Wednesday, February 8, 2012

Skumma telefonsamtal

Helt plötsligt färgades himlen rosa en kort stund i morse. Det varade inte många minuter så jag fick vara snabb med kameran.

På förmiddagen ringde telefonen på jobbet och en man med en mycket kraftig brytning sade att han arbetade på ett företag som hade upptäckt att min arbetsdator hade laddat ner ett misstänkt program!?! Det var inte lätt att förstå honom men att det var något skumt med samtalet var ju inte att ta fel på.

Jag konfronterade honom och sade att jag inte trodde ett dugg på vad han sade och att det var ett "scam phone call". Givetvis förnekade han allt jag sade. Efter en liten stund lade jag helt enkelt på luren.

På sista tiden har väldigt många människor börjat få sådana här telefonsamtal i USA. Trots att man står med på den nationella "do-not-call"-listan. Det gör jag också. Numera svarar jag nästan aldrig hemma i telefonen om det visar ett nummer som jag inte känner igen och som inte kommer från den delen av Kalifornien där jag bor. Tur med nummer-ID. :)

Den här amerikanska hemsidan har mycket bra information om den här typen av telefonsamtal. http://whocallsme.com/. Där hittade jag numret som kom in till vårt kontor idag och självklart var det en "scam".

Igår fick jag däremot ett helt oväntat telefonsamtal från en bekant i Schweiz. 1978 träffade jag en schweizisk tjej i Frankrike när jag var där på språkresa. Min kompis och jag "klickade" med den här tjejen och jag och hon har faktiskt hållit kontakten sedan dess via julkort, email och ett senare besök i Schweiz på 80-talet. Helt fantastiskt egentligen att kunna bibehålla kontakt under så många år. När hon ringde stod det bara "out of area" men jag kände på mig att jag borde svara. Tur var det. :)

20 comments:

Katarina said...

Vilken vacker bild du fångat!

Scam phone calls,, trist! När jag är hos min familj i USA har alla av dem spärrat sina hem telefoner för nummer de inte känner till.. De säger att det kommer alltför många knepiga samtal. När jag bodde på Filippinerna var man besvärad av alla reklam sms som kom till ens mobil hela dagarna, det störde mig..

Ha de gott och hoppas våren är i antågande!

Kram

Saltistjejen said...

Ja här kan man få telefonsamtal där en förinspelad röst talar om att man bör köpa deras produkter. Ofta samma röst och troligen samma spam då. Irriterande. För de byter ibland nummer. Jag bukar inte heller svara så ofta om det är nummer jag inte känner igen men nu när jag söker jobb vågar jag oftast inte hoppa över det. Attifallatt... ;-)
Här är det svårt att se på numret också varifrån den som ringer är. Om det är ett 212-nummer vet jag med säkerhet att det är NYC men det kan lika gärna vara andra "area codes" eftersom många ringer från mobiler nu. Och man kan ju ofta ha kvar sitt mobilnummer även om man flyttar runt i USA så area-koden säger inte så mycket längre tycker jag. Och det är alltid irriterande att få samtal från ställen som bara försöker sälja eller vill att man ska donera pengar.
Vilken otroligt vacker himmel! Bra att du hann fota innan färgerna försvann.
Kram!!

Annika said...

USCH, sådant är för trist.
Jag svarar aldrig på 800-nummer, 866-nummer och annat. Ofta svarar jag inte på Out of area heller (men det kan ju föralldel komma från ngn i Europa).
Jag är skittrött på sådan där samtal, och jag snäser av dem direkt om jag råkar svara.
Och ja, jag står på the do not call list.
Smart med länken du har listat idag. Den ska jag ha i åtanke om ett skumt nummer dyker upp...
Finnin Himmel på din bild.
Kram!

Desiree said...

Så vacker solnedgång. Älskar de där fina pastellfärgerna på himmelen. Vilket mysko telefonsamtal. Det var nog bäst att bara lägga på som du gjorde. Vi hade ingen hemtelefon i USA utan bara våra mobiltelefoner och nu har vi inte heller någon fast telefon utan också bara mobiler. Känner inte att jag saknar fast telefon. Tur dock att du svarade då det var din vän från Schweiz. Härligt att ni har kunnat hålla kontakten under så många år fast ni inte ses så ofta. Dels krävs det att man klickar men också att båda har ett genuint intresse att hålla kontakten. Sådana vänner ska man vara rädd om. Ha en fin torsdag.
Kram!

olgakatt said...

Här grasserar också de där samtalen.
Jag blev uppringd för en tid sedan av en engelsktalande röst som meddelade att Windows fått flera felmedelanden från min dator. När jag påpekade att det vore märkligt eftersom jag inte använder Windows(!) la han bara på. I går fick jag ett mejl på synnerligen dålig svenska som ville ha mitt användarnamn, lösenord och födelsedatum! Annars skulle min mejl stängas!
Man tar sig för pannan.

