Saturday, November 3, 2012

"Fall back" eller vintertid

Gillar uttrycket man har här i USA för att underlätta att komma ihåg vilket håll klockan ställs om - "fall back, spring forward". :)

I natt ställer USA om klockan till vintertid, dvs "fall back." Det är bara staterna Arizona och Hawaii som inte ställer om sina klockor. Michael och jag var väldigt ambitiösa när vi bodde på Hawaii och ställde om våra klockor men det var alltså helt onödigt.

Jag minns hur det var när man hade samma tid året runt. Sverige införde inte sommartid - och vintertid - förrän 1980. Måste erkänna att jag nog föredrar att ha en och samma tid året runt. Det kändes enklare även om det självklart kan vara trevligt att ha en timme ytterligare med dagsljus på kvällen under sommaren.

Sommartiden pågår längre numera både här i Sverige och i USA än vad den gjorde tidigare. I USA är det från den andra söndagen i mars till den första söndagen i november.

Det skall bli härligt att få en extra timme nu under helgen när klockan ställs tillbaka. Solen skiner och det kommer troligen att bli runt +15 eller till och med litet varmare idag. Ikväll skall jag och en vän gå på en teaterföreställning som har satts upp av elever inom skolan där jag jobbar.

18 comments:

Lotta said...

Fall back and spring forward....så bra!

Jag föredrar en tid med. Tack för påminnelsen iallafall :-)

Ha en fin kväll!

Kram
Lotta

em said...

Så Indiana har börjat med sommartid nu?
Ja, det är ett evigt fnattande mellan sommar och vintertid. Och de lärde diskuterar ju huruvida man spar energi och pengar genom att ändra klockorna...
Margaretha

Desiree said...

Smart det där med fall back. Jag tycker egentligen att det vore bättre med en och samma tid hela året. Just i Sverige behöver man ju inte ljusare kvällar på sommaren. Men i för sig nice nu när det blivit lite ljusare på morgonen sedan de ställde om till vintertid vilket gjordes för 2 veckor sedan i Europa. Trevligt och kul med pjäsen ni ska på. Det är alltid kul att gå på teater.
Ha en fortsatt trevlig helg.
Kram!

Pettas said...

Sparar energi? Inte ett dyft. Tänk så mycket energi det går åt när alla skall stiga upp på stegar, krångla sig fram till klockorna för att ändra tiden på dem och för att inte tala om alla som glömmer bort tidsförändringen och missar både det ena och det andra. Fortfarande efter en vecka med vintertid hittar man tider som inte är vinter lite varstans i affärer, där man har glömt att ändra. :) Helt onödigt i mitt tycke.
Hoppas att du får en fin teaterkväll!
Kramar!

Freedomtravel said...

På Island har de inte heller olika tider, vilket jag tycker är praktiskt. Härifrån måste man dock hålla reda på att det ibland är 1 timmes tidsskillnad och ibland två...

Anne-Marie said...

Lotta: Vad underbart det var att vakna till en ljusare morgon idag. Har känt av mörkret de senaste veckorna just på morgonen.
Det var trevligt att komma ut litet och det var ju nära och bra. :)
Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Indiana stod inte med bland de stater som inte har sommar/vintertid. Guam och Puerto Rico fanns med i listan men de är ju "US territories" och inte stater.
Det där med att spara energi tror jag bara är ett påhitt faktiskt. Tror inte ett dugg på det.
Trevligt med en extra timme i alla fall. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Jag hade alltid problem i Sverige att minnas hur det var med tiden men uttrycket här i USA gör ju att man vet precis vilket håll man skall ställa om.
Uppskattade verkligen en extra timme och att ha en ljusare morgon idag.
Det var trevligt med teater en lördagskväll. :)
Ha en fin fortsatt Schweiz-vistelse. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Jag håller med dig helt och hållet betr. det där att ställa om tiden. Helt onödigt tycker jag. Men jag uppskattade i alla fall den extra timmen idag och att det var ljusare på morgonen. Men att spara energi tror jag inte ett dugg på.
Det var riktigt trevligt att gå på teaterföreställning igår.
Kramar!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Island verkar "köra sitt eget race" på många olika sätt. Gillar länder som inte följer allt till punkt och pricka.
Här är det likadant med att ringa till Arizona och Hawaii - att man får hålla koll på tidsskillnaden.

Min plats i solen said...

Här hemma kör vi med sätta fram trädgårdsmöblerna och ta tillbaka dem in i förrådet för att komma ihåg om det är fram eller tillbaka som klockan ska vridas varje gång det är dags. ;)

Jag hoppas att du har njutit både av en extra timme och teaterföreställning i helgen Anne-Marie. :)

Kram Lotta

Maria Northcutt said...

Vilket bra uttryck "Fall back, spring forward"! Det hade jag inte hört tidigare. Gillar din blogg skarpt!

Anne-Marie said...

Lotta: Det var också ett smart komihåg. :) Alla sätt är bra utom de dålig.
Det var verkligen uppskattat med en extra timme idag. Skrev precis om föreställningen igår som var trevlig.
Kram till dig!

Anne-Marie said...

Maria: Visst är det ett bra uttryck och komihåg.
Tack! Vad glad jag blir. :) Kram!

Lina Ekholm said...

Håller med om att det är ett bra uttryck. Hade inte hört det inna jag flyttade till USA. Hemma i Sverige brukar jag komma ihåg hur man ska flytta klockan genom att tänka hur man gör med utemöbler: flytta/ta fram dem på våren och sedan flytta tillbaka dem på hösten.
Fin blogg du har förresten :) /Lina

Anne-Marie said...

Lina: Välkommen hit! Roligt att du tycker om min blogg. :)
Det där med utemöblerna är också ett bra sätt att komma ihåg hur man ställer klockan. Alltid bra med tips om hur man kommer ihåg.

Anonymous said...

Now that's a good form of On Search Engine Rankings guarantee; instead they waste your hard earned money.

Feel free to surf to my blog post :: paleo food diary

Anonymous said...

As an Business business already, or want to start your own forum on your website to rank again.
There are some foods that can moisturize, soften
and prevent the skin from damage. Though it has essentially been rolled out and
put into effect, many observers are still trying to determine
what should be at the forefront of Google, why not you?


Check out my page ... sem search engine marketing