Saturday, December 28, 2013

Minnen från 80-talet

Kniiiiip ;) - en hel nation tittade förundrat på kvinnan i rosa benvärmare och tajta, glansiga träningskläder. Det var 1983 och Susanne Lanefelt gjorde gympa till underhållning. Visst är det här 80-tal. :)Jag gick ut gymnasiet 1980 och undrade vad jag skulle göra med mitt liv. Det blev en chefssekreterarlinje på Frans Schartaus eftergymnasiala utbildning. Zinkensdamsskolan var mitt andra hem under 1,5 år. Vi lärde oss affärsengelska, affärstyska, stenografi !!! - jodå, jag har kunnat stenografera på svenska, engelska och tyska, dock inte nuförtiden - maskinskrivning på vanlig skrivmaskin med tippex-remsa. Ibland känner jag mig som en dinosaurie. ;)
Samma dag utbildningen var över fick jag mitt första jobb. Tala om timing! Det var ett svenskt kemiföretag i Solna där jag tillbringade 5 år och lärde känna en god vän som jag fortfarande har kontakt med. 1987 bytte jag jobb och började arbeta inom ett amerikanskt företag som hade kontor i Europa, bland annat i Stockholm. Oj, vad jag lärde mig mycket där.

1985 gjorde jag min första resa till USA och Los Angeles. Efter 3 veckor var jag "såld" men det tog ytterligare 12 år innan jag faktiskt kom att bo i USA.

Den kanske största händelsen i Sverige 1986 var att Sveriges statsminister, Olof Palme, mördades. Jag minns fortfarande när jag hörde nyheten och den sorgesamma musiken som spelades i radion. Och berget av rosor som växte för varje dag på Sveavägen.

Jag har varit med om två stora kärnkraftsolyckor under min livstid - Tjernobyl och Fukushima. 1986 exploderade en reaktor i Tjernobyl och i Sverige varnades vi för att bland annat äta svamp, renkött och bär. Nu säger man att Fukushima troligen är en större olycka än Tjernobyl.
En annan stor världshändelse var att Berlinmuren föll. Det kändes nästan litet overkligt med scenerna som visades på TV när denna "konstruerade symbol" försvann mellan öst och väst.

Mobiltelefonen började komma så smått men de första modellerna var stora och klumpiga. Synen av människor i Stockholm med de stora mobilerna har jag fortfarande. Då var det en exklusiv vara, nu är det var mans ägodel.

Klädmodet var, ja 80-tals mode. ;) Det var axelvaddar (hade själv sådana plagg) och pastellfärgat. Benvärmare lär också ha varit populärt även om jag aldrig hade sådana.

På TV slog "Dallas" igenom med den elake JR. Det var en serie jag följde under ett bra tag men tröttnade när JRs bror Bobby kom tillbaka från de döda - eller var det en dröm hans fru hade haft? Då gav jag upp.
Svensk tennis fortsatte sin storhetsperiod med Mats Wilander och Stefan Edberg. Det var många timmar jag tittade på tennis på TV när svenskarna var framgångsrika. Och Ingemar Stenmarks storhetstid fortsatte alldels i början av 80-talet - han tog guld i OS 1980. Minns ni att man ändrade reglerna i olika grenar i utförsåkning - troligen mest beroende på att Stenmark vann allt - och att Sverige faktiskt avstannade när han åkte?

Tre jättehits från 80-talet - "Sommartider" med Gyllene Tider, "Like a Virgin" med Madonna och "Öppna Landskap" med Ulf Lundell. Här kommer Madonna. :)

23 comments:

olgakatt said...

Jag är också en dinosaurie, ännu värre än du!
Men jag minns hur äldre människor kunde säga att vi unga inte hade en aaaning om allt som hänt sen DE var unga och nu säger man själv så! Ungdomar tror en inte när man berättar att man såg TV första gången som 12-åring, t ex och att internet inte funnits alltid. Och jag blir full i fniss när ungdomar tar upp gammalt mode man genomlevt flera gånger om!
Axelvaddar kunde jag aldrig med och sprättade alltid bort dem! Men de kommer säkert tillbaka, de också.

Mimmi said...

Oj, 80-talet, mitt favorit årtionde!

Jag gillade aldrig Lanefelt, raka motsatsen faktiskt. ;o)

81-84 gick jag på Högstadiet.
84-87 gick jag på Gymnasiet.
87-88 gick jag samma FS Chefssekreterarkurs som du, fast jag gick på Stigbergsgatan, och efter avslutade studier där fick jag också jobb direkt - på Justitiedepartementet.

Stenmark... Sverige stannade när han åkte, och jag kommer ihåg hur en TV rullades in i klassrummet när det var åldras. Helt otroligt.

80-talet är nåt jag ofta blickar tillbaka till, och önskar att jag kunde "åka tillbaka" till ibland. :o)

Mimmi said...

Oj, ang. Stenmark - ÅKDAGS skall det ju vara, inte åldras.

Hans Nilsson said...

När jag såg filmen här kunde jag inte annat än dra på minnen, som du säger, tänk att det var tv-underhållning.
Är ungefär i samma ålder som du, så visst påminns jag om allt du berättar som hänt. Tänk vad vi varit med om... och mer blir det väl.
Ha en bra nyår.
Hans

Anonymous said...

Hela 80, 81 och halva 82 bodde jag i Bandung, Java, Indonesien där min make arbetade som geolog.
83 tog han tidig pension, och vi började resa till platser vi ville se.
83 var året jag blev mormor till en tös, född i Tyskland.

