Friday, August 10, 2012

Dyr bensin

Ja, jag vet att det fortfarande är mycket billigare med bensin i USA än vad det är i Sverige men för oss är det dyrt.

Tidigare i veckan var det en stor brand på ett oljeraffinaderi här i Kalifornien. Chevron heter ett av de största oljebolagen och det var deras raffinaderi som brann. Omgående sade man att det skulle leda till högre bensinpriser här i västra USA och, mycket riktigt, det har blivit mycket dyrare bara på några dagar.

Igår morse var priset $4.09/gallon här i Weed. När jag åkte hem från jobbet var det helt plötsligt $4.19/gallon! Priset hade stigit med 10 cent på bara några timmar. Det är ovanligt att man höjer priset så mycket på så kort tid. Och i Mt Shasta-området tycks man höja priset mer än på andra håll.

Som jag skrivit tidigare verkar det vara någon slags monopolsituation här i Mt Shasta-området. Det har varit så sedan jag kom hit och det fortsätter att vara så. Vi har ofta högre priser än på de flesta håll i USA. Inte bara i Kalifornien utan i USA. Till och med på Hawaii (The Big Island) är det litet billigare just nu med bensin än vad det är hos oss. Och det är mycket ovanligt.

Tur att jag har en bensinsnål bil och bor nära jobbet. Tog den här bilden från min bil när jag var på väg hem från min veckohandling i Mt Shasta idag.

Nu får man anpassa sig till hur varmt det är vid olika tider på dagen. Att ge sig ut i den värsta värmen, det gör jag inte. Jag åkte och handlade när det var tidig kväll. Ett högtryck har parkerat sig en bit österut och kommer att ge rekordvärme återigen till helgen. Och även nästa vecka verkar det bli väldigt varmt. Mellan +35-40. Det är varmt.

Så här ser berget ut från Mt Shasta. Inte mycket vitt kvar nu.

15 comments:

Freedomtravel said...

Jobbigt med prissättning på sånt som man är beroende av, men som sagt fortfarande mycket billigare än i Sverige. Vi såg en hel del stora gamla (bensinslukande)amerikanska husbilar när vi var i Kanada. De går knappt att köra i sverige eftersom de drar tre gånger så mycket bränsle som en ny husbil. Vi tänkte just att på den sidan Atlanten kan det kanske ändå vara möjligt pga de lägre bensinpriserna.

Lotta said...

Bensin är som aktier nästan, upp och ner!

Hoppas det inte blir fler höjningar hos er. Skönt att du har nära till jobbet och har en bensinsnål bil.

Kram!

Desiree said...

Hoppas att priset stabiliserar sig och kanske till och med sjunker igen. Här är det ju som sagt dubbelt så dyrt men å andra sidan är man inte lika bilberoende här. Vi känner oss lyckliga som kan cykla till jobbet på vardagar.Använder bilen mest på helgen.
Ja nu är det inte alls mycket snö kvar på berget. Jag antar att det är som snöfattigast nu och någon månad eller två framåt.
Kram!

Katarina said...

Jag tror att alla världen över just klagar på bensin priset. Hoppas inga fler höjningar kommer nu..

Anonymous said...

Och hur många gallon går det på en liter då är omöjligt att veta hur billigt det är här om man ej vet det

Anonymous said...

3.785l

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Det som är märkligt är att inget görs åt den monopolliknande situationen i mitt område. Vad jag vet är det egentligen inte tillåtet att göra det man gör här. Visst har Kalifornien högre bensinpriser än de flesta stater pga olika slags tillsatser i bensinen men som det är här är konstigt.

Anne-Marie said...

Lotta: Det verkar som om bara några få personer har monopol här och gör vad de vill betr. priserna. Jag skrev en gång till en av dem och fick ett mycket underligt svar som inte alls verkade ha något med verkligheten och sanningen att göra. Liten och bensinsnål bil är bra. :) Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Eftersom man aldrig vet om oljepriset kommer att gå upp eller ner är det litet som rysk roulette. Det kan bli hur som helst. Jag vet att de som äger bensinstationerna här tar varje chans att höja priserna. Trots att människor här inte har direkt gott om pengar.
Berget kommer att se ut så här ett bra tag. Det kanske blir först framåt december/januari som det kommer snö. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Priset är faktiskt mycket lägre i andra delar av USA. En hel dollar lägre och det blir stor skillnad när man fyller upp tanken. Jag antar att den som lever får se. :) Kram!

Anne-Marie said...

Anonym: 3.785 liter som den andra Anonym skriver. Det går också bra att Googla sådant här så får du fram informationen. ;)

Anne-Marie said...

Anonym: Korrekt!

Anne-Marie said...

Mimmi: Din kommentar kom aldrig fram konstigt nog - "klistrar" in den:

"Anonymous - Har du hört talas om Google? ;o)

Hur som helst så går det 3.78 Liter på en 1 Gallon.

Det är svårt för Svenskar att förstå när vi här i USA klagar på de höga bensinpriserna, men allt är relativt. Bensinpriserna ÄR väldigt höga just nu, även om de är lägre här på Östkusten jämfört med Västkusten. :o)"

Just det - att Googla går ju alldeles utmärkt - om man nu vill anstränga sig så mycket. ;) Visst är allt relativt - och många tjänar mindre än vad man gör i Sverige. När jag kom till Mt Shasta 1997 kostade en gallon $1.19. Det var billigt!

Jane said...

4.29 här i Orange County idag. men jag tycker att det är bra. Vansinnigt trött på se alla som skulle kunna gå till affären eller lämnar motorn på medan de går in någonstans. Eller alla dessa truckar som jag i och för sig älskar men just av denna anledning inte köper.

Anne-Marie said...

Jane: Jaha, det har gått upp till 4.29 hos er. Visst behöver människor få in i skallen att man inte behöver ta bilen vart man än skall - jag promenerar när jag inte måste ha min bil. Men de allra flesta där jag bor har det ekonomiskt svårt redan och då vi inte har någon kollektivtrafik egentligen blir man helt beroende av bilen och går priset upp alltför mycket kommer många människor att få det mycket svårt.