Tuesday, February 14, 2012

Valentine's Day - Alla Hjärtans Dag

Valentine's Day är snart över här i USA. Många rosor, kort och chokladförpackningar har köpts och getts bort idag. Hörde på radion igår att kvinnor tycker att den här dagen är viktigare än män. Kanske inte så förvånande.

I Sverige heter dagen Alla Hjärtans Dag. Tydligen tog firandet av den här dagen fart först på 90-talet i Sverige. Enligt Svensk Handel firar 56% av svenskarna Alla Hjärtans Dag och 4 miljoner rosor säljs.

När jag var inne i Mt Shasta i lördags kollade jag in litet på vad affärerna skyltade med. Det var björnar, andra mjuka djur, chokladaskar i hjärtform och massor med godis.

En riktigt charmig film som jag sett ett par gånger heter just "Valentine's Day". Den har kanske inte fått de allra bästa recensionerna men jag tycker om filmen. Många kända skådespelare finns med - Kathy Bates, Jennifer Garner, Patrick Dempsey, Ashton Kutcher med flera.

12 comments:

Pettas said...

Även fast jag tycker att Alla Hjärtansdag är en fin dag att hälsa till alla vänner, nära och kära på så firar vi den inte i den mening som många gör.

Den här dagen är skapad i kommersiella syften, att få folk att köpa, ett skapat behov, liksom många dagar är, förstås. Men som med allting så är det förstås upp till var och en att göra vad den vill av dagen och på bloggar kan man läsa om riktigt fina tillställningar som föds tack vare dagen, så det finns många fördelar med den.
I Funchal är affärerna fyllda av liknande produkter som på bilderna du visar. Här på Åland är den inte lika "stor" i affärerna men det beror säkert på att vi bara är 28000 personer på ön, utbudet kan inte vara så stort av rent kommersiella ekonomiska skäl.
För övrigt så tycker jag att alla dagar borde vara hjärtliga dagar:)

kramar
Karin

Freedomtravel said...

Det är nog en högtid som fortfarande är mycket större i USA, men det har blivit ganska stort här också. Hela METRO var fylld med hjärtan och kärlekshälsningar, vår föreläsare på morgonen bjöd på geléhjärtan, alla bloggare skriver om det och affärerna är förstås inte sena att hänga på heller... så man missar det inte om man säger så.

Annika said...

Ja, jag tror att den blivit stor i Sverige!
Jag minns inget av den alls från då jag bodde hemma. Den var inget man firade.
Annat är det idag.
Själv tycker jag den är fin. Det finns sååå många andra stora kommersiella högtider som vi firar, julen är en.
Varför inte då fira på V-dagen?
Det är en enda dag, och man gör med den som man vill. Vi behöver ju inte dyka ner i den med hull och hår, lite räcker. Lite uppmärksamhet
Ja, jag tror den är mkt mer betydande för kvinnor än för män. Men vilken helg är inte det?
Så jag säger, fira på!
Kram!

Min plats i solen said...

Även om vi fortfarande ligger hästlängder efter er i USA har Alla Hjärtans Dag blivit en rejält stor dag i Sverige också. Jag tror att vi har ett behov att fira lite extra så här i februari då det fortfarande är kallt och mörkt här i Sverige och självklart är kärleken värd en egen dag. Sedan är det ju upp till var och en hur kommersiell man vill vara just denna dag. ;)

Jag håller med dig Anne-Marie, "Valentine's Day" är en mysig film. Dock har jag inte sett spinoff filmen "New Years Eve" som nyligen gick på biograferna här i Sverige. Det får bli på dvd.

Sköt om dig vännen och en extra kram så här dagen efter Alla Hjärtans Dag!

Kram Lotta

Anonymous said...

Visst blir det mer och mer kommersiellt kring alla hjärtans dag för varje år som går, även här i Sverige.
Vi brukar inte fira så mycket. Lite gelehjärtan till barnen och kanske lite god mat.
I år blev det dåligt med gemensam middag pga kvällsjobb =(

Valentine's Day är en mysig film. Extra kul att se då jag träffat Patrick Dempsey för några år sedan, under inspelning av Greys Anatomy. (Träffade även flera av de andra skådisara i Grey's)
Det blir lite extra att titta på filmer efter att ha träffat skådisen IRL ;-)
/CC

Lotta said...

Det liknar affärerna här hos oss!

Och idag, en dag senare är det bort med hjärtan och grejer, det som finns är på rea. Nu är det väl påskpynt som kommer.

Påsken här känns inte alls! Jag saknar Europeisk påsk.

Hoppas du hade en fin dag igår.

Hjärtekramar till dig från mig!

Anne-Marie said...

Karin: Jag tror att affärskedjorna har lyckats göra de allra flesta helg- och festdagar till affärsjippon. Jag minns inte att Alla Hjärtans Dag egentligen alls firades när jag bodde i Sverige. Självklart kan man ha sitt eget firande och visa de man tycker om vad de betyder för en. Antalet personer på din ö är ungefär lika stort som antalet personer i hela Siskiyou County. :) Håller med dig - alla dagar borde vara hjärtedagar. Kramar!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Sverige brukar ju ta efter amerikanska företeelser så jag är inte alls förvånad att det börjar likna hur den här dagen firas i USA. Det viktiga är nog att "keep it real" och visa de man tycker om att man verkligen tycker om dem och alla saker är inte särskilt viktiga.

Anne-Marie said...

Annika: Jag minns inte heller att man firade dagen när jag bodde i Sverige. Minns att Alla Hjärtans Dag fanns men inte att det syntes i affärerna direkt. Självklart skall man fira som man vill och visa dem man tycker om litet extra uppmärksamhet. Kvinnor är nog litet mer för helger och speciella dagar generellt än vad män är. Såg att du också blivit uppmärksammad. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: USA brukar "ta i" litet mer än vad man gör i Sverige i största allmänhet. :) Man gör litet mer show av det mesta. Till och med väderprognoser är litet mer som underhållning. Kul tycker jag i lagom doser. Det blir ofta litet väl stelt i Sverige. Det kan nog stämma att man behöver litet extra firande när det fortfarande är mörkt. Har inte sett den filmen du pratar om. Kanske något som är värt att undersöka framöver. Sköt om dig du med Lotta och jag skickar en stor kram tillbaka!

Anne-Marie said...

CC: Aha, du har "frotterat" dig med kändisar. Kul! :) Kan tänka mig att det känns litet speciellt att se dem när du träffat dem i verkliga livet. Det verkar som om affärerna kommer på fler och fler saker som de kan sälja i samband med helger och speciella dagar.
Ledsen att jag inte svarat på ditt mail. TACK för all information du gav. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Det verkar som om man ofta har väldigt mycket samma saker över hela USA. Inte så konstigt kanske. Jag såg faktiskt påskgodis och litet påskpynt hos Rite-Aid där jag tog bilderna. Påsken har jag nästan glömt bort eftersom man egentligen inte alls firar den här i USA. Det känns som om det var väldigt länge sedan jag firade påsk. En stor hjärtekram till dig Lotta!