Tuesday, December 10, 2013

Amerikanska bostäder

Efter ytterligare en riktigt kall natt känner jag mig litet utmattad av kylan - både kroppsligt och mentalt. Jag är absolut ingen vintermänniska utan mår mycket bättre när det är varmare. Och jag reflekterar över skillnaden mellan till exempel amerikanska och svenska bostäder.

Min hyresvärd betalar för kabel-TV där jag nu bor och bland annat kan jag se kanalen HGTV - Home & Garden Television. Kanalen där man renoverar bostäder, letar efter bostäder och tar upp allt som överhuvud taget har med bostäder att göra. Ett av programmen tycker jag är rätt kul att titta på - House Hunters. Där letar folk efter bostäder här i USA och i utlandet. Och jag slås av hur olika man bygger i USA och i andra länder. Nu har jag ju bara bott i Sverige förutom i USA men jag tycker det är rätt solklart att byggstandarden i Sverige är så mycket bättre än i USA. Något som sades i ett avsnitt av House Hunters häromdagen var (ett yngre par letade bostad) att man hellre ville ha ett fristående hus eftersom man annars skulle höra grannar och grannarna kunde höra vad som pågick i deras bostad. Självklart kan man höra grannar även i Sverige i flerbostadshus men det är ändå ett mycket dämpat ljud för det mesta. I USA är väggarna oftast papperstunna. Det är inget påhitt utan ett faktum - jag har personlig erfarenhet från flera bostäder med papperstunna väggar. När jag var i mammas lägenhet i augusti hördes litet ljud från andra lägenheter men det var så obetydligt att jag inte ens tänkte på det.

Och det där med fönstren som också skiljer sig. Ungefär hälften av USAs bostäder lär ha englasfönster (single paned windows). Numera har man väl ofta i Sverige till och med tre glasrutor. När jag nämnde det på jobbet alldeles nyligen fattade ingen vad jag pratade om - treglasfönster är nog okänt i Kalifornien.

Det är inte bara standarden på bostäder (som oftast verkar vara mycket högre i Sverige) som skiljer sig mellan länderna utan också hur bostäderna är "upplagda". Här i Kalifornien är en hall mycket ovanlig. Man kommer oftast rakt in i vardagsrummet - som oftast också har heltäckningsmatta. Praktiskt heller hur? ;)
Vardagsrum och kök hänger oftast ihop. Det kanske är det vanligaste nuförtiden även i Sverige. När jag bodde i Sverige bodde jag bara i bostäder med separata rum.
I USA är det vanligt i en litet större bostad med ett så kallat "master bedroom". Och i direkt anslutning till detta "master bedroom" ligger ett badrum. Och har det "his and her sinks" är lyckan total ;) om man får tro prorammet "House Hunter". Sedan finns det oftast ett eller flera ytterligare sovrum och möjligen även flera badrum.

I Sverige säger vi ju till exempel 3 rum och kök. I USA säger man "3 bedroom home". Man nämner oftast inte vardagsrum, kök eller andra rum. Jag har ett "2 bedroom townhouse". På nedre plan finns ett kombinerat kök och vardagsrum med ett så kallat "half bath" (dvs toalett och tvättställ). På övre plan har jag två sovrum och ett "full bath" som också har badkar/dusch.

I min lilla lägenhet i Kärrdal fanns en stor klädkammare men i USA är oftast garderober inte riktigt lika vanliga och stora. De hus"jägare" man ser hos HGTV blir fullkomligt överlyckliga när de ser en stor "walk-in closet" - där oftast kvinnan säger att den är hennes! ;)

Något annat som är mycket stort i USA (kanske det är det även i Sverige) är "granite countertops" och "stainless steel appliances" i köket. Finns dessa är det nästan en garanterad succé. Jag har aldrig bott i ett hus här i USA med varken det ena eller det andra.

Ibland känner jag att vanliga bostäder känns väldigt fyrkantiga och förutsägbara på något sätt. Kanske ett så kallat "hobbit house" vore något. :)


Bilden lånad från nätet.

23 comments:

Desiree said...

