Sunday, February 19, 2012

Var skall det sluta?

Med bensinpriserna. Den senaste veckan har bensinpriserna skjutit i höjden helt otroligt här i mina trakter.

När jag kom till USA för snart 15 år sedan kostade en gallon ungefär $1.19 och nu ligger priset på $4.07! Bensinpriset steg ca 40 cent på 3-4 dagar. Såg på nätet att priserna stigit överallt i stort sett just under den senaste veckan.

I USA har Hawaii de högsta bensinpriserna. Tätt följt av just Kalifornien. Gasbuddy.com har massor med information om just bensinpriser. Kartan visar tydligt hur mycket dyrare Kalifornien är jämfört med de allra flesta andra stater. Klicka på kartan så att den blir större.

Bensinpriserna brukar stiga på våren på grund av till exempel andra sorters bensin än de som används på vintern, att fler reser, raffinaderier som stänger under våren och sommaren osv. Men så här tidigt verkar ingen ha sett priserna stiga och med så mycket. Troligen har oroligheterna i mellanöstern en hel del med prisökningen att göra. Priset på olja steg mycket under förra veckan.

De artiklar jag läste verkar ense om att det troliga är att vi kommer att se bensinpriser runt $5 till sommaren. Kanske ännu högre. Troligen kommer Kalifornien att ligga högre eftersom bensinen redan är mycket dyrare här. Kommer man som turist till Kalifornien kan det vara bra att vara förberedd på att betala mycket för bensinen.

Jag tankade idag för $3.99/gallon inne i Mt Shasta. Hade en mindre trevlig upplevelse vid pumpen när den inte stängde av som den skulle och bensin fortsatte att rinna ut! Fick prata med de som jobbade där så att de kunde lägga ut något absorberande material. Och fick tvätta sidan på min bil när jag kom hem.

Fantastiskt skönt att ha en långhelg. Ser fram emot ytterligare två lediga dagar. :)

23 comments:

em said...

Här passerade priset 15 kronor, och det sägs att vi kanske kommer upp till 16 kronor i sommar. Tur att jag kör så lite som jag gör.
Margaretha
som i grunden
tycker att det
är bra - även
om det svider

Pettas said...

Hos oss är priset per liter ca 1,69 €. Minns när det kom upp i 0,60 € för ett antal år sedan och man redan då tänkte att nu är det kört(läs slutkört). Det slutar säkert med att alla har häst och trilla igen:)
Hoppas Karin

Desiree said...

Kartan du lagt ut var väldigt intressant att kika på. Intressant att det är billigast bensin i de mest öde områdena som North och South Dakota. Alabama inte så dyrt heller då de ligger på gult. Man kan tycka att bensin priset borde vara mer homogent i USA. Läste i tidningen igår just att många Amerikaner är väldigt oroade över de stigande bensinpriserna. 40 cent på bara några dagar är väldigt mycket.

Skönt med långhelg. Några speciella planer?
Kramar!

Saltistjejen said...

Ja du själv tycker jag kanske ändå inte att det är så farligt att även USA höjer sina priser på bensin. Med tanke på miljön. Det är fortfarande helt galet billigt här med bensin ju jämfört med t ex Sverige. Här är priset ju per gallon och i Sverige är det per liter.... Nu vet jag att amerikaner ofta är otroligt beroende av sina bilar, men kanske kan ett högre besninpris ändå få folk att börja försöka skapa nya vanor. Bilpooler t ex. Men visst på längre sikt behövs utbyggd kollektivtrafik för att det ska fungera. Själv är jag glad och tacksam över att jag bor i ett område med bra tåg- och bussföbindelser, men jag vet att det verkligen inte är så i landet i stort.
Trist med den läckande pumpen.
Kram!

Anonymous said...

Hur mycket är det i sv kr?

Anonymous said...

Okej 4 dollar * 6= Bensinen i us kostar alltså 24 dvs den är dyrare än i sverige där den kosyar 15. har jag rätt

Jane & Gavin said...

jag håller med saltistjejen, det är kanske inte så dumt. Folk kör alldeles för mycket och alldeles för stora bilar (jag erkänner, jag tycker om stora bilar och har en SUV, men jag kör inte så mycket, kör vi längre sträckor så tar vi andra bilen). Jämfört med Europa är bensinen billig. Det är dags att förbättra kollektivtraffiken.

