Thursday, August 30, 2012

Rapunzel - mmmmmmmmm ;)

Numera köper jag aldrig "vanlig" choklad. Det blir alltid "extra dark" och gärna ekologisk. Amerikansk choklad, framför allt Hersheys, är inte god. Till och med Marabou är för söt tycker jag.

Har skrivit tidiigare om Green & Black's ekologiska choklad - som finns att köpa i Stockholm i alla fall. Den är dyr i affärerna i Mt Shasta. Jag hittade alldeles nyligen en choklad från Schweiz, Rapunzel extra dark och ekologisk, som faktiskt är riktigt god. Litet billigare är den också.

Numera talas det också allt oftare om att mörk choklad faktiskt är bra för kroppen. Om det stämmer helt och hållet vet man ju inte men fler och fler talar om just den mörka chokladens fördelar.
Här är en artikel som sammanfattar litet av effekterna man tror att chokladen kan ha: http://www.livestrong.com/article/356867-health-effects-of-dark-chocolate/. Hemsidan Livestrong.com har massor med bra artiklar om kroppen och hur man kan skapa bättre hälsa med mat, kryddor, örter och olika tillskott.


16 comments:

Lotta said...

Mörk choklad....så gott! Jag äter nästan uteslutande mörk choklad numera, helt över 70% cacaohalt.

Har du tittat på nätet? Du kan säkert beställa till bra pris on line. Whole Foods har stort utbud, vet inte om du har leverans.

Blir sugen nu ;)

Kram!

Katarina said...

Även jag gillar mörk choklad. Bäst den 70 Proc.

Annika said...

OCH jag är så larvig och barnslig att jag inte gillar mörk choklad.
Tycker inte alls den är god. SÅ töntiga smaklökar hag jag :-)
Hersheys är verkligen en äcklig choklad, bismak av spya i den.
Om jag köper choklad här blir det tyska Ritter Sport, den gillar jag.
Kram och trevlig helg!

Annica said...

I min morgontidning kunde jag i morse läsa följande:
"Choklad minskar risken för stroke inte bara för kvinnor utan även hos män, enligt en ny studie från Karolinska institutet (KI). Forskarna fann också att det inte spelar någon roll om chokladen är ljus eller mörk. Tidigare studier har antytt att det bara är den mörka chokladen som har en positiv effekt.
– Normalt är det mörk choklad som kopplas till förbättrad hjärtkärlhälsa. Men i vår studie var omkring 90 procent av den choklad som deltagarna åt vanlig mjölkchoklad, säger Susanna Larsson, docent vid KI."

Jag säger: Hurra! Eftersom jag tycker bäst om ljus choklad.

Marianne said...

Vad bra att du har hittat en god choklad som du verkligen gillar. Det är ju problemet med riktigt god choklad, att de är så dyra. Jag brukar köpa Lindts choklad, och Marabou har en serie med lite bättre choklad nu, den är också rätt okej.

Kram!

olgakatt said...

Det lär vara flavoniderna både i choklad och rödvin som är bra för hälsan. Därmed är ju ljus choklad lika bra som mörk och det är inte alkoholen som är nyttig i vinet eftersom vitt vin inte funkar. Grapefrukt ska också ha hög halt flavonider vilket gläder mig - jag älskar grapefrukt mer än choklad.

Anne-Marie said...

Lotta: Visst är mörk choklad god! :) Fattar inte att jag inte alltid ätit mörk choklad. Man vänjer sig.
Har kollat litet på nätet och det är fortfarande dyrt med ekologisk choklad. Inte så stor skillnad direkt mot affärerna. Kanske litet billigare men ofta är det ju "shipping" man får betala.
Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Smaken är olika helt klart med tanke på kommentarerna här och jag tyckte nog att den mörka var litet bitter till att börja med men nu är det mörk som gäller. :)

Anne-Marie said...

Annika: Alla har vi olika smak och tycke. Inget bättre eller sämre än det andra. Jag åt bara ljusare choklad tidigare men sedan slog jag om och tycker mycket bättre om den mörka nu. Har inte provat den du föreslår. Har aldrig sett det märket här.
Ha en fin helg och kram!

Anne-Marie said...

Annica: Tack för den artikeln. :) Vad bra att både och går bra. Det är konstigt att Marabou till och med är för söt för mig nu. Det var den chokladen jag åt i Sverige om jag åt choklad.

Anne-Marie said...

Marianne: Jag äter inga stora mängder med choklad men det kostar en del om man skall äta - som du säger - litet bättre choklad.
Vad bra att Marabou har kommit ut med annan slags choklad. Den har jag nog inte sett. Lindt har jag provat här i USA och den är okej.
Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Min pappa sade alltid att rödvin var bra. Nu dricker jag inga alkoholhaltiga drycker alls så jag får hålla mig till choklad. :) Eftersom min tänder är väldigt känsliga är jag tvungen att vara litet försiktig med syrliga saker. Ibland går bra men inte alltför ofta.

Desiree said...

Jag tycker också bäst om mörk choklad. Gärna riktigt mörk choklad som 85 % eller minst 70% iallafall. Otroligt gott med en liten bit eller några bitar. Choklad och ett glas gott rödvin tycker jag är extra gott ihop.
Kram!

Anna said...

Tack för en bra länk. Den sidan ska jag lägga till mina favoriter.
Det här med mörk eller ljus choklad är nog mycket en vanesak. Förr åt jag nästan bara ljus choklad, men när jag vant mig vid den mörka känner jag mer av smaken på chokladen. Ljus choklad smakar bara socker tycker jag nu.

Anne-Marie said...

Desiree: Jag provade 85% och den var nästan litet väl bitter tycker jag. Men 70% är väldigt god. Eftersom jag inte dricker vin har jag aldrig provat den kombinationen. Jag brukar ta ett par bitar choklad på kvällen som en liten dessert ihop med färsk frukt. Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Vad bra att jag kunde dela med mig av en bra länk. :) Håller med dig om att ljus choklad smakar sött. Har man vant sig vid den mörkare blir skillnaden väldigt påtaglig.