Det är intressant det där med skillnaderna på byggstandard och inredning mellan USA och Sverige. Jag håller helt med dig om att byggstandarden är mycket längre i USA. I vårt hus i Alabama hade vi endast enkelglasfönster. Ingen isolering mellan garaget och köksgolvet. Huset läckte både värme och kyla som ett soll beroende på om det var sommar eller vinter. Jag gillade dock centralvärmen/kylan som vi hade som snabbt både värmde och kylde huset.
Vi hade granit countertops och det har vi nu i Schweiz också. Det tycker jag är underbart.
Jag gillar också det där med master bedroom och eget badrum som hör till master bedroom. Det har man aldrig i Sverige men vi hade tur och hittade ett sådant hem här.
Öppen planlösning mellan kök och vardagsrum har det blivit mycket vanligare med här i europa under de senaste 10 åren.
Någon vidare hall hade vi inte heller i USA. Jag tror att det många gånger har att göra med att man kör direkt in i garaget och sedan har man någon slags hall där eller hall i trappan som leder från garaget in i huset. Sedan tar ju amrisarna inte av sig skorna så de verkar inte behöva någon hall. Man kan dock tycka att på sina håll i USA där det är mer vinter och kyla att det vore vanligare med hall.
Sköt om dig i den stränga kylan. Hoppas att ni får lite mer normal väder snart.
Kraaam!

Freedomtravel said...

Intressant med skillnaderna! Vi har englasfönster på ovanvåningen i husbåten, och det känns annorlunda. När man berättar det blir folk lite oroliga, det har man liksom inte hört talas om att man har någon annanstans än i sommarstugan...

Charlie sa ... said...

Mina erfarenheter är desamma! Exakt.

Hoppas kylan ger med sig. Här har det snöat idag (mysigt) och det är ganska kallt. Jag tänder ljus överallt ;)

KRAM!
lotta

Annika said...

Samtidigt är husen mer lyxiga här också. Jag vet svenskar som bott här som vet att de aldrig mer kommer att bo så lyxigt då de flyttar hem igens. Här har de x-antal badrum, stor master suit, stora kök, jättevardagsrum och stora klädkammare. Granit i köket, stooora skafferier etc. De stora husen är ofta väldigt lyxiga.
Hall har vi, och de flesta jag känner.
De bygger ju efter klimat här också. Du har sämre med värmen än jag har det. Visst tycker jag att mitt hus läcker värme, men samtidigt kan jag värma upp det ganska lätt. har emergency heat också att ta till om jag skulle vilja.
AC:n är effektiv på sommaren.
Men ja, blåser det hos mig så är det KALLT i huset. Det drar in via lister och elluttag. Huser är byggt 76. I Sverige är det ett nytt hus, närapå. Här anses det ganska bedagat.
Vi har dubbelglas i våra fönster här. Bytte alla fönster och dörrar 08.
Nu har vi snö och ganska kallt, eftersom det inte blåser är det behagligt i huset.
Hoppas att du inte behöver frysa så mkt så länge till.
Gillar också House Hunters. Jättemkt.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Desiree: Alabama kanske har litet varmare klimat året runt än vad vi har i Weed men fortfarande är ju enkelglas inte alls isolerande - varken för kyla eller värme. Golvisoleringen i de bostäder där jag bott verkar också ha varit rätt dålig.
Centralvärme är jättebra! Tyvärr har jag inte det nu.
Kanske nyare hus har granite counter tops. Jag har aldrig sett någon bostad som jag besökt här i mina trakter ha just granite counter tops.
Hall kan jag sakna faktiskt. Men jag "syndar" också och tar inte alltid av mig skorna. Framför allt på sommaren.
Det går långsamt med "uppvärmningen" här - det gick nog upp till +1 eller +2 idag! Heat wave. ;)
Stor kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det är rätt stor skillnad mellan länderna - som vanligt kanske man kan säga.
I Sverige kanske man har isolerat litet väl mycket. Minns att man trodde att folk blev allergiska pga för "tillslutna" hem. Visst är det något helt annat med enkelglasfönster. Klarar ni er alltså med dessa även under vintern?

Anne-Marie said...

Lotta: Intressant att du har samma erfarenheter och upplevelser. Ibland verkar ju de två kusterna skilja sig åt en hel del.
Jag kan nästan se ditt hem framför mig. Ljus, mys, och glitter. :)
Kramar!!

Anne-Marie said...

