Sunday, September 2, 2012

Långhelg och sagohus

Skönt med långhelg eftersom det är helgdag på måndag här i USA. Labor Day heter dagen. För många amerikaner symboliserar den slutet på sommaren och den firas med olika festligheter, parader och sportevenemang. Inom vissa samhällsklasser var det den sista dagen då man ansågs kunna ha vita kläder.

Många reser bort under den här helgen och camping är populärt. Eftersom sommaren absolut inte är över är det oftast varmt utomhus. När jag bytte blad i almackan igår tänkte på att september anses vara en höstmånad i Sverige. Här i norra Kalifornien är det allt annat än höst. Nu till veckan skall det bli varmare igen. Suck. Jag - och många med mig - längtar efter svalare väder och framför allt regn. Regn för att släcka bränderna.

När jag gjorde min veckohandling igår i Mt Shasta fanns det brandmän inne på tvättomaten och det syntes till olika slags bilar från brandkåren. Stora kartor över skogsbranden satt uppsatta på olika håll i staden. Den stora branden som brinner inte alls långt från Mt Shasta är närvarande i allra högsta grad. Igår var det mycket branddis och ett tag syntes berget knappt.

Skogsbranden brinner i ett mycket svårtillgängligt område vilket gör att den tydligen tar tid att bekämpa. Mer än 2000 brandmän finns här från hela Kalifornien och de arbetar dygnet runt vad jag förstår. Branden har närmat sig en liten stad som heter McCloud som ligger söder om Mt Shasta och i McCloud-området finns en egendom som ägs av Hearst-familjen. William Randolph Hearst skapade en stor förmögenhet genom att skapa USAs största kedja av nyhetstidningar. Wyntoon heter egendomen och den ligger ute i skogen och består av några hus som tydligen skall se ut som hus från en sagobok samt stora skogsområden. Det här är inget område dit turister kommer utan man måste nog vara inbjuden för att komma dit. De som bor där nu lär ha börjat tömma husen på värdefulla saker och de har tydligen hyrt in sin egen brandstyrka för att kunna rädda husen undan branden.

Ett av Wyntoon-husen - lånad från nätet.

Bild från Bagley-branden som brinner en bit söder om McCloud. Bilden lånad från Bagley Fire Info's photostream

Bild av berget från mitt hus idag.

16 comments:

Freedomtravel said...

Coolt hus, som verkligen ser ut som i en saga! Hoppas att inga såna här vackra byggnader behöver bli förstörda!

Pettas said...

Att känna brandlukt och rök hela tiden kan inte vara särskilt trivsamt. Man kan väl inte vänja sig? eller kan man? Det har ju hållit på väldigt länge nu, i veckor
Hoppas att det verkligen ändrar snart. Tror att jag har skrivit så många gånger redan.

Kramar
Karin

Lotta said...

Ja, jag skriver som Karin...hoppas verkligen att det blir ett slut på bränderna. Kan bara föreställa mig allt vad det innebär för de drabbade, brandmän, polis, volontärer, alla ni övriga som bor i närheten och känner och märker av detta.

Tänker på dig!

Kram
Lotta

Spirello said...

Nej sommaren är inte över det är jättevarmt i tex ny än.

Spirello said...

Önskar vi med hade icke kristna högtider här med så som ni har ni har ju många dagar som inte är påsk mm som ni har leidgt som colombus day mm

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag hoppas verkligen att brandmännen skall få den här branden under kontroll snart. Jag tror att alla är trötta på detta ständiga brandröksdis. Har man mycket pengar som Hearst-familjen kan man tydligen anlita sin egen brandkår. :)

Anne-Marie said...

Karin: Vet inte om man kan vänja sig. Eftersom jag har allergier blir brandröken väldigt påtaglig och påverkar både näsan och halsen.
Jag låter nog som en papegoja ;) som skriver om dessa bränder men jag minns inte att det varit någon så stor brand så nära sedan jag kom hit 1997. Det känns litet lugnare att bo i Weed som ligger litet längre bort. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag tror inte att någon trodde att den här branden skulle bli så stor. Kanske tur att Hearst-familjen har sitt hus och sina skogsområden i närheten så att de kan påverka litet hur stor insatsen blir. Antalet brandmän har trappts upp dramatiskt bara de senaste dagarna.
Hoppas att jag kan skriva om regn snart. :) Men prognosen visar bara solar framöver.
Kram!!

Anne-Marie said...

Spirello: Sommaren pågår i stora delar av USA under hela september. Det är konstigt egentligen med USA som är ett religiöst land och att vi inte har fler religiösa helger. Och att Sverige, som är väldigt litet religiöst, har så många. Tror att antalet helgdagar på ett ungefär går på ett ut mellan länderna.

Katarina said...

Huset ser mystiskt och som ur en sago bok. Kram

Annika said...

Vilket HUS!!
Som en saga!
SÅ vackert.
Tufft med alla skogsbränder. kan inte ens föreställa mig hur det är där du är.
Precis, här räknar jag med sommar en månad till.
Idag superhett och fuktigt. Igen.
Gissa om jag längtar till svalare väder jag också!
Kramar!!

Anne-Marie said...

Katarina: Skulle vara roligt att kunna se dessa hus men jag tror inte att turister får komma till Hearst-egendomen. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Innan jag skrev inlägget visste jag inte att det fanns flera hus. Man lär sig alltid något nytt när man bloggar. :)
Idag var röken värre faktiskt och det var väldigt disigit här på kvällen. Tacksam att jag bor litet längre bort än Mt Shasta.
Jobbigt med din fukt. Minns hur det var på Hawaii.
Kramar!!

Anonymous said...

Ledsamt med alla bränder! Stackars alla människor och djur i närheten. Tänkte på det när jag läste en annan blogg eftersom Tammy som skriver den just flyttat tillbaka till...tja..närheten av Mt Shasta tror jag.
Länk här: http://rowdykittens.com/blog/

Hälsar Maria

Anne-Marie said...

Maria: Vet inte om du lämnat kommentar tidigare. Om inte, välkommen! Det är trist med alla bränder och eftersom det inte syns till en gnutta regn i prognosen lär de nog fortsätta.
Jag vet på ett ungefär vilket område Tammy och hennes man flyttat till. Det är en bit från Mt Shasta men i den här trakten i alla fall. Tack för länken. Mycket intrssant. Skall nog ta och kolla in hennes blogg mer. Kanske till och med skriva till henne. :) Jag vet att jag såg ett nyhetsinslag på TVn för inte så länge sedan om deras "tiny house."

Anonymous said...

Jag har läst hennes blogg (och din!) ett bra tag nu. Det var intressant att läsa om när Tammy och hennes man byggde sitt hus. Jag drömmer om precis den sortens tillvaro de har så där kan jag drömma mig bort litegrann...
Jag diskuterar ibland med min man om det är möjligt att bygga ett sådant här i Sverige (för i Usa verkar det inte vara några problem) men det känns som om vi har mycket mer lagar här som reglerar sånt. Fast man kan ju bo på en kolonilott under sommaren eller i en lite stuga om man vill. Jag vill ha ett hus på hjul så man kan flytta med sig det vid behov. Fast inte husvagn..
/Maria