Thursday, June 7, 2012

Domstolsbrev

När jag först kom till USA fick jag vid ett par tillfällen brev från Superior Court of California - County of Siskiyou.
Eftersom jag inte var amerikansk medborgare och bara var här med ett visum visste jag att de inte kunde kalla mig till någon slags "jury duty".

Idag damp det ner ett sådant här brev igen. Nu måste jag fylla i att jag är amerikansk medborgare och jag är säker på att det nu bara är en tidsfråga innan jag kanske blir kallad till "jury duty". Alla som är amerikanska medborgare har skyldigheten att inställa sig om de blir kallade. Sedan kan det säkert bli så att man inte behöver stanna som jurymedlem men skyldigheten finns alltså. Det här är till och med en av frågorna som de kan ställa vid medborgarskapsintrevjun - vilka skyldigheter man har som amerikansk medborgare.

Infinner man sig inte om man blir kallad kan man få betala omfattande böter. En arbetsgivare måste ge personen ledigt men i vissa fall får man inte lön trots att man måste bege sig till domstolen under arbetstid. Vad jag vet så får vi betalt inom skolan om vi blir kallade.

Det har dröjt - jag blev ju amerikansk medborgare förra våren - och jag hade hoppats att de skulle glömma bort mig. :) Men, det är bara att skicka in blanketten - gör jag inte det kommer jag att bli kallad att komma till domstolen och fylla i pappret.

Har suddat ut mitt fullständiga namn och adress på bilderna.10 comments:

Saltistjejen said...

Japp nu lär du bli kallad. Själv har jag svårt att förstå detta med jury duty. I mina mycket svenska ögon kan jag inte se detta system som ett bra rättssystem eftersom icke-jurudik-utbildade personer ska döma. Jag tycker det känns så konstigt. Hela grejen med att advokater ska försöka "få över juryn på sin sida" känns så fel. Att man inte ska döma efter de fakta som framkommit utan efter vad en JURY TYCKER om de fakta som framkommit känns väldigt väldigt konstigt. Tycker alltså JAG då.
Det är ca vart 3:e år man kan bli kallad väl? Jag har en kompis här som alldeles nyligen var kallad men hon blev aldrig utplockad till själva juryn, vilket hon tyckte var skönt.
Kram!!

Desiree said...

Jag minns också att jag fick fylla i ett sådant papper efter att vi bott i Alabama ett tag. Men som tur var slapp jag bli kallad. Tycker att systemet med jury är rättvist även om det skiljer sig från det Svenska systemet. Själva bevisningen sker ju ur juridisk kunnig synvinkel och sedan får folket (juryn ta ställning). Bevisföringen måste fortfarande vara tydlig och noggrann så att ställningstagande kan ske på en ordentlig grund.
Kram!

Annika said...

Det är vad man har att vänta då.
Hoppas man inte blir kallad...
Peter har varit kallad ett par gånger, lätta fall bägge ggrna.
Jag tycker nog också att systemet är ganska bra faktiskt.
Kramar!

Lotta said...

Jag tycker det verkar lite spännande att bli kallad...hehe, men jag kanske har fel. Det kan ju bli något långdraget. Hoppas du slipper om du inte är sugen på det!

Kram!

Katarina said...

Det sägs att de ofta kan komma inkalleser i en tät period. L. har under alla år i USA endast fått kallelse vid tre tillfällen och två av dem blev avbokade samma dag. Den ena inkallesen var en notis om att uppdraget kunde pågå under flera dagar.. Det är för mig ett mycket knepigt system, om man törs säga det.. Jag anser att juridik i en rättsal, ska juridiska specialister syssla med inte nämndemän eller en jury.

Anne-Marie said...

Saltis: Ja, det lär nog komma ett brev så småningom att jag skall infinna mig som möjlig jurymedlem. Jag förstår nog inte riktigt heller hur det amerikanska rättssystemet fungerar och hur man skall kunna döma som privatperson. Man har ju sett massor med filmer där en jury blir uttagen och hur den senare kommer fram till ett beslut. Men har ju aldrig upplevt det i "verkliga livet". Det verkar som om man kan bli kallad en gång per år. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Man måste ju göra det som man ombeds göra eftersom det är en del av det amerikanska rättssystemet. Och när man är amerikansk medborgare ingår det ju i ens skyldigheter att vara med som möjlig jurymedlem. Det svenska systemet skiljer sig verkligen från det amerikanska. Vet att det förra sommaren pågick en rättegång under lång tid i mina trakter. En god vän klarade sig ur att bli jurymedlem - hon hade inte alls velat vara med under flera veckor. Det skulle nog inte jag heller. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Så länge man inte är medborgare i USA kan man ju inte vara med i en jury. Har nog ingen större lust att bli uttagen som jurymedlem faktiskt. Tydligen får många sitta och vänta länge innan de får veta om de blir uttagna eller inte. Skall du "slå till" och ansöka om medborgarskap snart? Eller blir det fortsatt grönt kort? Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Kan se dig i rättsalen med din iPhone. ;) Skämt åsido - det kan säkert vara intressanta fall ibland, men jag måste nog erkänna att jag inte har någon större lust att bli uttagen. Vi får se vad som händer. Möjligen kan man be om att få det hela uppskjutet till ett senare datum. Vet att Michael blev kallad och klarade sig ur det hela 2 eller 3 gånger. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Jag håller nog med dig om det knepiga i att vara tillräckligt kunnig som lekman. Vet inte alls hur ofta man blir kallad i mina trakter. Det kan nog vara litet slumpen som styr. Får hoppas att det tar ett tag att möjligen få en kallelse. Kram!