Bor man i Sverige är det nog svårt att ens föreställa sig sådan förhållanden.
Berget är mäktigt och har synts mer än normalt pga alla klara och soliga dagar.