Sunday, August 12, 2012

God, ekologisk mat

Affärerna här i USA har många olika slags ekologisk mat. Det är ett stort utbud och många olika märken. För ett par år sedan började jag läsa innehållet på all mat jag köpte och insåg att det var egentligen bara den ekologiska maten som inte innehöll en massa konstiga tillsatser. Nästan alla hel- och halvfabrikat i USA innehåller "high fructose corn syrup" som är ett sötningsmedel. Det kan man helt klart vara utan och många tror att denna tillsats är en anledning till att så många amerikaner är överviktiga. Ekologisk mat verkar inte innehålla detta sötningsmedel.

Sedan jag gick över till att köpa mest ekologisk mat märker jag att den andra, "vanliga" maten inte alls smakar lika bra. Visst kostar det mer att köpa ekologiskt men det känns bättre för kroppen.

Mycket av maten jag äter lagar jag till själv men ibland är det praktiskt att ha något som går litet snabbare.

Amy's är ett rätt stort märke och de har olika slags ekologisk mat. Deras soppor är goda.

Vill man inte ha soppa i burk finns det även soppa i paket. Den är färdig att använda utan att man behöver tillsätta vatten eller mjölk.

Kex kanske passar till soppan. :) De här kexen är mycket goda.

Spagettisås använder jag ibland och gör min egen köttfärssås.

I stället för spagetti kan man använda quinoa. En ört som använts sedan Inka-tiden.

Idag tror jag att en hel del värmerekord slogs. Det var riktigt hett och jag får nog stanna uppe ett tag till eftersom det fortfarande är alldeles för varmt att lägga sig och sova. Vissa delar av Arizona (som ligger precis öster om den sydligaste delen av Kalifornien) hade uppemot +45 idag. I morgon skall det bli ungefär lika varmt.

13 comments:

Desiree said...

Jag uppskattar att det finns ett så stort utbud på ekologiska produkter och även så mycket fina ekologiska frukt och grönsaker ute i butikerna. Finns betydligt mer ekologiskt i USA än i Sverige. Man ska defintivt försöka undvika konstiga tillsatser.
Oj huga vad varmt med 45 grader. Hur pass svalt blir det på kvällarna då du ska gå och lägga dig?
Svårt att sova om det är allt för varmt.
Kram!

Katarina said...

Intressant att läsa om detta. Jag löser också ofta på burkar eller påsar vad som kan innehålla. Dock är språket ett problem om de ärmärkta på Bahasa. Kram

Lotta said...

Det är verkligen bra att läsa på förpackningarna så man vet vad allt innehåller och kan göra smarta och bättre val! Hoppas bara att inte "organic" är något producenterna och butikerna använder för att sälja - att de inte tummar på vad som går under riktig organisk mat.

Egen tillagad mat med färska råvaror, gärna från en farmers market, njuter jag alltid av! Burksoppa blir det ofta under veckorna, säkert inte alls bra. Ska kolla det märket du tipsar om :)

Kram!

Pettas said...

Man får,liksom Lotta också är inne på, tro att ordet organic inte bara är ett ord som används för att få mera profit utan att det är ett kontrollerat märke. I Europa finns en märkning som alla kontrollerade och certifierade ekologiska livsmedelshanterare måste ha för att få kalla sig ekologiska. Dessvärre är det många som kallar sig det fastän de inte är det fullt och helt. Synd nog.
45 grader hett, för det är ju i det närmaste varmare än varmt det.
Söta öde. Det är i mesta laget. Hoppas att ni snart får normaltemperaturer igen

Ha det gott!
Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag vet att vi pratat om det här med ekologisk mat och det är verkligen en stor skillnad mellan Sverige och USA. Vår "vanliga" mataffär i Mt Shasta har alltid något ekologiskt för i stort sett alla olika matvaror.
Det är inte här i mina trakter som det är +45 - det är i Arizona som det blivit väldigt varmt. Här var det runt +36-37 idag. Det räcker mer än väl till. Det är svårt att lägga sig för tidigt. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag brukade inte läsa innehållet så noga men numera gör jag det alltid. Ibland får man nästan ha förstoringsglas. :) Kan tänka mig att det kan vara svårt med språket ibland där du bor. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: I Sverige ger man litet andra upplysningar också på innehåll - färgämnen och liknande. Det har jag nog aldrig sett i USA.
Ja, man får verkligen hoppas att det som maten märks med och sägs vara också stämmer. Den här länken förklarar rätt bra: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_certification
Prova gärna Amy's. De har också goda ekologiska pizzor - dyra dock. Kram!

Jane said...

Amerikanska mataffärer är toppen! Utbudet av ekologiskt slår alla länder jag varit till, helt suveränt!

Anne-Marie said...

Karin: Som jag skrev till Lotta - den här länken förklarar rätt bra vad "organic" innebär: http://en.wikipedia.org/wiki/Organic_certification
Det finns säkert de som fuskar men det finns en hel del större märken som är kända i USA för sin ekologiska mat.
Som tur är har vi inte +45 - tror att jag nämnde att det var Arizona - men idag var det +36-37 och det räcker till det med. Det skall bli varmt hela veckan tyvärr. Kramar!

Anne-Marie said...

Jane: Visst är det roligt med all ekologisk mat som finns här i USA. Jag har blivit litet besviken i Sverige att det är så litet utbud. I Stockholm får man åka till specialaffärer.

olgakatt said...

Född skeptisk undrar jag också ibland om det verkligen är ekologiskt det man köper när det är märkt så.
Det blir allt större utbud även i Sverige och när jag härom veckan köpte det jag skulle ha med på fjälltur som matsäck hittade jag allt ekologiskt utom Varma Koppen-sopporna. Hoppas det kommer även där.
Jag är mycket nöjd med sommarvädret här hemma och glad att slippa värmeböljorna i sydeuropa och USA!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Det är bra att vara skeptisk och det är säkert så att det finns osanningar kring ekologisk mat. Förhoppningsvis är majoriteten ärliga.
Jag tycker jag inte alls hittar särskilt mycket ekologisk mat i "vanliga" mataffärer i Stockholm. Har tittat i flera affärer men kanske jag missat några som har ett större utbud.
Jag skulle gärna ha svenskt sommarväder nu. :) Idag var det ytterligare en dag med rekordvärme. Tjatigt och jobbigt faktiskt.

olgakatt said...

Det var i Borlänge på en stor ICA jag provianterade och häromdagen var jag på COOP i Sunne i Värmland där det fanns ett stort märke på dörren att affären var KRAV-certifierad. Jag hade bara ett kort ärende åt en väninna så jag kollade inte närmare, men hoppas att det betyder att utbudet är stort.
Det verkar i alla fall gå åt rätt håll!