Thursday, June 21, 2012

Varför det är litet tyst

Energin finns tyvärr inte riktigt just nu att hålla igång många inlägg. Sedan jag kom tillbaka till USA efter mitt besök i Sverige har min mamma tyvärr blivit sämre. Hon har haft flera fall (lyckligtvis ännu så länge utan allvarligare skador) och både minnet och tänkandet har blivit mer förvirrat. Det är konstigt att se någon man känt hela sitt liv delvis bli en annan person.

Jag får till viss del ta hand om min mammas tillvaro från USAs västkust med många telefonsamtal och email. Inte det lättaste med 9 timmars tidsskillnad. Kommer nog att skriva ett separat inlägg om det jag håller på att lära mig om äldrevård i Sverige. En värld som förvånar och gör mig undrande hur man ser på äldre personer i Sverige.

Eftersom jag får stanna uppe sent på kvällen och sedan skall till jobbet på morgonen är energin litet låg just nu. Och det jag vanligtvis brukar skriva om har kanske inte känts lika angeläget. Det är så det är nu.

Igår (21 juni) var det sommarsolståndet - eller som man säger i USA "First Day of Summer". Det har varit sommar ett bra tag men så heter dagen. Eftersom skillnaden mellan sommar och vinter här i norra Kalifornien inte är så stor som i Sverige blir det inte lika "dramatiskt" när det vänder och blir mörkare igen.

Midsommarafton lär det vara i morgon fredag. :) En stor helg och högtid i Sverige men inget som firas överhuvudtaget i USA. Eftersom jag inte har några svenskar runtomkring mig blir det en helt vanlig fredag för mig.

Tog en promenad häromdagen på lunchen och så här ser det ut i Weed just nu.En minst sagt "stökig" trädgård. Som tur är de allra flesta trädgårdarna mycket trevligare.


Så kallad "shoefiti" som lär betyda att ett visst gäng "härskar" i det området.

17 comments:

Pettas said...

Underbara bilder Anne-Marie. Tänker på dig och hör av mig så snart som möjligt!

Varma kramar

Karin

olgakatt said...

Jag kan tänka mig hur svårt det är att ordna för din mamma från så långt håll!
Det skiljer oerhört mycket från kommun till kommun hur äldrevården fungerar. Själv är jag oerhört tacksam att min mor bor i Malmö och inte i min kommun som är förfärligt snål och tjurig.För min svärmor, som varit borta i många år var det en jättetröskel att få komma till vårdboende men väl där blev allt jättebra.
En del kommuner hävdar in absurdum att de gamla ska bo kvar hemma i ensamhet trots både blindhet och grav demens. Och så kommer hemtjänst på blixtvisit 6 ggr per dag.
Håller tummarna att det löser sig på ett acceptabelt sätt för din mamma!

Annica said...

Sorgligt att din mamma blivit sämre – det är ju nog jobbigt när nära och kära blir sjuka och man bor i närheten. Tankarna finns alltid hos dem, man oroar sig och undrar hur det är.
Under sju år var min mamma på långvården, bara några kilometer bort men det var tillräckligt tungt. Jag upplevde det som att jag hela tiden hade ett mörkt moln ovanför mig. Jag jobbade på och försökte ha ett så bra liv som möjligt, men i allt jag gjorde så fanns alltid en skugga närvarande.

Trots att du är långt borta så hoppas jag att du ändå kan känna en viss trygghet i att din mor får den bästa vård och omsorg hon har rätt till. Men, tyvärr, det fungerar inte bra överallt – det vet jag av egen erfarenhet. Jag önskar dig och din mor allt det bästa.

Ha en fin "midsommarhelg"! Den underbart vackra naturen du har omkring dig måste vara en lisa för själen.

Lotta said...

Anne- Marie, tänker på dig!
En svår situation du befinner dig i.

Så vackert i Weed nu. Hoppas du kan njuta av det fina också.

Kram!

Annika said...

Förstår att det är oerhört jobbigt just nu.
Inte lätt att vara på andra sidan världen nu.
Håller alla tummar för att det ska ordna sig bra för dina mamma.

DET är jättefint i Weed nu. Underbara foton.
Det där med skorna har jag hört många olika teorier om, droger finns i närheten till salu, gäng och annat.
Vem vet vad det betyder.
Kanske allt? Eller inget alls?

Styrkekramar till dig!!

Saltistjejen said...

Vill skicka en hel hög med kramar fyllda av energi till dig nu Anne-Marie! Det är självklart oerhört jobbigt och påfrestande både mentalt och praktiskt att vara så långt ifrån en nära anhörig som är sjuk. När man känner att man både bill och "borde" finnas närmare till hands för att hjälpa och stötta, men utan att kunna det. Sådant tar otroligt mycket energi.
Hoppas du kan finna lite tröst och styrka i att du just nu har det så vackert omkring dig i Weed ändå! :-)
Tänker på dig.
Kramar!!!

Mimmi said...

Så himla tråkigt det där med din mamma :o(

STOR kram till dig!

Jane said...

Usch vad tråkigt. Extrajobbigt med att bo så långt bort. Äldrevården har mycket bra och dåligt i Sverige. Morfar bodde på långvården i Umeaå ett tag. Suveränt! Men hemtjänsten var istället urusel.
Kram!

Marianne said...

Jag lider med dig, det är hemskt att vara så där långt bort när ens närmaste är sjuka.

Finns det någonting jag kan hjälpa dig med? Jag tänker på att jag har rätt tid och billigare teleräkningar från Småland. Jag kan naturligtvis inte prata med läkare osv, men om det är annat som jag kan göra? Har du kvar min mejl-adress? Bara säg till vad du behöver hjälp med, så kan jag åtminstone försöka!

Stora kramar till dig!

Desiree said...

Jag njuter av dina fina bilder. Jag hoppas innerligt att det blir lite bättre med din mamma. Inte lätt att bli gammal både för den som befinner sig i det hela och de anhöriga. En stor styrkekram till dig.
Jag hoppas du fått njuta lite i helgen av fint väder. Här är det väldigt regnigt och blött och det regnade rätt mycket under midsommarafton för oss men vi hade trevligt ändå.
En stor kram till dig Anne-Marie. Tänker på dig.

Ulrika said...

Såna där skor i telefon stolpar finns här med. Vad betyder dem?

Anonymous said...

gör som gunilla i hollywood fruar ta dit din mamma till usa

Peer Hansen said...

Tak for nogle virkelig flotte billeder!
Det ser virkelig super smukt ud.

John said...

En bra tumregel för Sverige är att försöka se till att ha råd med privat. Det gäller särskilt sjuk- och äldrevård.

Inte "privat" i stil med de statligt kontrollerade friskolorna, utan de riktiga grejerna där man betalar dyrt för att köpa sig ovanför köer, one size fits all, och personal som får lön från skatter och därmed inte kan "avsättas" av kunderna pga dålig skötsel.

Anonymous said...

Ha en fin helg A-M.
Kram
Marie GA

Daniel said...

Hoppas att du har det bra under dom förutsättningar som finns! Mvh Daniel

Desiree said...

Vill bara säga att jag tänker på dig och skickar dig en stor kram.
Desiree