Thursday, April 25, 2013

Torka i Kalifornien i sommar

På eftermiddagen idag var det +25. Försommarvärme alltså i april. Runt +17 är mer normalt för oss vid den här tiden på året. Det är härligt med litet varmare väder och att man kan stänga av värmen inomhus.
Men det är torrt och har varit torrt under flera månader. Vi "dränktes" i regn och snö i slutet av förra året men de senaste månaderna har det varit mycket sparsamt med nederbörd. Man säger att januari-mars i år har varit de torraste vintermånaderna här i Kalifornien sedan 1895.

I Kalifornien får vi vårt vatten till stor del från snön uppe i bergen. Det stämmer för oss här i allra nordligaste Kalifornien och för de som bor litet längre söderut är det snötäcket i Sierra Nevada-bergen som ger mycket vatten. När man mätte snötäcket alldeles nyligen var det ungefär hälften av vad det borde vara så här års.

Allt verkar tyvärr peka i riktningen att det blir torka i Kalifornien i sommar. Förra året hade vi enorma skogsbränder och även i Mt Shasta-området var det flera veckor med mycket brandrök i luften och stora bränder alldeles i närheten. Man förutsprår att bränderna den här sommaren kommer att bli värre än vad de var förra året.
Det brinner alltid i Kalifornien under sommaren men vissa år mer än andra.

Här i Weed lär vi få vårt dricksvatten från ett par olika källor. I Mt Shasta är det likadant. Och vattnet lär inte behandlas med kemikalier eftersom det kommer från en enorm akvifer som finns inne i berget. Det filtreras naturligt genom att sakta, sakta passera genom gångar inne i vulkanen. Vid mitt första besök i Mt Shasta minns jag att jag tänkte på hur gott vattnet smakade. Mt Shastas dricksvatten har vunnit flera utmärkelser. Så fort man kommer till större städer - det räcker att åka till Redding som ligger 1,5 timmes bilfärd från Weed - så smakar och luktar vattnet mycket starkt av klor.

När jag gick mellan skolbyggnaderna idag tänkte jag på hur litet snö det redan är på berget. Min första sommar här låg snön tjock fram till juli/augusti uppe på berget.

På väg till "min" byggnad. Man ser hur litet snö det är redan nu i april.

8 comments:

Fullblodsekologen said...

Så otroligt vackert vilken utsikt!!
Ha en fin dag. Kram/Annelie
(Ja jag jobbar när jag är i Sverigem sadlade om från turismen till omsorgen och trivs toppen).

Annika said...

Ja, Colorado hade vidrigt stora bränder förra sommaren också. Vårt hus låg utanför riskzonerna men vi hade också brandrök och sot som föll. Plus att det förstörde dricksvattnet för det brann runt vår vanliga vattenreservoir i the Foot Hills. I det läget så känner man sig verkligen hjälplös inför naturen och växthuseffekten! Och tanken på att det kommer bli ännu värre är också skrämmande.

Jag flyttar ju till San Diego i början av augusti - det måste väl ändå ligga tillräckligt nära havet för att vara säkert, eller?

Annika said...

Underbart vackert i Weed ÄR det, AM!!
Jag skulle gå loss med kameran enormt om jag kom till dina trakter.
Vi ska hoppas att det inte blir så illa som de befarat.Själv samlar jag ihop mig inför en het och fuktig östkustsommar.
Vi har svalt för årstiden, men det gör INGET alls.
Ha EN FIN helg!!
Kram!

Malix said...

så vackert helt underbart, idag kan jag titta ut på sjön genom vårt husvagnsfönster. Men värme på 25 ja du det blir ju mitt i sommaren det, måste vara härligt med rent vatten utan massa klor. Färgelanda där jag bor har vi väldigt gott vatten, frisk inte alls som vattnet var i GBG, så det är skillnad även här i vårt än så kalla land. Ha en fin helg njut av värmen.

Anne-Marie said...

Annelie: Det är en väldigt fin vy vi har av berget. Här i Weed har vi faktiskt en närmare vy av berget än vad man har i Mt Shasta. Men det kommer att bli torrt. Det märks redan nu.
Vad bra att du kan jobba även i Sverige.
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns de stora bränderna som brann även i Colorado förra året. Ett område totalförstördes minns jag med många villor.
The Weather Channel hade en artikel om det här idag faktiskt - jag var tydligen "före min tid" ;)
http://www.weather.com/news/drought/dangerous-wildfire-season-calif-20130426
Det verkar som om bränderna blir större och mer svårkontrollerade allteftersom åren går.

Anne-Marie said...

Annika: Jag kan se bildbomberna framför mig om Annika var här. ;) Visst är det vackert med berget. Utan det skulle det vara rätt intetsägande.
Minns när min pappa och jag besökte Washington DC och möttes av "väggen" av hetta och fukt. Som tur var hade vi bara en dag med denna hetta och sedan blev det svalare och torrare. Helt otroligt egentligen vilken tur vi hade.
Idag var det uppemot +27. Alldeles för varmt tycker jag så tidigt. Skulle hellre ha en svalare vår.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Malix: Fint att kunna titta ut över en sjö. :) Skulle jag också gärna göra.
Tycker det är litet väl tidigt med en sådan högsommarvärme. Idag var det ännu varmare - uppemot +27.
Härligt att du också har gott vatten. Minns klorstanken i Paris när man öppnade kranen. Vårt vatten är ofta väldigt kallt här vilket gör att vattnet smakar ännu godare.. Ha en fin helg!