Sunday, June 3, 2012

Mysig affär

Var inne i Mt Shasta idag och handlade mat eftersom det började bli tomt i kylskåpet. Blev glad när jag kom till hälsokostaffären Berryvale och såg allt som de har och som jag absolut inte kunde hitta i Stockholm.

En dag när jag var i Stockholm begav jag mig till Söder och affären Gryningen. Det är en mysig affär som har ekologisk mat. Enligt deras hemsida har de ett av Sveriges mest kompletta sortiment av ekologisk mat.

Det är inte billigt att handla där men de har inte bara pillerburkar som de flesta andra hälsokostbutiker i Stockholm numera har utan det finns olika slags mat och frukt och grönsaker. Jag pratade litet med en av expediterna och sade att jag var så glad att de finns och att jag kände mig litet som hemma. Berättade om att den lilla orten Mt Shasta har två rätt stora hälsokostaffärer.

När jag var yngre fanns det flera hälsokostaffärer i Stockholm som sålde mat förutom kosttillskott. Numera finns bara några få förutom Gryningen. Här i Kalifornien verkar det vara rätt vanligt att det finns ett stort utbud av ekologisk mat i hälsokostaffärerna. Mt Shasta är, trots den lilla befolkningen, litet unikt tror jag eftersom många som bor här är mycket hälsomedvetna.

Har ni chansen att besöka Gryningen, passa på.

16 comments:

Pettas said...

Tack för tipset om Gryningen, utifall att jag har vägarna förbi där någon gång.
Jag har antagligen missat något väsentligt, men jag köper aldrig kosttillskott...känner att jag inte behöver sådant när jag ändå äter väldigt mångsidigt och bra.
Jag har ju märkt att det finns mängder av kosttillskottsburkar i de affärer i Mariehamn som också säljer ekologiskt. Vad är det som du till exempel köper som extra tillskott?
Och hur vet man vad man behöver extra?
Svårt att svara på kanhända men jag är en total novis i ämnet

Roligt att du är tillbaka i bloggvärlden igen!

Kramar

Desiree said...

Jag har faktiskt cyklat förbi Gryningen så jag vet vart den ligger nu men just den gången hade de inte öppet så jag får ta och bege mig dit igen. Just hälsokost affärer kan man göra spännande fynd i och hitta saker som man inte hittar på andra ställen. Jag ska se till att ta mig till Gryningen och kolla in vad de har. Hoppas det känns bättre med rösten och halsen idag.
Kram

olgakatt said...

Jag har fördelen att kunna handla det mesta jag behöver ekologiskt från Mossagården i Veberöd med hemleverans varje fredag. Urlyxigt!
Kosttillskott tror jag gör mest nytta i börsen på försäljaren, det lär omsätta enorma summor. Är man frisk och äter vettigt och varierat behövs inga tillskott eller extra vitaminer. All forskning visar det och dessutom att dödligheten är högre hos dem som äter kosttillskott!

Annika said...

Ekologiskt är verkligen MYCKET större här. Vi har ju flera matvaruaffärer som enbart säljer ekologiskt, stora är de också.
Ja hela det ekologiska tänket är annorlunda här. Även på vanliga mataffärer finns det ju massor av ekologiskt i hyllorna.
Gillar det!
Kram!

Katarina said...

Trevligt med nya affär bekantskaper. Jag tycker att det växer snabbt med ekologiska alternativ i hyllorna, både på vanliga ICA i Sverige och här i Asien,, kanske inte i Filippinerna eftersom det blir för dyrt då folk inte ens har pengar till mat för dagen.

Kram

Lotta said...

Gillar! Whole Foods is my fave...

Fina bilder. Bra med ekologiskt

Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Du som har mat som du kan plocka och äta direkt behöver nog inte några tillskott direkt. Vi andra som äter sådant som har transporterats och lagrats under lång tid får nog inte i oss särskilt mycket näring. Jag vet att när jag bodde hemma hos mina föräldrar hade vi en del mindre grönsaksland och det kändes i hela kroppen hur näringsrika de grönsakerna var. Jag tar t ex Vitamin C, E, B, zinc, magnesium, CoQ-10. Och jag tror att det kan hjälpa till att få litet mera av vitaminer och mineraler i kroppen som inte går att få genom mat som säljs i affärer. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Du som bor i Stockholm kan ju passa på i stort sett när som helst att bege dig till Gryningen. De är som sagt inte direkt billiga men det kändes kul att få litet "hemkänsla" nästan med tanke på vad de säljer. Fortfarande har våra affärer ett helt annat utbud. Men som jag skrev i inlägget tror jag att Mt Shasta är litet speciellt eftersom det bor väldigt många hälsomedvetna människor där. I nordöstra Oregon (där Michael och jag bodde en kort tid innan han gick bort) fanns det inte alls samma utbud. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Du har det bra du. :) Låter verkligen bra och lyxigt att kunna handla mat som du gör. Alla har tyvärr inte den förmånen. Som jag skrev till Karin, tar jag tillskott just för att maten som säljs i affärerna troligen inte innehåller särskilt mycket näring efter att ha transporterats lång väg och kanske legat ett tag i affären. Har aldrig läst om att dödligheten skulle vara högre hos de som tar tillskott men självklart skall allt tas med måtta.

Anne-Marie said...

Annika: Jag pratade med flera kompisar i Stockholm och undrade om de hade några tankar kring varför det fortfarande är tunt med ekologiskt i de svenska mataffärerna. Flera trodde att det berodde på priserna. Visst är ekologiskt dyrare här i USA också men det verkar ändå som om det finns en stor efterfrågan. Blir litet avis på dig ;) som har stora affärer på ett helt annat sätt än vad jag har. Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag letade i ICA-affärer efter ekologiskt och visst finns det. Men inte som i våra "vanliga" mataffärer här där jag bor. Det finns i stort sett alltid ett eller flera ekologiska alternativ till all mat. Självklart är den maten dyrare men jag måste erkänna att jag nog föredrar den med tanke på alla konstiga tillsatser som finns i den vanliga maten. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Du har Whole Foods, det har inte vi. Vi har bara några få mataffärer och kan inte "lyxa till det" som man kan på en större ort. Skulle verkligen tycka det vore trevligt att ha litet fler alternativ. Gillade atmosfären på Gryningen. Kram!

Anonymous said...

Bra info om varför det kan vara bra att handla ekologiskt.

http://www.naturskyddsforeningen.se/gron-guide/ata/5-varstingar/

Marie GA

Anne-Marie said...

Marie: Tack för länken! Här i USA är väldigt stor del av maten genetiskt modifierad så det är en anledning till att inte äta den "vanliga" maten. Och sedan finns det många, mindre trevliga tillsatser.

Maria "Mia" Widén said...

Jag hittade också till "Gryningen" för två år sen när jag var på besök i Stockholm, och bloggade om det då!

http://www.onegreenhappybean.blogspot.se/2010/06/dawn_16.html

Fantastisk affär!

Anne-Marie said...

Maria: Visst är Gryningen en härlig butik med ett bra utbud. Kul att du också hittat dit. :)