Saturday, October 6, 2012

Det här med bensin

Kalifornien har sina egna regler inom många områden. Bland annat när det gäller bensin. Olika tillsatser måste ingå i bensinen som säljs här på grund av de effekter utsläppen har. Därför är bensinen oftast dyrare i Kalifornien än på de flesta håll i USA.

Den gångna veckan gick bensinpriserna "genom taket" över hela Kalifornien. Nu är bensin till och med dyrare här än på Hawaii. När Michael och jag bodde på The Big Island var det dyrt att fylla upp tanken. Nu är det alltså dyrare i Kalifornien.

Det började i måndags och sedan gick priserna upp varje dag. Och inte med bara några cent utan det kunde vara mellan 20-30 cent per dag - det motsvarar ungefär 1:50 svenska kronor/dag. Nu säljs bensin per gallon i USA vilket motsvarar knappt 4 liter. I går eftermiddag kostade bensinen $4.91/gallon hos en bensinstation i Weed. Då hade de höjt sitt pris ungefär 70 cent sedan måndagen.Det här har varit stora nyheter i Kalifornien och ett par TV-kanaler som sänder från Medford i södra Oregon (vi har ju inga TV-kanaler i Mt Shasta) hade inslag igår om den dyra bensinen och hur folk "vallfärdade" till södra Oregon där bensinen är mycket billigare. De hade en intervju med en kvinna från Mt Shasta som hade varit hos sin frisör och när hon kom ut därifrån efter en halvtimme hade bensinen gått upp 20 cent!

En anledning till det höga priset sägs vara bland annat minskad produktion av den speciella "summer blend" av bensin som säljs i Kalifornien under sommaren. Den typen bensin som säljs under vintern börjar säljas först i november. Andra anledningar lär vara en brand hos ett raffinaderi, elavbrott hos ett annat raffinaderi och allmän "panik" på bensinmarknaden.

Genomsnittspriset ligger nu på $4.61/gallon i Kalifornien - i USA i övrigt ligger det på $3.81/gallon. Stor skillnad. Vissa bensinstationer har till och med stängt i Kalifornien eftersom de inte har råd att hålla öppet. Den stora affärskedjan Costco - som också säljer bensin - har stängt en hel del stationer. Vissa stationer ligger på $5.70/gallon.

Tur att mitt arbete ligger nära. Det är dyrt att köra bil nu i Kalifornien.

11 comments:

Saltistjejen said...

Oj det visste jag inte. Här tankar jag i NJ oftast nu eftersom det brukar vara billigare än på Manhattan. Nu tankade jag inte denna veckan men när v tankade förra helgen i Jersey kostade bensinen ca 3.80 per gallon. På Mnahattan kostade det då ca 4.60 eller 4.70.
Ändå är ju bensinen mycket billigare här än i Sverige. I somras då vi var hemma i Sverige låg bensinpriset på runt 14.70 per Liter vilket skulle bli knappa 60 kr per gallon eller då runt 9 dollar per gallon.... Om nu min matte är korrekt. ;-)
DET är dyrt. I storstäaderna iSverige kan man ju ofta välja att åka kommunalt men på landsbygden är det ju fortfarande rätt svårt att kunna göra det ändå. Iallafall inte helt så jag vet att många klagar i Sverige (om man inte bor i tätorterna) över de höga bensinpriserna.
Tur att du har nära till jobbet som sagt!
Kram!!

Pettas said...

Intressant att läsa.
Här kostar bensinen ännu mera än i Sverige. I förrgår betalade vi 1,78 €/liter.
Man tänker efter före innan man sätter sig i bilen och kör iväg. Helt klart.
Ha en fin söndag!

Kramar
Karin

Anonymous said...

5 dollar= 30 kr!!!!

Desiree said...

Usch det är inte kul när bensinen blir så där dyr när man är helt beroende av bensinpriset för att kunna ta sig. Jag minns att det var dyrt nu när vi var i Alabama och att priset låg på strax över fyra dollar per gallon där också men då kom vi precis efter Isaac orkanen så kanske var priset lite extra högt då. Costco brukade vi tanka på just för att deras bensin var lite billigare. Även om det är bedrövligt med de höga priserna är det ju mitt i eländet ändå bra om man har chansen att kunna ta sig över till Oregon och tanka men det måste ju ändå vara en bit att köra från Mt. Shasta till södra Oregon.
Här kostar den ju över 15 kr litern men å andra sidan är man inte fullt lika bilberoende så det gör en stor skillnad om man inte bor på landet eller uppe i norrland för där svider det nog i plånboken rejält då man måste tanka och inte kan ta sig fram på andra sätt.
Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Visst är det mycket billigare här i USA än vad det är i Sverige men i mina trakter är folk helt beroende av sina bilar pga att det inte finns någon kollektivtrafik egentligen och de allra flesta är lågavlönade. I storstäderna i Kalifornien är lönerna mycket högre och folk har råd att betala mera. Plus att det oftast finns någon slags kollektivtrafik.
Förhoppningsvis kan priserna gå ner igen när marknaden lugnar ner sig. Om inte kommer nog många att ha det svårt att ens komma till jobbet.
Kram!!

Anne-Marie said...

Pettas: Kan tänka mig att en ö har högre bensinpriser än vad fastlandet har.
Det är ju en anledning till att Hawaii har högra priser i vanliga fall. Jag kör väldigt litet egentligen jämfört med de allra flesta.
Ha det gott! Kramar!

Anne-Marie said...

Anonym: Kom ihåg att vi köper bensin i gallons och inte i liter. 1 gallon = ung 3.78 liter. Vi har billigare bensin än Sverige men många, framför allt där jag bor, har mycket lägre löner än vad folk har i Sverige.

Anne-Marie said...

Desiree: I Stockholm kan man ju i alla fall klara sig helt utan bil egentligen. Jag gjorde det under 35 år. :)
Tydligen har Jerry Browne (Kaliforniens guvernör) bett miljöansvariga släppa vintervarianten på bensin så att priserna förhoppningsvis kan stabiliseras och gå ner en del. Vi får se vad som händer. Kram!!

Pettas said...

Där har du helt klart en viktig poäng i diskussionen om bensinpriserna. Det är svårt att jämföra bara bensinpriserna, man måste kanske också jämföra löneinkomsterna. :)

Anonymous said...

Hoppla vad bensinen skenar!
Undrar vad den kommer kosta när vi åket till bla Florida vid jul.
Som andra sagt, de som bor i städerna eller där man kan åka kommunalt behöver ju inte tänka på priset. Men vi som bor på landet är ju så beroende av bilen.
Det är ju alltid intressant att det finns så många anledningar till att höja bensinpriset. Här hemma skyller de oftast på att dollarn gått upp. Men det är sällan de sänker när dollarn går ner ;-)
Kram CC
P.s. har varit urusel på att kommentera på sistone, men läser alltid alla dina intressanta inlägg.D.s.

Anonymous said...

Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted
to give a quick shout out and say I really enjoy reading
your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
Thanks!

my homepage :: website