Thursday, July 26, 2012

Värme och torka

Här i Kalifornien (och på många andra platser i USA) är det vanligt att man har luftkonditionering hemma eftersom det för det mesta är riktigt varmt under många månader.

I mina trakter är det däremot rätt ovanligt med luftkonditionering eftersom hela Mt Shasta området ligger ca 1000 meter över havet. Nätterna är för det mesta svala och det går att sova även om det varit +35 under dagen. De senaste dagarna har det däremot varit varmare än vad det brukar på nätterna och då blir det svårare att sova.

Min första sommar här gav mig en uppfattning om hur somrarna är i Kalifornien. Varma och torra under flera månader. Solen skiner varje dag och (nu får ni i Sverige ursäkta mig) det blir faktiskt litet tjatigt med bara sol. Jag skulle gärna ha någon dag då och då när det var litet mulet och kanske till och med kom regn. Att se allt det bruna och torra är något jag alltid haft svårt för. Skall villigt erkänna att jag saknar den lummiga grönskan från Stockholm. Nu är det brunbränt och det är så torrt att det knastrar under fötterna. Norra Kalifornien där jag bor har så kallat Medelhavsklimat och det är därför det är så torrt och varmt.

Det talas nästan varje dag nu på TV om den väldiga torka som råder i stora delar av USA. Delarna av USA som har stora odlingar av till exempel majs, soja och andra växter har haft otroligt varmt och torrt under lång tid. Man talar till och med om att den här torkan börjar ha samma omfattning som den så kallade "Dust Bowl" som drabbade USA på 30-talet. Mer än hälften av USA är just nu i någon form av torka.

Senast igår kväll sade de på nyheterna på TV att vi kommer att se matpriserna börja stiga snart och då majs och soja ingår i det mesta som säljs idag här i USA kommer det att märkas i plånböckerna.
Torkan lär fortsätta en bra bit in på hösten.


Bilden från US Drought Monitor.


Bilden från Huffington Post.

5 comments:

Anonymous said...

hejsan !

vi har nog den grönaste sommarn på
mycket länge. där jag bor, har det
kommit mycket regn. men det har
varit en del sol. i vissa delar i
sverige är det regn katastrof. har
hamstra majs. kommer att bli dyrt
framöver. tycker det är synd, om
alla länder som har drabbats av
torka. torka är värst. häls. stig

Desiree said...

Jag kan faktiskt förstå att det kan bli tjatigt med bara sol varje dag under en längre period. Det har stått en hel del i tidningarna här om hettan och torkan i USA. Södra Europa har också haft det väldigt varmt medan det har varit svalt och ganska blött här uppe i Skandinavien. Men jag tycker ändå sommaren här har varit ok. Det har regnat men kommit mest som skurar. Sommaren här skulle dock gärna få vara länge. Här är det många bönder som blivit av med sin skörd istället för att det varit för blött.
Kram!

Anne-Marie said...

Stig: Har förstått att Sverige haft en mycket blöt sommar. Läste på DNs nätupplaga igår att det kommit aggressiva myggor som tydligen sprids mer när det regnar mycket. Här skiner solen varenda dag, det knastrar under fötterna och temperaturen ligger envist runt +30.

Anne-Marie said...

Desiree: Att bara ha sol när man vuxit upp med blandat väder är litet påfrestande faktiskt. Om det var svalare skulle det nog kännas litet lättare tror jag. Ingen risk att man tycker att man saknar solen här i norra Kalifornien. :) Torkan växer vecka för vecka i USA och kommer nog att bli rätt påtaglig framöver. Kram!

Anonymous said...

Hej ! Kul att du tog upp det myggor.
Ja två veckors regnväder, ja sen
kom dom där elaka myggorna. Hällre,
regn än grymma myggor. Häls. Stig