Tuesday, November 6, 2012

Valdag i USA

Idag går det amerikanska folket till valurnorna. Många har faktiskt redan röstat och väntar nu på att se vad resultat blir. Det verkar jämnt - väldigt jämnt.

Igår morse hade jag fått ett email från Sveriges Radio! De undrade om jag var intresserad av att bli intervjuad i programmet Karlavagnen som skulle handla om "Mitt USA". Eftersom mailet kom när jag låg och sov och jag var på jobbet hela dagen fick jag tyvärr tacka nej. Mitt arbete innebär att vad som helst kan hända och jag kan få göra "brandkårsutryckningar" helt plötsligt. Hade jag fått litet mer förvarning och kunnat få en vikarie under en stund hade jag helt klart tackat ja.

Jag kunde faktiskt lyssna litet till och från på programmet och det var många som ringde in och berättade om sina upplevelser av USA och det stundande valet. Många hade samma upplevelser som jag har berättat om här på bloggen. Kul i alla fall att bli tillfrågad. :)

Här i Kalifornien finns det många propositioner som man också kan rösta på. En av dessa (proposition 30) gäller skolorna. Kaliforniens guvernör Jerry Brown vill verkligen att den skall gå igenom eftersom det annars kommer att bli ännu mera kärvt för skolorna i Kalifornien. Inklusive "min" skola. Kalifornien hade ett av de bästa skolsystemen och nu håller hela skolvärlden på att "nedmonteras". Proposition 30 vill höja skatten för de som tjänar mycket och höja den "sales tax" som läggs på allt utom mat här i Kalifornien.

En annan proposition i Kalifornien vill att all mat som är genetiskt modifierad skall märkas. Väldigt mycket av maten i USA är genetiskt modifierad och allt fler studier visar att den sortens mat orsakar cancer. Det har skrivits en hel del om det lagförslaget och självklart har Monsanto satt sig emot det hela.

Jag arbetar i kväll men det lär vara heltäckning i alla TV-kanaler av valet.

14 comments:

Pettas said...

Det är spännande, mycket!
Nu är det bara att vänta och se, snart vet vi

Kramar
Karin

Lotta said...

Det är verkligen spännande!

Vad roligt att de ringde fr Karlavagnen. Hade varit toppen om du varit med!

Next time ;)

Kram!

Annika said...

Karlavagnen. SOm jag lyssnar på flera ggr i veckan :)
KUL.
Jadu, idag blir det spännande värre!!!
Det skulle inte förvåna mig om det blir en repris av valet 2000 då det tog veckor innan vi visste, w-gore...Kram!

Jane said...

De där propositionerna är verkligen spännande. Finns många bra i år som jag skulle ha röstat för.

Min plats i solen said...

Det är spännande. Sitter här framför tv:n och tittar på valvakan (både SVT och TV4 har valvaka i natt) fast jag borde gå och lägga mig.

Vad roligt med Karlavagnen. Synd att du inte kunde vara med. Det hade varit så roligt att höra dig. Nästa gång kanske? :)

Ta hand om dg vännen och hoppas att du får en bra kväll på jobbet.

Kram Lotta

Unknown said...

Spännade är det :) Sitter i sängen och kollar valvakorna...svt och tv4har och sen aftonbladet, och på tv4play sänder de bland annat från cnn, så jag växlar!

Desiree said...

Oh det har varit en väldigt spännande natt. Det första jag gjorde imorse var att knäppa på tv:n för att kolla resultatet. Blev fantastiskt glad att höra att det blev Obama i fyra år till.
Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Nu vet vi. :) Det avgjordes rätt snabbt verkade det som. Jag var faktiskt inne på nätet när jag jobbade i går och kollade litet svensk direktsändning och även amerikanska sidor. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Kändes litet typiskt att jag inte kunde vara med i Karlavagnen. Men med så kort varsel är det ju inte alldeles lätt med jobbet eftersom jag måste finnas tillhands. Kanske det blir något annat tillfälle. :) Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Visst hade det varit kul om jag hade kunnat vara med i Karlavagnen. Har aldrig pratat i radio tidigare.
Det gick rätt snabbt igår kväll att få veta vem som vunnit. Kollade litet på jobbet för att se hur det gick. Kramar!

Anne-Marie said...

Jane: Proposition 30 gick igenom tydligen så nu kan inte skolans ledning skylla på det om de vill spara just pga om den gick igenom eller inte. Det som pågår inom "min" skola just nu är som en såpopera. Kommer nog att skriva om det.

Anne-Marie said...

Lotta: Jag var inne på litet svenska direktsändningar via nätet igår kväll när jag jobbade. Det är fördelen när man arbetar framför en dator.
Hade verkligen varit roligt att kunna vara med i Karlavagnen. :)
Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Unknown: Det var full fart i Sverige tydligen med direktsändningar. Kollade litet på jobbet på ett par olika utsändningar.

Anne-Marie said...

Desiree: Det blev tydligen klart rätt snart igår kväll att Obama vann. Vi får se vad som händer framöver här i USA. Kram!