Till anonym: 4 dollar för en gallon, inte en liter.

anna said...

jag kan tycka det är ganska bra ändå, med tanke på hur mycket alla använder bilen i usa. man kanske kan börja fundera över kollektivtrafiksystemet och hur det fungerar och kanske hur man kan förbättra det? (talar bara av erfarenhet från virginia)

antonia said...

Ja det är nog mycket Iran som spökar, vi får väl se hur det utvecklar sig. Nu skulle man haft etanol bil här i sverige...det hade varit bättre.

Lollo said...

Galet! När jag kom till Virginia i april 2010 betalade jag ca $2,30 / gallon, har jag för mig. Priset gick upp med ca $1 under de 13 månader jag var där...

Anonymous said...

Hur många gallon går det på 1 liter?

Anonymous said...

1 Us gallon motsvarar 3.785 liter

Anne-Marie said...

Margaretha: Det är dyrt i Sverige. Tur att du kan köra litet trots att du bor på landet. I mitt område finns det knappt någon kollektivtrafik så man måste i stort sett ha bil för att komma någonstans. Och vi betalar ofta mer för bensinen än vad man gör i större städer - och folk tjänar mindre. En ekvation som uppenbarligen inte går ihop.

Anne-Marie said...

Karin: Kan inte alls Euron och hur den förhåller sig den svenska kronan eller dollarn. Jag skulle gärna se häst och vagn på vägarna. :) Det skulle inte gå så himla fort heller på vägarna. Folk kör alldeles för fort tycker jag. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Hoppas att ni har en bensinsnål bil när kommer till Kalifornien snart. Det jag vet betr. Kalifornien är att vi har bland de högsta skatterna på bensin i USA vilket givetvis gör att det blir dyrare vid pumpen. Men att man i mitt område alltid ligger högre än många andra platser i Kalifornien är snett då de allra flesta här har väldigt låga löner men måste ta bilen eftersom det inte finns någon kollektivtrafik. Jag har mycket jag måste hinna med hemma så det blir mest hemmaaktiviteter faktiskt. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Du har det bra förspänt där du bor med många alternativ till att ta bilen. Det har inte vi i mitt område. Man måste i stort sett ha en bil och jag tror att många kommer att knäckas av de höga bensinpriserna eftersom lönerna är låga och ligger stilla. Självklart är det fortfarande mycket billigare med bensin här jämfört med Sverige. Undrar om man någonsin kommer att komma ikapp Europa med tanke på kollektivtrafik? Kramar!

Anne-Marie said...

Anonym: 1 dollar är värd ungefär 6:70 kronor just nu. Bara att multiplicera som du gjorde. :) En gallon som kostar $4.07 = litet drygt 27 kronor. Sedan får man, som Jane & Gavin skrev, se till att man räknar i gallon inte i liter. Antar att det var du som också skrev om hur mycket en gallon är i liter. 1 gallon = 3.78541178 liter. Så då blir det ungefär 7:20 kronor/liter. Fortfarande mycket billigare än i Sverige men för oss är det en stor höjning på bara några dagar här i Kalifornien.

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: Ja, kollektivtrafiken måste byggas ut och förbättras. Där jag bor finns det i stort sett ingen kollektivtrafik. Alltså måste man ha en bil. Jag får nog kedja fast min bensinsnåla bil snart. ;) Fattar inte hur man kan köra dessa stora, bensinslukande bilarna. Heltokigt tycker jag.

Anne-Marie said...

Anna: Ja, om man vill bygga ut kollektivtrafiken går det givetvis. Befolkningsunderlaget i mitt område är för litet för att ha en väl fungerande kollektivtrafik. Hur folk skall klara sig här är oklart pga höga priser, låga löner och ett "måste" att ha en bil.

Anne-Marie said...

Antonia: Jag tror mycket väl att bensinen kan komma att gå upp till kanske till och med $6 under sommaren beroende på vad som händer i mellanöstern. Det blir att ro över Atlanten om man skall till Sverige. ;)

Anne-Marie said...

Lollo: Jag blev chockad när jag såg bensinpriset gå upp 2 gånger/dag den senaste veckan. Tur att jag har nära till jobbet!

Anne-Marie said...

Anonym: Har besvarat det i din tidigare kommentar eftersom jag antog att du var samma person.

Anonymous said...

Anledningen att bensinen är dyr i sverige är för att få oss att åka kommunalt istället vilket inte heller är billigt