Wednesday, August 22, 2012

Nattuggla

Det blir mörkt tidigare nu så här i slutet av augusti. Eftersom det aldrig blir lika mörkt här som i Sverige under vintern känns det inte så "stort" när det vänder. Minns att jag, när jag bodde i Sverige, tyckte att det var jobbigt när det vände och blev mörkare eftersom det var många månader som låg framför med mindre och mindre dagsljus.

I kväll måste jag stanna uppe sent och ringa ett par samtal till Sverige för min mammas räkning. När jag fick influensan i juli var jag helt utmattad av att ha varit uppe sent i stort sett varje kväll för att ringa till Sverige. Nu går det ju inte eftersom jag måste vara mycket tidigare på jobbet.

Min mamma blev inte beviljad någon plats på ett äldreboende - eller vård- och omsorgsboende som det kallas. Hon ansågs vara för pigg. Så nu är hon hemma i sin lägenhet igen. Hon blev bättre på korttidsboendet men hon kommer nog aldrig att bli samma person som hon var innan fallen hon hade i våras. Vi får se hur det går nu när hon är hemma och inte har tillsyn hela tiden. Det verkar som om de som blir beviljade plats på vård- och omsorgsboenden är i mycket dåligt skick.

Att leva i ett varmt klimat gör också att man måste lägga sig senare på kvällen. Har man ingen luftkonditionering tar det givetvis längre för huset att svalna på kvällen. I morse var mitt hus riktigt svalt och jag sov mycket bättre.

Igår morse satt den här stora insekten på ett av mina fönster. Troligen någon slags nattfjäril. De ljumma nätterna vi har verkar locka fram alla möjliga slags kryp och insekter. Inte alla så trevliga. Jag såg att en skorpion funnits under min soptunna. Ryser av obehag. Och även svarta änkan spindlar finns i närheten av huset. Skulle mycket hellre vara utan dessa kryp.


14 comments:

Pettas said...

Så skönt att du äntligen har litet svalare. Måste vara skönt när du ska sova.
De där krypen skulle jag gärna leva förutan också om jag bodde i dina trakter. Tur att vi inte har dem här. Brrr...

Ha en fin dag Anne-Marie!

kramar

olgakatt said...

Jag förstår att du är orolig för din mamma. Håller tummarna att det ska gå bra med hemtjänst. Trist nog blir du säkert tvungen att stanna uppe sent då och då för att ringa samtal till dem och hålla koll.

Är, liksom Karin, glad att slippa en del av "dina" kryp men bilden är ju magnifik. Vilken skönhet!

Desiree said...

Jag hoppas det går bra för din mamma nu när hon är hemma igen. Jag kan tänka mig att det är skönt för henne att vara hemma i sitt egna hem men med viss oro för hur det ska gå. Det är i för sig positivt att hon anses som "pigg". Jag tycker det är svårt att sova om det är allt för varmt. Även om det aldrig blir sådan hetta som ni har här i Sverige så tycker jag ändå att det är skönt att ha en fläkt på sommaren i sovrummet för att få lite extra luft och bris.
Kram!

Lotta said...

Å, hoppas det går bra för din mamma hemma! Precis som Desiree skriver, är det säkert skönt för henne men samtidigt vill man ju att hon ska vara väl omhändertagen och att hon är ensam är säkert förknippat med en viss oro.

Att sova när det är varmt är verkligen svårt. Jag behöver en fläkt eller ac. Skönt att det är svalare hos dig nu!

Kram

Katarina said...

Även jg hoppas att det ska gå bra för din mamma- Vilken oro det måste finnas hos dig nu. Det är på något sätt bra att hon anses som pigg, men det där med pigg, är inte alltid rättvisande.

Hoppas den värsta värme böljan är över, svårt att sova när det är varmt känner jag till. Men hemma jhar vi alltid AC´n på om nätterna. Kram

Annika said...

