Tuesday, September 4, 2012

Grits

Av någon anledning kom jag att tänka på grits häromdagen. Det åt jag för första gången när Michael och jag turistade i North Carolina för många år sedan.

Grits är grovt malen majs som sedan ofta tillreds som en gröt. Vi åt grits till frukost på en restaurang i närheten av hotellet vi bodde på. Inte någon favorit men det var spännande att prova på något som jag aldrig ätit tidigare. Grits används i olika matsammanhang, inte bara till frukost. I Södern i USA äter man tydligen grits även tillsammans med fisk och kött. Det här är en rätt som framför allt finns i Södern. Jag har aldrig sett grits här på USAs västkust. Kanske man kan hitta grits i storstäder, men inte i lilla Weed.

Även om matkulturen är densamma på de stora restaurangkedjorna över hela USA finns det många lokala matkulturer i olika delar av USA.

Kalifornien ansågs tidigare ligga i täten för hälsosam mat. Eftersom Kalifornien har stora områden där det odlas frukt och grönsaker kommer det mesta som säljs i våra affärer härifrån. I och för sig har det blivit mer och mer mexikanska frukt- och grönsaker. Jag hittade till och med äpplen från Nya Zealand i mataffären i Mt Shasta.

Det finns många restauranger som serverar mexikanska maträtter här i Kalifornien på grund av mängden invandrare som kommer från Mexiko. När jag först kom till Kalifornien blev jag överraskad av utbudet av mexikanskinspirerad mat.

Här kommer några varianter av hur man kan använda grits. Bilderna lånade från nätet.

12 comments:

Annika said...

Eftersom mina svärfldrar kommer från Georgia har jag fått smaka grits. FLERA gånger.
OCH jag tycker INTE om det!
DET gör inte Peter heller. Nej, gröt ligger inte för mig i ngn form och grits är ju grötigt. Tycker det påminner om mannagrynsgröt.
Tex-mex mat tycker jag att de kan så bra över hela detta land. Det finns såå många bra restauranger som serverar den maten.
Kram!

Pettas said...

Ser nästan ut som risgrynsgröt!:)
Intressant att få läsa om grits och hur man kan äta det, i olika former.
Jag äter sällan gröt, här hemma blir det aldrig av eftersom Uffe absolut vägrar, men någon gång så...när jag får tillfälle och då gärna en grövre sort som havregryn eller råg. Mannagrynsgröt har jag kokat flere gånger per dag i sommar, till tjockpannkakorna. Säkert kan man laga gritspannkaka också

kramar

Desiree said...

Grits är så mycket södern.Jag gillar grits. Lite mellanting mellan polenta och mannagrynsgröt. Väldigt neutralt i sin smak. Shrimp and grits är något jag har ätit här i södern som är gott. Jag tror till och med att jag har en förpackning med grits som jag tog med då vi flyttade från AL.
Älskade att se de stora frukt och grönsaksodlingarna som vi passerade i CA. Så läckert med de gigantiska citrus odlingarna.
Kram!

Marianne said...

Det första ser ut som potatismos, det andra som ris och det tredje som ... nä, där tror jag inte att det passar. : )

Har aldrig smakat, det kanske är ett bra tillbehör i stället för potatis och ris och sånt.

Kul att få veta mer om det här som man ju faktiskt läser att de äter i en hel del böcker.

Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag hade en känsla av att du provat på grits. Mannagrynsgröt har jag inte ätit på evigheter men jag minns att jag tyckte om den gröten.
Tex-Mex finns som du säger spritt över hela USA men när jag kom till Kalifornien första gången 1985 var jag inte alls van vid den sortens mat från Stockholm. Kram!!

Anne-Marie said...

Karin: Det var roligt att ha provat på att äta grits och kanske man vänjer sig om man äter det flera gånger.
Jag brukar koka havregrynsgröt med jämna mellanrum. Gott och nyttigt.
Mannagrynsgröt är också gott. Har aldrig provat att äta den ihop med pannkakor. Låter spännande.
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tänkte på dig när jag skrev om grits och att du säkert ätit det när ni bodde i södern.
Så shrimp and grits passar ihop. Skulle vara intressant att prova någon gång.
En stor del av Kalifornien används till jordbruksodlingar. Hela den enorma dalen som finns söder om där jag bor och ner mot San Francisco är odlingar.
Kram!

Anne-Marie said...

Marianne: Den där pajen verkade litet konstig tyckte jag också och att man använde grits. Men som Desiree skriver, det är neutralt i smaken så om man smaksätter det på olika sätt går det säkert att använda i alla möjliga sammanhang.
Det är intressant att det finns så många olika matkulturer - det är precis som i Europa egentligen. Kram!

Lotta said...

Jag tror jag skulle gilla grits ;)

Min mormor kokade alltid mannagrynsgröt till mig. Tyckte om det.

Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag skulle nog behöva prova grits igen. Att bara äta det en gång är inte tillräckligt.
Mannagrynsgröt har jag alltid tyckt om. Det finns väl inte här i USA såvida man inte köper via någon svensk nätaffär.
Kram!

Tanja och Emma said...

Hej du! Spanat in vår blogg på sistone? Om inte, gör det vettja!

antonia said...

Jag ÄLSKAR mexikansk mat! Synd att det knappt finns några mexikanska restauranger i Sverige.