Thursday, November 15, 2012

Telefonautomater - betala med mynt

Ibland känns USA litet mer gammaldags än Sverige - många betalar fortfarande med check, man kan skicka pengar till exempel med en "money order" och det finns telefonautomater som använder mynt.

I Stockholm finns väl numera inga telefonautomater som har myntbetalning. Här i mina "backwards" ;) trakter finns rätt många telefonautomater. Även i större städer finns det oftast en hel del som använder mynt.

Måste erkänna att jag gillar enkelheten att bara kunna använda mynt om man vill. Har man andra sätt att betala går det ju också bra. Eftersom jag har en väldigt enkel mobil blir det dyrt att ringa "long distance". Flera gånger har jag ringt från flygplatser från telefonautomer med en "long distance service" som man ringer via ett 800-nummer.

Eftersom vi har väldigt litet vandalism här i Weed och Mt Shasta fungerar det säkert att ha den här typen telefonautomater. Jag har nästan glömt hur svår vandalismen är i Stockholm med sönderslagna busskurer, tunnelbanetåg som "bombats" och mycket klotter. Vi har en "graffiti bridge" där tågen går. Det är nästan allt klotter som finns.

Igår när jag tog min promenad såg jag den här telefonautomaten i Bel Air Park som parken så ambitiöst kallar sig. :) Den ligger alldeles i närheten av skolan. 50 cent kostar det om man använder mynt.


Telefonautomater kan också ha en annan användning. I favoritfilmen "The Matrix" använder man sig av telefonautomater för att förflytta sig mellan olika delar av tillvaron. :)


Avslutar med litet mer höstkänsla.


16 comments:

Lotta said...

FIn höstkänsla Anne-Marie!

Och jag ler när jag ser telfonen med mynt. Visst är de bra! Ibland vill man kunna lufta en vanlig lur och ringa helt enkelt.

Det som förändrat mina telefonvanor är Skype. Jag skickar också mycket textmeddelanden gratis via en app. Tyvärr är det relativt dyrt att använda "smartphones" ganska här. För mig är det numera en pryl som jag inte lämnar huset utan att kolla att jag har den med mig. Som du vet har jag fotat mycket med den inbyggda kameran också ;)

Kram!
Lotta

Pettas said...

Jag tror inte att det finns en enda telefonkiosk i Mariehamn längre. Har inte tänkt på det alls. Får titta efter idag när jag kör ditåt.
Skype används här när vi ringer utåt, mycket i alla fall.

Härlig röd höstkänsla, vacker!

Kram
Karin

Spirello said...

Ja mynt är bra när man har oladdad mobil finns å 1 stälel i sthlm och dte är på centralen eller där finns telefonkort tror jag snarare

Spirello said...

borde finnas automater i sverige och speciellt sthlm för alla turister som vill ringa hem

Anonymous said...

Tyckte det var ofta telefonautomaterna inte funkade i Stockholm och att de var vandaliserade, tråkigt! Ja, ibland tycker jag också att USA ligger efter och är inte alltid up to date. Vi har Vonage telefoner som går via datan. Vi betalar 25.99 per månad och då är det unlimited i USA och i det priset betalar vi 1 dollar extra för att få unlimited till Sverige också och det är toppen. Jag köpte ju telefon kort i början när jag bodde här och ringde då för typ 4 cent i minuten, men det här är ännu bättre. Ett bra tips för er som bor i USA.
Kanon fina bilder som alltid, du är bra på att fota Anne-Marie! Trevlig helg!

Kram Maria G

Annika said...

Sant, hur ofta ser man en myntautomat?
Ska kolla in det mer aktivt nu. Tror säkert de finns här. Hemma går det nog inte att ringa med mynt längre.
Jag använder Skype, ringer hem via Comcast då och då, men mest är det iMessage på mim iphone som jag SMS:ar med, både de hemma och de här.
Har en annan app för textmeddelanden också som är bra.
Ringer sällan ngn alls numera. Det mesta går via mail eller SMS.
Kramar!!

Jane said...


Ja du, det är konstigt hur gammeldags vardagslivet är här. Någon telefonautomat har jag inte sett men checkar, åh vad jag kan bli vansinnig. Särskilt om någon ska betala med dem på affären.
Vi har skypetelefon med nummer i Sverige och England så vi det blir billigt åt båda hållen. Jag tror vi betalar runt 20 dollar om året för flat rate Europe.