Hoppas att det går bra för din mamma, trots allt. Fasiken, det är inte lätt att bli gammal, och det är inte lätt att du är så långt borta.
Förstår att det tynger :-(
Ja, här på min kust skulle det inte gå att leva utan AC.
Förstår att du lider i hettan.
Ja, nog finns det kryp av allehanda slag. Minsann. Tur att man inte vet var de finns i huset...för nog finns de...
HUA.
Min granne hade en Svart Änka i sin källare, och jag har sett dem ute.
Bästa att inte tänka för mkt, helt enkelt.
HAHA!!
KRAM!!

Anonymous said...

Trist att din mamma inte fick komma in på ett äldreboende. Det där med att vara för pigg är nog inte med sanningen alltid överensstämmande som skäl.Skulle närmast tro att det största skälet är platsbrist. Hoppas att hon kommer att trivas med att vara hemma och att hon får all den hjälp som behövs.
Kram
Marie GA

Anne-Marie said...

Karin: Det verkar som om nätterna är svalare nu som tur är. Idag var det dock runt +30 igen på dagen. Termometern verkar ha fastnat på 30-strecket.
De där gifta och farliga krypen skulle jag gärna vara utan. Det är bra med Sverige - inga giftiga spindlar och bara en giftig orm.
Önskar dig också en fin dag! Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Min mamma hade också velat komma till ett annat boende men det gick tydligen inte. Vi får som sagt se hur det går. Det märkliga är att hon inte alls kommer ihåg alla fall hon hade från det att jag åkte tillbaka till USA och tills dess att hon kom in på sjukhus på midsommarafton.
Fjärilen var vacker och ofarlig men skorpioner och svarta änkan-spindlar är inte att leka med.

Anne-Marie said...

Desiree: Hon har sagt att hon ibland får påminna sig själv om att hon faktiskt bor i lägenheten och att det är hennes hem. Hon kände att korttidsboendet var hennes hem. Kanske det blir så när minnet förändrats. Hon låter piggare men jag har ju inte träffat henne sedan slutet av maj så vet ju inte riktigt hur hon egentligen är.
Takfläktar är nog det bästa om man inte har a/c men det finns inga i huset jag hyr och som hyresgäst kan jag ju inte installera sådana. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Både mamma och jag hade nog trott att hon skulle komma till ett permanent boende men det verkar svårt. Kanske om man har mycket pengar och kan ordna med ett privat äldreboende att det är möjligt. Det är bara att hålla tummarna att det går bra hemma.
Det är mycket svalare på nätterna nu även om dagarna fortfarande är riktigt varma. Eftersom det blir mörkare tidigare på kvällarna blir det ju också svalare tidigare.
Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag försöker att inte stressa upp mig som jag gjorde tidigare i somras. Tror att det var därför som jag blev sjuk i den mycket långvariga influensan jag fick.
Pigg kan nog verkligen vara relativt. De som träffat min mamma från kommunen vet ju inte hur hon var tidigare.
Det är väldigt skönt att det blivit svalare nu. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Det vore inte helt fel att ha syskon nu - som bodde i Sverige. Jag gör så gott jag kan - mer kan man inte göra. Mamma har ju i alla fall hjälp och verkar som sagt piggare än i juni. Men inte är det samma mamma som jag hade tidigare i år.
Ni har ju fukten förutom hettan. Här är det i alla fall torr luft. Minns de första veckorna på Hawaii med 90-95% luftfuktighet. Det var svettigt.
Jag är noga med att kolla mina skor på sommaren så att inga otäcka kryp kommit in i dem under natten. De finns nog litet överallt även om de för det mesta tycker om mörka platser där de kan gömma sig.
KRAM!!

Anne-Marie said...

Marie: Tror att du har helt rätt att platsbrist är den verkliga orsaken. Sedan sade mamma att hon var den som var mest uppe och gick och klarade sig mest själv av de som var på korttidsboendet. Så jämfört med dem var hon kanske pigg. Hon känner sig fortfarande litet främmande inför sin lägenhet verkar det som.
Skriver snart till dig. :) Kram!