Annika: Absolut att hus kan vara otroligt lyxiga och påkostade här i USA. Självklart har vi inget sådant i Weed. As usual. ;) Men jag har varit i Beverly Hills och Bel Air till exempel och vet hur fina hus som finns där.
Jag tror det där med hall kan vara en "kust-skillnad". Jag vet inte om jag sett någon bostad med hall här.
Det märkliga tycker jag är att man inte bygger för "alpine climate" - vilket vi har. Även om vi bor i Kalifornien har vi faktiskt vinter 5 månader per år och det är kallt. Jag kan förstå i San Francisco där man nästan aldrig har vinter att det inte byggs likadant.
Jag har också dragiga eluttag. Man kan ju köpa isolerande insatser vilket jag gjorde i det tidigare huset. Nu planerar jag ju inte att bo i det nuvarande under lång tid så jag håller tummarna att vi inte har gått in i en miniistid.
Du har snö nu vad jag förstår. Annika - the queen of winter. ;)
Kramar!!

Äventyret framtiden said...

Så, nu har jag läst om Black Putte, gullig och liten i jämförelse med mäktiga "berget", om minnen från 70-talet, blivit påmind om att köpa kalender för 2014, om arkisk kyla och känner hur kylslaget du har det just nu. Uj, det finns nästan ingenting värre än att frysa inomhus. Fleecekläder är sköna att dra på sig sådana stunder.
Och varför inte ett hobbithus?;) så högt att man inte slår huvudet förstås. Ha det bra, dra varma filtar runt dig.
Kram
Karin

Fullblodsekologen said...

Behöver lite hjälp, kanske kan du hjälpa mig? Ska prova ett nytt recept på tvål (så klart). Det står att jag ska använda vegetable shortening. Vad skulle du använda från en svensk butik som motsvarar detta? Kokossmör måste väl räknas som en vegetable shortening? Vore jättetacksam om du kan re ut begreppen för mig så jag kan stoppa näsan i tvålbyttorna....längtar. Ha det fint!! Kram/Annelie

Unknown said...

Det var en bra beskrivning av hur det faktiskt är. Vi har bara en glas fönster och de är inte speciellt täta heller. I sovrummet har vi en gigantisk glas dörr (en glas) som täcker en hel vägg...mycket praktiskt nu när det är flera minusgrader.
Alla hus jag bott i här har varit lite vinda och snea, och alltid haft ngt typ av "fusk bygge". Häromdagen laärde jag mig att det är mindre än 2% som har högre utbildning än junior high school där vi bor! Kanske har det en del med det att göra?

Ha en fin dag Anne-Marie

Kram

PS. Förutom att husen inte är gjorda för kyla så gillar jag kall fronten just nu ;)

Anonymous said...

Där slog du huvudet på spiken. Precis så är det med skillnaderna på hus i USA och Sverige. Vi har faktiskt två glas fönster men det satte vi in för några år sedan och det drar inte alls lika mkt som det gjorde förr och elräkningen är lägre.
Jag älskar House Hunters på HGTV, ett par gånger har jag lyckats se när de har letat efter lägenhet/hus i Malmö och Stockholms området. Jättekul att se. Här är det nu över 32 strecket och det är skönt.
HA en bra fortsatt vecka! Kram Maria G

Anne-Marie said...

Karin: När du räknar upp vad du läst låter min blogg nästan som ett "sammelsurium". ;) Men det kanske är bra att man kan skriva om olika saker.
Det fortsätter att vara kallt. Tyvärr. Och jag får ha min kran rinnande och ha så många lager kläder. Meteorologerna var nog litet väl optimistiska betr. de litet varmare temperaturerna. Den här arktiska luftmassan verkar mycket envis och ovillig att flytta på sig.
Vanliga bostäder är egentligen rätt fyrkantiga. Michael och jag hade faktiskt planer på att bo i en helt annan slags bostad på Hawaii. Men nu blev vi ju inte kvar där. Kram!!

Anne-Marie said...

Annelie: Var din kommentar verkligen avsedd för mig? Jag har ingen aning om vad som finns i de svenska affärerna vid det här laget. Efter 16 år i USA har mycket förändrats och det som fanns när jag bodde i Sverige har säkert bytts ut och andra produkter tillkommit.
Sorry - kan inte hjälpa dig. Kram!

Anne-Marie said...