Jag kan tala om stora ändringar i mitt liv. Född på ett skogvaktarboställe i Bergslagen, där det inte fanns el eller vatten t.ex. - När jag reste till USA
1951, fanns det inte TV i Sverige!

Men 80-talet var ett fint decennium för mej och min familj.

Ruth i Virginia

Marianne said...

Haha, ja gamla 80-talet var verkligen en speciell period! Du har fångat det mesta tycker jag. Och faktum är att jag på julafton skulle sätta på mig den fina röda jumpern jag hittade i garderoben - men blev tvungen att ta den av mig igen för jag kunde INTE med de där axelvaddarna! Jumpern är väldigt fin i sig, men den är från 80-talet och vaddarna sitter kvar ... Har faktiskt en del kläder kvar sedan den tiden, några som jag fortfarande kan använda, som shorts och lite sånt, och så den där jumpern. :-)

Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det finns nog rätt många dinosaurier. :)
Så mycket har hänt under de senaste 30 åren att det är svårt att riktigt fatta hur snabbt det gått.
När Michael och jag bodde på Hawaii skulle vi köpa något till den skrivmaskin som han använde ibland. Flickan i affären var en ung tjej och hon visste inte ens vad en skrivmaskin var!
Modet som vi varit med om och upplevt direkt blir litet komiskt när yngre personer försöker "få till det".

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag gillade heller inte Lanefelt men var ju tvungen att ta med henne. :)
Du är litet yngre än mig så jag klarade av mina studier redan i och med 1981 (julen).
Det var en liten lågkonjunktur när jag gick på FS utbildningen och min klassföreståndare sade att i vanliga fall ringde företag till skolan men det gjorde de inte när jag gick där. Jag fick mitt jobb genom egen insats.
Jodå, jag minns att vi var uppe i aulan och tittade på Stenmark! Han var (är kanske fortfarande) en riktig folkidol.
Jag har nog inget riktigt favorit-årtionde men det fanns mycket optimism och framtidstro fortfarande på 80-talet.

Anne-Marie said...

Hans: Jag tyckte alltid att Lanefelt var överdriven på något sätt men hon tycks fortfarande hålla på med gympa och även föredrag.
Det är litet kul att blicka tillbaka ibland även om jag för det mesta är här och nu. Det som inspirerade mig till de här återblickarna var några artiklar hos Dagens Nyheter.
Ha en god fortsättning och gott nytt år!

Anne-Marie said...

Ruth: Du verkar vara en berest dam. :) Vilka kontraster du varit med om.
TV kanske fanns i USA 1951? Jag minns att min familj hade en svartvit TV till och med när Kungen och Drottningen gifte sig. Jag gick till en kompis för att titta på bröllopet! Och när jag var liten fanns det bara en eller två kanaler som bara sände några timmar/dag.
De som är yngre idag tror jag inte ens kan föreställa sig hur det var då.

Anne-Marie said...

Marianne: Tänk att jag inte är ensam om att ha gamla kläder. :)
Jag har nog inget jag fortfarande kan använda som jag hade på 80-talet - kläderna har krympt, eller. ;) Men jag har en del kläder som är 10-15 år gamla. Vi har ju knappt några klädaffärer här så det är en anledning.
Axelvaddarna var litet otympliga. Hade nog aldrig något inneplagg med axelvaddar men jag hade ett par jackor med dessa vaddar.
Kramar!

Anonymous said...

Vi såg en dokumentär om Ratata på svt.play häromdagen, och då var det 80-tal för hela slanten. Kul med en tillbakablick!

Malix said...

jodå den där Lanefelt hon va rolig hon :) här hemma brukar ungarna säga att jag är en fosil eller från den åldern i alla fall. När jag berättar om tv spel som var en pinne och någon boll som man spelade med. idag är det ju många som gör covers av musiken som var just då.
gott slut och gott nytt år på dig.

Anne-Marie said...

Sara: Ratata hade jag glömt! Visst var 80-talet ett väldigt annorlunda årtioende jämfört med det vi nu lever i.

Anne-Marie said...

Malix: Fossil finns det en hel del. ;) Litet tråkigt tycker jag det är att det litet enklare - som fanns på 80-talet - har försvunnit. Allt gammalt kommer tillbaka så vi får nog se gammalt klädmode återuppstå och även musiken.
Ha ett fint slut på 2013 och Gott Nytt År!

Äventyret framtiden said...

En annan dinosaurie önskar dig ett Gott Nytt Spännande År!
Önskar dig allt gott!

Karinkramar

Charlie sa ... said...

Fint fångat och så mitt i prick!

Gott Nytt År finaste du! Vad spännade det blir med 2014!

KRAM
Lotta

Annika said...

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt 2014!!

Stora kramar från mig!!!

Annica said...

Gott slut på 2013 och ett riktigt GOTT, SPÄNNANDE OCH HÄRLIGT 2014!

Och.. jodå... även i norra Sverige finns det dinosaurier... som minns MÅNGA decennier. ;-)

Anne-Marie said...

Karin: Känns bra att vara i gott "dinosauriesällskap". :)
Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt och fint År!
Varm kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Roligt att du tyckte om inlägget. :)
Önskar dig kära Lotta ett riktigt Gott Nytt År! Vi får se vad 2014 bär i sitt sköte. :)
Varm kram!

Anne-Marie said...

Annika: Önskar dig också ett riktigt Gott Nytt År!
Stor kram till dig!

Anne-Marie said...

Annica: Jag tycks vara i mycket gott dinosauriesällskap. :) Känns bra.
Önskar dig ett fint och gott nytt År!