Friday, August 31, 2012

Once in a blue moon ...

.... betyder helt enkelt att något är ovanligt och inte händer särskilt ofta.

Idag är det en så kallad "blue moon". Den andra fullmånen i augusti. I morse lär den ha varit som fullast på morgonen här på västkusten. Jag såg ingen måne i morse och den måne jag såg igår kväll var helt klart mer gulaktig till färgen. Tydligen kan månen få en blåaktig ton om det finns rök eller mycket damm i luften. Men inte här i Weed trots röken.

En "blue moon" har alltså för det mesta inget med färgen blått att göra utan avser den andra fullmånen i en månad. Och det är det som händer idag. http://www.latimes.com/news/nation/nationnow/la-na-nn-blue-moon-20120830,0,563445.story

Och nu dröjer det till nästa "blue moon". Inte förrän 31 juli 2015 är det dags igen.


Bilden från Wikipedia - visar 31/12 2009 "blue moon" med en partiell månförmörkelse.

12 comments:

Pettas said...

Jag stirrade så stint på månen igår kväll med tanke på blue moon. Den blev antagligen rädd för den syns inte ikväll när den är speciell. Här ösregnar det och är mörkt som i en kolsäck.

kramar!

olgakatt said...

Härom kvällen var jag också tvungen att gå ut och glo extra på månen! Den var helt magnifik då.

Lotta said...

Ja, oj vilken måne det är! Magisk.

Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Med tanke på dina "magiska krafter" ;) kanske du skrämde upp månen. Eftersom vi inte har sett moln på länge syntes månen hur bra som helst. Och den var gulaktig helt klart. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Här i Weed såg den faktiskt ut som vilken fullmåne som helst. Det blir väldigt ljust inomhus tycker jag när det är fullmåne. Jag måste alltid ha fördraget eftersom jag inte kan sova annars.

Anne-Marie said...

Lotta: Den lär nog synas bra här i USA i natt också om det är klart. Eftersom vi inte tycks ha moln överhuvudtaget här i norra Kalifornien (har nästan glömt hur de ser ut ;)) blir det säkert ett starkt sken ytterligare en natt.
Kram!

Katarina said...

Månen är magisk. Här är det många som är observanta vid fullmånen, som igår när det gick en tsunami och jordbävning med över 150 efterskalv i Filippinerna....dom säger att månen sänder dem signaler. Kram

em said...

Elvis sjöng ju om den blå månen - en så trist låt att jag avstod från att lägga ut den på bloggen.
Margaretha
som låg och tittade
på den magnifika
oblåa månen i nattas

Desiree said...

Månen är vacker att titta på speciellt om det är en stor och fin fullmåne. Jag har skrivit in i min kalender namnen på fullmånen som du skrev om någon gång tidigare. KUl att ha både de svenska och de Amerikanska namnen på fullmånen varje månad.
Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag tror helt och fullt att månen och även solen påverkar. Det är konstigt med USGS här i USA, de nedgraderar nästan alltid större jordbävningar. Jag brukar gå in varje dag på deras hemsida eftersom jag tycker det är intressant att se vad som händer. Först var jordbävningarn 7,9 och sedan blev den nedgraderad till 7,6. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Elvis hör inte till mina favoriter så hade inte ens tänkt på att han sjöng en låt med den texten. Men det stämmer ju. Jaha, den var oblå hos dig också. Den gångna natten var det väldigt ljust från månen.

Anne-Marie said...

Desiree: Finns det alltså även svenska namn på fullmånen? Det visste jag inte. Innan jag skrev mitt tidigare inlägg om namnen på engelska hade jag ingen aning om att de fanns. Alltid roligt att lära sig något nytt. :) Kram!