Maria: Englasfönster i den här kylan funkar egentligen inte alls. Inte för mig i alla fall. Trots mina dubbelglasfönster drar det kallt. Jag tror också att det fuskas rätt mycket och att själva byggstandarden skiljer sig mycket åt mellan USA och Sverige. Kan ingenting om vad den är i Sverige men kan tänka mig att det är något helt annat än i USA.
Vet inte alls om utbildningen påverkar byggstandarden. Vet inte heller hur svenska byggarbetare är utbildade.
Vad bra att du tycker om kylan - det gör inte jag. Jag mår dåligt rent fysiskt av kyla. Så jag antar att min nästa bostadsort måste bli något som ligger längre söderut. :) Ha det bra Maria!
Kram!!

Anne-Marie said...

Maria: Jag har bott i alltför många olika bostäder här i Mt Shasta-området för att veta att det är ungefär likadant överallt i mina trakter.
Englasfönster fattar jag inte varför man installerar i områden som har vinter varje år. Och att folk faktiskt tycker det är okej.
Trots mina dubbelglasfönster drar det. Jag har så kallad vinyl frame windows. De är säkert inte alls lika bra som träramade fönster.
Har också sett International House Hunters och när folk varit i Sverige. :) Känns litet exotiskt!
Den här kalla luftmassan verkar väldigt envis tyvärr. Det har skjutits upp med den varmare luften. Har redan fått nog av allt som heter vinter - och då är vi bara i början av december. Ha det bra Maria! Kram!

Anonymous said...

Hej, hoppas kylan släpper hos
dej. Naturhuset, va ju fint. Tänk,
att sitta och fika på taket på
sommaren. Man bygger ju mer,
naturhus nu. Trevligt. hälsn. stig

Malix said...

vilket gulligt hus. Frågan är hur mycket spindlar och andra kryp som hittar in där. Här hade vi 7 plus grader idag rena våren men vinden var kylig. Ett underverk som jag brukar ta till är värmefilt som jag kan värma i olika steg underbart när det är lite kallt eller som här händer rätt ofta att pannan stannar då är den elektriska filten underbar.

Christina said...

Ja exakt så är det! Stor skillnad på byggnadsstandard, helt klart!
Vi hör våra grannar väldigt väl och eftersom man går med skor inne och det inte är heltäckningsmatta så blir det väldigt tydligt. Hörde aldrig någon som klampade så i Sverige :-) Kunde ibland höra vad folk sa men då bråkade dom verkligen och skrek.
Vi har faktiskt tvåglasfönster i nya lägenheten, helt otroligt, de satt nog in dom vid renoveringen. De verkar ha tänkt på att isolera runt ytterdörren också, förra lägenheten hade en stor springa mellan den och karmen där det läckte kalluft. Och öppna spisen hade inget spjäll så där läckte det in massa kalluft med. Ja man kan gå on and on :-)
Granite counetrtops och stainless steel appliances har vi med, dom framställde det som väääldigt europeiskt när vi var och kollade på lägenheten. Lite roligt faktiskt.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Det var litet varmare idag under dagen men natten är fortfarande kallare än vad det brukar vara. Det är segt.
Jag gillar hus som inte är de traditionella, "fyrkantiga" husen.

Anne-Marie said...

Malix: Det finns många olika slags "alternativa" hus - runda, åttkantiga, "hobbit hus" osv. Oftast känns det helt annorlunda när man går in i ett sådant hus.
Jag tycker inte om att ha saker på mig som har elektricitet - vilket ju är fallet med en elfilt. Samma princip som att man inte bör ha en elektrisk klocka precis vid huvudet när man sover.

Anne-Marie said...

Christina: Det mysko tycker jag är att ingen tycks reagera inför dessa saker i USA. Men det är klart de är upväxta med det och vet inte om något annat. Det måste vara en helt annan byggteknik man använder sig av i Sverige.
Amerikansk ytterdörrar är verkligen dåliga för det mesta. Inte alls några "rejäla" dörrar utan rätt "wimpy doors". ;) Tunna och, som du skriver, ofta med stora glipor och sprickor. Man undrar hur de bygger i Alaska som har mycket kallare klimat?
Här i Weed har vi inga sådana finesser som "granite countertops" och "stainless steel appliances". ;)
Kram!

Fullblodsekologen said...

Jo jag hade joppats att du kunnat översätta "vegetable shortening" till mig. Men det fixade sig ändå, har engelska grannar som hjälpte mig med "problemet". Tack ändå!! Kram