Thursday, September 20, 2012

Jordbävningar

Bor man i en jordbävningsstat känns det naturligt att lära sig mer om varför och var jordbävningar sker. Eftersom jag tog flera geologikurser när jag var elev här fick jag förmånen att lära mig en del. När jag bodde i Sverige visste jag ingenting egentligen om jordbävningar.

I oktober kommer det att bli en stor "Shake out drill" här på USAs västkust. Staterna Washington, Oregon och Kalifornien deltar bland annat. "Mantrat" är "Drop, Cover and Hold On."

  • DROP to the ground (before the earthquake drops you!),
  • Take COVER by getting under a sturdy desk or table, and
  •  HOLD ON to it until the shaking stops.
 I Kalifornien finns en stor förkastningszon - San Andreas som går genom Kalifornien. Lång är den - ca 1300 km och den har legat bakom flera stora jordbävningar här i Kalifornien. Men det finns andra områden som kan orsaka ännu större jordbävningar och de finns ute i Stilla Havet utanför kusten. Den som vi berörs mest av heter Juan de Fuca plattan som böjs ner under Nordamerika-plattan. Forskare säger att det är bara en fråga om när det blir en större jordbävning inom det området. Det skulle kunna bli en jordbävning runt 9 eller mer på Richter-skalan. Jordbävningen i Japan förra året låg på runt 9. Det skulle också bli en stor tsunami utmed USAs västkust om den typen jordbävning skedde. I Oregon har man till och med skyltar som visar vart man skall ta vägen vid en tsunami.


Hela USAs västkust är en del av "The Ring of Fire" som går utmed alla länder som finns kring Stilla Havet. Ett område som har ovanligt många vulkaner och jordbävningsområden. Eftersom jag tycker det är intressant att se vad som händer brukar jag titta på USGS sida för jordbävningar. De rapporterar om alla jordbävningar i hela världen. Alldeles nyligen  var det en rätt stor jordbävning i Costa Rica i Centralamerika. Och i förra veckan var det ett par inte alls särskilt långt från Mt Shasta-området.

Jag har upplevt några mindre jordbävningar. Ett par i Mt Shasta-området och ett par på Hawaii. Avstår gärna från fler jordbävningar. :)

Hittad en jordbävnings "widget" från USGS som visar litet större jordbävningar i världen. Finns nu i högerspalten på bloggen. Bilderna från Wikipedia.

15 comments:

Freedomtravel said...

Bra att veta vad man ska gör vid en jordbävning, om inte annat... Jag bodde ett år vid foten av en aktiv vulkan (Hemön, Island), men det var liksom inget man tänkte på... ;)

Desiree said...

Ja det är bra att man får info och träning om vad man ska göra om jordbävning slår till. Minns att jag såg massor med Tsunami zone skyltar då vi körde längst med kusten på Cali. Jag fick uppleva några små jordbävningar då vi bodde i Nicaragua. Tyckte det var spännande men skönt att de var små som aldrig orsakade några problem. När vi var i Joshua Tree National Park så fanns det en skylt som visade exakt vart San Andreas förkastningen gick. Man får bara hoppas att alla varningar och skyddsåtgärder kommer att hjälpa och vara effektiva den dagen jordbävningen slår till i Kalifornien.
Kram!

Anonymous said...

Åhhh vilken bra fin blogg här kommer jag återvända : ) kram Sofia

Annika said...

Ja, det är otäckt me jordbävningar, vet bara hur den vi hade här på östkusten med epicenter i VA kändes, den var 5,8.
INTE kul.
Jag förstår att CA och västkusten bara liksom håller ndan inför stora jordbävningar.
USGS ligger i Reston, ett stenkast från mig.
Men det kanske du redan visste :-)
Kram!!

Jane said...

Vi har haft 4 jordbävningar runt 4-5 på richterskalan inom ett år nu, så länge det inte blir värre är det ok, men över 6-7 vill vi nog gärna avstå från. DET skulle bli otäckt.

Katarina said...

Det är konstigt att påstå att man vänjer sig.. men det har jag själv gjort,, Näer det är jordbävningar eller så då öppnar jag genast ytterdörren så att den inte går i lås, dvs. pressas ihop så att man blir innestängd.. som tur är, är vi i KL rätt skonade, men jag bor i en het ring med många olika natur fenomen som kommer rätt ofta.. Det är bra med all info man kan få,, men här är många människor fattiga och de har inte tv elelr radio, vilket gör det svårt att varna människor..

Kram

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag bor ju också vid foten av en vulkan som fortfarande anses vara aktiv. Inget jag går omkring och tänker på egentligen. Kalifornien skulle kunna få en riktigt stor jordbävning och det skulle nog bli rätt förödande med tanke på att det bor 35 miljoner människor staten.

Anne-Marie said...

Desiree: Första gången jag var med om en jordbävning här i Mt Shasta-området skakade huset några sekunder. Det gick så fort att man inte hann göra någonting egentligen. På Hawaii var det mer som "smällar" som hördes och man kände något i marken. Tror nog att människor är mer medvetna om tsunamis efter de två riktigt stora - 2004 och förra året i Japan. Blir det en riktigt stor jordbävning i Kalifornien kommer det givetvis att bli väldiga effekter. Kram!

Anne-Marie said...

Sofia: Välkommen hit! Tack för dina fina ord om min blogg. :) Skall kolla in din blogg också. Kram.

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns den ni hade och hur oväntad den var. Har aldrig varit med om så stor jordbävning.
Jag tror de allra flesta i Kalifornien har i bakhuvudet att det kan bli en stor jordbävning men det är inget man går och tänker på.
Nej, jag visste inte att USGS ligger i Reston. Kul att lära sig något nytt. :)
Kram!!

Anne-Marie said...

Jane: Ni har nog mer jordbävningar som känns av än vad vi har. Den allra nordligaste delen av Kalifornien - förutom vid kusten - tror jag är rätt förskonade. Men skulle det bli en stor jordbävning skulle vi givetvis också känna av den.

Anne-Marie said...

Katarina: Den delen av världen du bor i har nog en hel del "oroligheter". Jag tror att människan inte klarar av att hela tiden tänka på "om något skulle hända". Då skulle man nog bli tokig. Låter som ett bra tips att öppna dörren. Kram!

Caroline Lehtonen said...

Hej Ann-Marie!
Tack för en kanonblogg!
Från en som snart flyttar till Califonien!
Mvh

Caroline

Anne-Marie said...

Caroline: Välkommen hit! Tack för fina ord om min blogg. :) Vart flyttar du i Kalifornien?

Caroline Lehtonen said...

Flyttar till San Diego, bodde där ett tag mellan -87 till -89, hade inte varit där på 23 år när jag kom dit i somras igen, tillbaka till ungdomskärleken som jag inte sett på lika länge:))

Caroline