Ibland kan jag bli förvånad hur modernt vissa saker är dock, t.ex. betala med debit card på parkeringsautomater eller slippa stå i kö på Nordström om man betalar med kort. All butikspersonal har en liten mobilliknande apparat som de snabbt drar igenom kortet, sådant är smidigt!

Desiree said...

Fina höstbilder med de frostiga rönnbären. Telefonautomater finns inte ens längre i Sverige. Jag hajjade till lite när jag såg telefonautomater i Basel eftersom de som sagt inte ens finns i Sverige längre. I Basel tror jag man var tvungen att betala med kort av något slag och inte med mynt. Känns ändå bra att det fortfarande finns telefonautomater för mynt som ni har hos er. Alla kanske inte har en mobil. Jag var och förnyade mitt amerikanska passa i veckan och var tvungen att fixa en postväxel på banken för detta ändamål för att kunna betala mitt nya pass. Allt enligt instruktoner från Amerikanska ambassaden. På banken hajjade de verkligen till över att jag inte kunde betala via en insättning eller med kort. Jag var tvungen att småle lite och förklara att USA inte alltid är så modernt.
Ha en skön helg.

Anne-Marie said...

Lotta: Tack! :)

Jag minns när man kunde använda mynttelefoner i Stockholm men det var länge sedan. Ibland är det bra tycker jag när det är enkelt. :)

Jodå, dina fina foton med telefonen har jag sett. :) Skype använder jag också men bara hemifrån. Eftersom jag har svårt att använda mobil pga att jag verkar vara väldigt känslig för strålningen har jag en enkel "emergency" telefon. Den går inte att använda alls som en smart phone, men det är okej.

Kram!!

Anne-Marie said...

Karin: Vi har faktiskt fortfarande en del telefonautomater. De fanns även inom skolan tidigare men verkar ha plockats bort nu. Kanske det var för mycket jobb att tömma på mynt.
Skype använder jag också men till min mamma t ex kan jag inte ringa via Skype - såvida jag inte använder Skype som en vanlig telefon. Jag har ett svenskt telefonnummer via Skype och det var bra att ha när jag ringde alla samtal för min mammas räkning.
Röda bär piggar upp tycker jag. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Spirello: Jag trodde att de telefonautomater som fanns var för telefonkort nuförtiden i Stockholm. Trodde att mynttelefonerna helt försvunnit. Visst borde det finnas sätt att ringa om man inte bor i staden.

Anne-Marie said...

Maria: Ibland känns USA litet mer gammaldags men samtidigt finns det mycket här som inte ens finns i Sverige och som kanske skulle vara bra att ha.
Jag ringer via Skype och ett 800-nummer för long distance. Eftersom jag vill kunna använda min telefon även om strömmen skulle försvinna under en längre tid har jag valt att inte bara gå via datorn.
Roligt att du tycker om bilderna. :) Tack! Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Där du bor är det säkert mer ovanligt med mynttelefoner. I glesbygden verkar de leva kvar.
Eftersom min mobil är väldigt enkel har jag inga sådana finesser som du har. Det går bra ändå. :)
Jag gillar att man kan ha ett svenskt nummer via Skype - det var bra i somras när jag fick ringa många samtal till Sverige för min mammas räkning.
Kramar!!

Anne-Marie said...

Jane: Jag gillar faktiskt att det finns mer valmöjligheter här i USA även om vissa kanske verkar litet gammaldags.
Jag brukar faktiskt betala med check ibland men då förberede jag checken innan de är klara med att slå in varorna i kassan.
Det finns mycket bra här i USA som inte finns i Sverige. Framför allt finns det mycker mer valmöjligheter.

Anne-Marie said...

Desiree: Röda bär piggar upp och de här fanns där jag brukar parkera min bil vid skolan.
Visst är det bra att det finns telefonautomater - också för mynt. Jag tror att det finns en del människor i mina trakter som varken har en vanlig telefon eller mobil.
Ibland får jag känslan av att man i Sverige nästan ser ner litet på annorlunda sätt att göra saker. Kanske det ligger i samma linje som att man vill göra som alla andra som du skrev om. Kan tänka mig att banken höjde ögonbrynen. Ha en fin helg! Kram!!

Anonymous said...

Återkommer med info angående
det billiga telefonkortet á 5 dollar- Det heter BOSS Phone Card.
Kan prata i ca 8 timmar till Sverige.

CN