Saturday, August 11, 2012

Hett lördagsdis

När jag vaknade i morse syntes knappt berget. Brandröken från flera mycket stora skogsbränder hade svept in under natten. Litet bättre blev det frampå dagen och berget syntes trots dis.

För ungefär en vecka sedan drog det in åskoväder (utan regn) med blixtnedslag som startade många bränder. Flera av dessa har nu växt till riktigt stora skogsbränder som slukar mer och mer av de stora skogar som finns här.

Både i norra Kalifornien och södra Oregon brinner de här stora bränderna och de kommer nog att brinna ett bra tag till eftersom det är rekordvarmt och det inte har regnat på 2-3 månader.

En av bränderna startades av ett blixtnedslag redan den 23 juli. Den branden brinner i Lassen Volcanic Park som ligger sydöst om Mt Shasta. Tydligen bedömde personalen som finns i denna "park" att man skulle låta det brinna litet för att få bort "onödig" markvegetation. Det var en liten brand till att börja med, men då man inte aktivt bekämpade den har den nu helt plötsligt exploderat till att bli en mycket stor skogsbrand. Det här kunde troligen ha förhindrats om man bekämpat branden när den började.

Varje år brinner stora skogsbränder i Kalifornien men i år verkar de vara fler och större än vad de varit på ett bra tag.

Jag har hålligt mig mest inomhus idag på grund av värmen och brandröken. Eftersom det blev riktigt kyligt igår natt blev huset svalt och det höll sig rätt svalt till långt fram på dagen. I kväll verkar det vara mycket varmare.

10 comments:

Min plats i solen said...

Hu, skogsbränder är inte att leka med! Jag hoppas att de kommer tillrätta med dem snart. Visst kan skogsbränder bli lite av en nystart för ett skogsparti men det är en stor risk att ta. För att inte tala om påverkan på både djur- och naturliv och även i vissa fall människoliv. Hoppas både hetta och bränder ger med sig snart.

Kram Lotta

Anna said...

Obehagligt med skogsbränderna, hoppas det klingar av snart och att ni är safe..

Katarina said...

Ja, dessa bränder är hemska. vi har palm olje träd som brinner i veckor, mestadels i Sumatra och vindarna kan ligga på lver KL: i veckor.. Jag tycker det är ruggift, så liten man känner sig.

Kram

Pettas said...

Önskar verkligen att ni får regn, regn, regn...
Det enda som tycks hjälpa mot skogsbränderna. Så otäckt det måste vara, så otryggt det måste kännas, fastän bränderna är på långt håll ifrån men ändå

kramar
Karin

Lotta said...

Ja, nu vore det läge med mycket regn! Tycker det är läskigt med dessa bränder.

Tack för din hälsning och grattis til Gabriella! Det är verkligen frihet med att ha körkort. Det känns fortfarande overkligt. Hon var ju liten nyss ;)

Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Det har varit otroligt hett idag. Uppemot +40 på vissa håll. Och många i norra Kalifornien och nordvästra USA har ingen luftkonditionering så det blir väldigt varmt inomhus. Skogsbränderna är skrämmande eftersom de inte kommer att ta slut innan det börjar regna. Vilket kan dröja 2-3 månader. De kan säkert få bränderna mera under kontroll men det tar tid. Kram!

Anne-Marie said...

Anna: Ja, vi får se hur bränderna utvecklas. Fortsätter hettan kommer de att spridas mer. Och regn dröjer fram till senhösten. Vill se moln och regn och känna kyligare luft. :)

Anne-Marie said...

Katarina: Mot stora skogsbränder finns inte mycket att göra. Hittade en karta som visar alla bränder i USA just nu. De allra flesta brinner i västra USA. Andra delar av USA verkar få regn men här skiner solen från en klarblå himmel varenda dag. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Den dagen det regnar kommer jag att gå ut och bara njuta. :) Idag har det varit +35 (kanske mer) och mitt hus är så varmt i kväll. Luften utomhus är fortfarande väldigt varm. Verkar inte sjunka mycket som den brukar. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Det läskiga med bränderna är att de kan spridas hur lätt som helst när det är så här torrt och varmt. Och berget ser disigt ut igen i kväll. Det var mycket klarare tidigare idag. Kul med körkort. Jag tog mitt när jag var 35 här i USA (hade inget i Sverige) och jag minns frihetskänslan. :) Kram!