Sunday, July 8, 2012

Fantastiska delfiner

I onsdags när det var helgdag här i USA satte jag på TVn på morgonen för att titta på The Weather Channel och få en prognos för vädret. Jag råkade ha TVn på en annan kanal och blev i stället sittande 1,5 timme framför en riktigt fin film.

"Dolphin Tale" är baserad på en sann historia om en ung delfin som fastnat med stjärten i en krabb"fälla". Delfinen hittas uppspolad på en strand i Florida. En ung pojke, Sawyer, hittar henne och de blir senare i filmen bästa vänner. Delfinen, som får namnet Winter, omhändertas av de som driver Clearwater Marine Aquarium. Tyvärr kan Winters stjärtfena inte räddas utan måste amputeras. Hon lär sig simma igen men då hon rör stjärtpartiet på ett annat sätt än vad delfiner vanligtvis gör börjar hon få skador i ryggraden.

Sawyer gör allt för att hjälpa Winter och får hjälp av en läkare vid ett så kallat Veterans' Hospital - där Sawyers kusin befinner sig. Läkaren skapar en protes, som efter ett antal försök, låter Winter simma som hon skall. Tydligen har den här typen protes hjälpt många i verkliga livet - både människor och djur.

Winter har omnämnts i massmedia (det hade gått mig helt förbi tyvärr) och har en egen hemsida :)

http://www.seewinter.com/

Visst var det litet Hollywood över filmen men jag tyckte om den och det fanns flera duktiga skådespelare, bland annat Ashley Judd och Morgan Freeman.

Delfiner är fantastiska djur. När Michael och jag hade flyttat till Hawaii gjorde jag något som jag alltid kommer att ha med mig i mitt hjärta. Jag utmanade en av mina största rädslor - att vara ute på djupt vatten och snorkla - eftersom jag bestämde mig för att besöka en del av Hawaii där det finns vilda delfiner. Jag fick kontakt med en fantastisk "guide" som hjälpte mig på alla sätt och jag fick se delfiner simma ute i havet. En helt fantastisk upplevelse även om de aldrig var så nära att vi kunde röra vid dem. Det var nog höjdpunkten under mitt år på Hawaii. :)


Bilden från "The Telegraph" - visar Winter med sin protes.

8 comments:

Pettas said...

Så intressant filmen verkar. Du fick mig nyfiken. Jag är också förtjust i delfiner...

Kram
Karin

Lotta said...

Visst är det trevligt när man hittar en bra film som man inte räknat med. Tycker om delfiner...och ditt minne från Hawaii förstår jag är speciellt! Vad fint att få pröva på. Har en vän som åkte hela vägen till Hawaii just för att uppleva detta.

Stor kram!!

Anne-Marie said...

Karin: Vad roligt att du kände att det kanske är en film även du vill se. Jag visste först inte att den var baserad på en sann historia. När jag förstod det, kändes den ännu mera intressant och rörande. Delfiner är fantastiska djur. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag bara "ramlade in" i filmen och blev sittande. Den hade något som gjorde att jag drogs in i den.
Delfiner är verkligen speciella och kan man se dem vilda är nog det, det allra bästa.
Stor kram!

Eva said...

Jättefin blog du har och väcker minnen från min långtrip jag gjorde till Nord Amerika.Filmen ska absolut kollas!
Ha en fin dag.kramiz eva

Min plats i solen said...

Sådana där filmer tycker jag om och ofta slutar det dessutom med att jag sitter där och gråter. Antingen för att det är sorgligt eller för att det är så vackert och känslosamt. Jo, känslorna på utsidan har jag allt och sådant där triggar alla känselspröten hos mig. ;)

Delfiner är så otroligt fina och kloka. Kanske därför som vi fascineras så mycket av dem.

Vilken lycka att ha fått se vilda delfiner på så nära håll. Förstår att det är ett minne du för alltid bär med dig.

Sköt om dig Anne-Marie!

Kram Lotta

Daniel said...

Hej hej! Den här filmen måste jag bara se. I Sverige dom senaste veckorna har det mest regnat. Lite tråkigt. Hoppas att det är ok med dig och din Mamma. Mvh Daniel

Anonymous said...

Har det hänt nått eller eftersom du ej skrivit sen 8:onde