Thursday, July 5, 2012

Apokalyptiskt väder

Mer än 1000 värmerekord har slagits under den senaste veckan här i USA. Den enda delen som varit förskonad är nordvästra USA. Vi lär dock få del av hettan under den närmaste veckan.

Det har varit - och är fortfarande - stora, stora skogsbränder som härjar i västra USA. I Colorado Springs i Colorado brann runt 350 hus ner till grunden i förra veckan. Även andra stora bränder finns i Colorado, Montana, Utah, Arizona, Wyoming och ytterligare några andra stater. Runt 50 större bränder pågår just nu.

Tidigare i kväll märkte jag att det fanns ett brunt dis kring berget. Mycket riktigt - en brand i staden Redding (ca 10 mil söder om Mt Shasta) hade satt igång på eftermiddagen och spritts mycket snabbt. På hemisdan Cal Fire kan man se vilka bränder som pågår just nu. Månen ser ut som en gul lampa i kväll så brandröken har kommit hit också.


Inte bara hettan har drabbat stora delar av USA. För ca 1 vecka sedan drog en serie mycket våldsamma oväder fram över mellersta och östra USA. De kallas "derecho". Många miljoner människor blev utan el och runt 13 personer omkom. Det finns tydligen fortfarande områden som är strömlösa. Eftersom det varit otroligt hett och fuktigt kan jag bara föreställa mig hur dessa människor har haft det.

Vädret har blivit annorlunda under de senaste åren och det finns nog många orsaker till detta. Även om det mer våldsamma vädret orsakar stora skador och många människor har dött här i USA finns det meteorologer som också har litet humor kring det hela. Det behövs nog om man är meteorolog. :) Det är bara att hoppas att vädret inte blir fullt så apokalyptiskt som den här videosnutten visar.

3 comments:

Desiree said...

Ha ha skönt att vissa metrologer har en del humor. Det kan nog behövas. Läskigt med alla de där stora bränderna som drabbat västkusten. Otäckt också med de stora stormarna som drabbat östkusten och rekordhettan som de också haft länge. Över 40 grader i AL har våra vänner meddelat och då är det jobbigt i och med att det är så fuktigt också. Sköt om dig och ha en bra helg.
Desiree

Anne-Marie said...

Desiree: Tror att det behövs litet humor om man är meteorolog och rapporterar om alla otäcka väderfenomen. USA har haft väldigt mycket konstigt väder de senaste åren. Kan tänka mig att era vänner haft det jobbigt i hettan framför allt då fukten gör att det känns ännu varmare. Ha en fin helg. Kramar!

Antonia Andersson said...

Hahahahaha :)