Saturday, September 8, 2012

Huvudbry

Under flera år har jag använt ett shampoo som både jag och mitt hår har tyckt om - Jason Natural Biotin Shampoo. För några veckor sedan bestämde jag mig för att trots allt prova ett annat shampoo.  Ibland kan det vara bra med förändring men inte i det här fallet.

Här i USA finns det många företag som tillverkar skonsamma och ekologiska shampoon och min vana trogen tillbringade jag rätt många timmar framför datorn för att se vilka shampoon andra tyckte om. Jag köper väldigt sällan saker via nätet om de inte har recensioner.
Till slut hittade jag ett shampoo från Aubrey Organics. Folk verkade tycka om det och det var både ekologiskt och inte alltför dyrt.

För ca 3 veckor sedan började jag använda det nyinköpta shampoot. Jag tyckte nog att mer hår än vanligt föll ut och det blev värre. Till slut gav jag upp och insåg att något var konstigt med det nya shampoot.

Eftersom jag tycker om att lära mig nya saker gav jag mig ut på nätet för att lära mig mer om shampoon och hår och hud. Nu tror jag att jag förstått vad som hände.
Hud och hår har oftast ett pH mellan 4.5-5.5. Alltså litet syrligt. En hel del shampoon är "pH balanced" för att likna huden och håret. Eftersom jag har pH-papper tog jag fram det och testade mitt gamla och nya shampoo. Det var avslöjande. Det gamla verkade ha ett pH runt 5.5 medan det nya låg på 8 eller mer! Och hemsidor på nätet berättade hur shampoon som har ett högt pH ofta inte alls är bra för håret. Mitt hår tyckte uppenbarligen inte om ett så högt pH.

Att hitta ett bra shampoo är alltså inte alldeles lätt. Som tur är har jag en del kvar av mitt gamla shampoo men det visar sig nu att de har bytt ingredienser. Efter att ha läst recensioner verkar i stort sett alla som provat det nyformulerade shampoot (med samma namn) tycka att det inte fungerar och luktar konstigt. Så nu har jag fått huvudbry. Vilket shampoo skall jag köpa i stället? Som tur är har Jason några shampoon som inte fått nya ingredienser så det blir kanske något av dessa.

Här skiner solen även idag och det har varit runt +30. Inget regn syns till i prognosen men som tur är har brandröken avtagit.

Troligen den sista flaskan med Jason Natural Biotin Shampoo som jag kommer att kunna använda. Synd när de ändrar på ett vinnande "recept".
Det här shampoot tycker jag inte om. :( Tydligen har Aubrey en tvålliknande ingrediens i detta shampoo som gör det så basiskt. Och det visste jag inte innan jag köpte det.
Avslöjande pH-test. Övre remsan visar Aubreys shampoo och den nedre Jasons. Mycket stor skillnad i pH.

14 comments:

Mimmi said...

Vad intressant!! Jag har aldrig tänk på Ph värden vad gäller shampo. Skall ta och kolla in mina shampon, för varje gång jag har duschat så känns det som om jag får plocka ut en enorm hårboll från badkaret.

Pettas said...

Mycket intressant Anne-Marie!
Tur att du är så noggrann och tar reda på. Jag har samma problem när det gäller schampoval.
Brukar också få en del ekologiska schamposorter av släkt och vänner när de känner till min ekologiska inriktning, men nästan inget av dem har varit bra för mig..
Jag har också pratat med mina frissor om det genom åren, men ingen har kunnat säga det som du har skrivit just nu:).
Självklart måste det ju ha med Ph-värdet att göra. Jag använder en Sola-tvål som heter Lempis Kärlekstvål, kan använda den över hela kroppen och den är allra bäst för mig. Den mår jag och min hud, mitt hår bra
Tack! Än en gång!:)

Kramar
Karin

Katarina said...

Precis som Petra skrev, mycket intressant. Vad duktig du är att leta rätt på saker. Kram

Anna said...

Det här var mycket intressant. Det kan man mycket väl ha att göra med Ph-värdet, så det ska jag tänka på nästa gång jag ska köpa schampo. Tack! :)

olgakatt said...

Smart och avslöjande! Det är bra att vara skeptisk, det har du visat!

Lotta said...

Du är suverän på att hitta och ta reda på!

KRAM!

Marianne said...

Ja det där med schampo är en hel vetenskap! För en del schampon som andra tycker om, kanske inte alls passar mig. Och tvärtom. Just nu har jag ett lyxschampo som inte är ekologiskt, förmodligen inte i alla fall, men jag tappade så mycket hår så det fick bli det bästa jag kunde hitta. Redken Intra Force. Och det hjälper faktiskt. Inte för att jag har fått mer hår : ) men det ramlar i alla fall inte av i snabb takt.

Lycka till i jakten!
Kram!

Anne-Marie said...

Mimmi: Jag tyckte också att det var väldigt intressant. Och det förklarar ju säkert varför håret och hårbottnen reagerade som de gjorde. Man kan väl tyvärr inte testa i affärer såvida de inte har provflaskor. Det är inte roligt att ha en massa hår som faller.

Anne-Marie said...

Karin: Varsågod. Vad roligt att jag kunde bidra med litet hår- och shampooinformation. :) Jag tycker om att lära mig saker och när man får förklaringar på saker och ting som man undrat över känner jag mig alltid nöjd. Intressant att dina frissor inte vetat om detta. Eller kunnat förklara. Jag var precis och klippte mig och min frisör sade ingenting heller om pH. Nästa gång jag är där skall jag prata med honom om detta. Så bra att du hittat en tvål som fungerar. Hittade ditt blogginlägg där du skrivit om den. :) Den säljs väl tyvärr inte i USA. Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Alltid roligt att kunna lära sig nya saker. Ofta är det så att en sak leder till en annan och så vips har man fått ett svar. Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Varsågod. :) Jag tycker det låter troligt att ett shampoo som har ett helt annat pH-värde än vad håret och huden har normalt kan "ställa till det". Har aldrig sett någon pH-information här i USA tyvärr, dvs exakt vilket pH shampoot har.

Anne-Marie said...

Olgakatt: När jag såg den lila färgen på remsan för det nya shampoot fick jag en "aha-upplevelse". :) Tur att jag hade litmuspappret.

Anne-Marie said...

Lotta: Tack! Kände att det här var värt att dela med sig av. Pratade idag med en kompis i Stockholm som också haft problem med shampoon och heller inte hört om det här med pH.
KRAM!!

Anne-Marie said...

Marianne: Jag har faktiskt aldrig haft problem med håravfall förutom precis när Michael och jag flyttat till Hawaii. Både han och jag tappade mycket mera hår än normalt och den frissan jag gick till sade att det berodde på det varmare och fuktigare klimatet. Det tog ett tag innan håret stabiliserade sig.
Det är nog inte alltid bäst med ekologiskt. Om de inte hade bytt ingredienser i det jag använt hade jag fortsatt med det men nu blir jag ju tvungen att hitta ett nytt. Vad bra att du hittat ett shampoo som du blivit nöjd med. Kramar!