Annica said...

Här i Sverige kan man ansluta sig till spärregistret NIX, vilket jag gjorde för flera år sedan. Det fungerar bra.

Varje tisdag är vår kommunala konsumentrådgivare i radion och tipsar oss lyssnare. I veckan sa han att om man får skumma samtal så ska man bara lägga på luren. Ju fortare, desto bättre. Och aldrig, ALDRIG!!! lämna ut några som helst uppgifter.
Jag har också hört att man ska passa sig för att ens säga ordet `ja´ för bedragarna kan banda samtalet och sedan klippa ihop "lämpliga" delar.

Håller med Olgakatt: Man tar sig för pannan.

Anne-Marie said...

Katarina: Jag tror USA är väldigt "utsatt" för den här typen telefonsamtal. När jag först kom hit hade nog "do-not-call"listan precis kommit. Minns att försäljningssamtalen exploderade från ena månaden till nästa. Tydligen lyckas de här numren komma runt denna lista. Våren var här igår med runt +16 men nästa vecka blir det vinter igen. Det är ju bara början av februari. Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Förstår att du inte vågar låta bli att svara om det kommer jobbsamtal. Nej, numera vet man nog inte riktigt varifrån samtalen kommer även om det kanske verkar klart från riktinumret. Tröttsamt tycker jag att de inte stoppas av "do-not-call"-listan. Vet inte alls hur det är i Sverige numera med den här typen samtal. När jag bodde där vet det nog bara försäljare som ringde. Visst var det vackra färger. :) De varade bara några få minuter. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: När min mamma ringer står det "name not found" och så hennes nummer. De här "scam"-numren verkar bara ha själva telefonnumret men inget namn. Brukar alltid kolla numret via nätet och oftast hittar man det på den hemsidan jag länkade till. Man undrar hur många som "köper" en sådan sak som killen som ringde till jobbet pratade om. Tror nog att "do-not-call"-listan fortfarande hjälper men de här samtalen kommer oavsett. Härligt med vackra färger på himlen. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Det var faktiskt på morgonen som jag fick rusa efter kameran. :) Man är ju inte riktigt vaken tidigt på morgonen men det gäller att passa på. Jag vill inte använda mobil för mycket eftersom jag känner av strålningen. Kan bara prata väldigt korta stunder innan örat blir väldigt varmt. Gillar därför min fasta telefon. Den här schweiziska vännen är verkligen en gammal bekantskap. Kul att man kan ha den kontakten efter så många år. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Tar sig för pannan är precis rätt uttryck. Och att de tror att folk går på vad som helst. Jag får hur mycket skräp-epost som helst via bloggen - rätt tröttsamt faktiskt - och jag tar mig också för pannan när jag ser rubrikerna. Öppnar de inte ens men ser ju att det är spam på långt håll.

Anne-Marie said...

Annica: Bra att det finns något motsvarande "do-not-call"-listan i Sverige. Det jag läst är att om man bara lyfter luren men inte ens svarar kan man "bli fast" hos de här numren. Det hela börjar bli rätt tröttsamt eftersom mängden både Spam och Scam tycks växa för varje år som går. Jag är mycket vaksam nuförtiden efter att ha råkat ut för "identity theft" till viss del och att någon kom över mitt kreditkortsnummer.

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Vilken underbar himmel du fångade med din kamera! Naturen bjuder faktiskt på de vackraste konstverken tycker jag. Oslagbart! :)

Sådana där tråkiga samtal får vi tyvärr här i Sverige också. Det har varit en hel del varningar kring det där i media. Tråkigt att behöva oroa sig för att bli lurad både via telefon, post och internet men tyvärr något vi måste vara vaksamma på idag.

Desto trevligare med ditt andra oväntade samtal och vad roligt att ni har bevarat er vänskap under alla dessa år. Jag har själv kvar vänner från mina två språkresor och det är värdefullt med vänner som har varit med på en stor del av resan. De som vet vem jag var, är och accepterar mig för den jag är.

Sköt om dig vännen och ha en riktigt fin lördag!

Kram Lotta

Pettas said...

Roligt att du också får se ljuvliga himlar emellanåt:)!
Telefonsamtal från världens alla hörn ramlar in här hos oss också. Alla frågar efter Mr. i huset för Mrs anses inte kunna göra "affärer". Jag har lärt mig att be de dem dra så långt pepparn växer vid det här laget och de förstår förstås inte alls vad jag har bett dem om, för jag säger det på svenska. Men ringer på nytt gör de inte:).
Man får hela tiden vara på sin vakt och det gillar jag egentligen inte alls.
kramar
Karin

Lotta said...

Jag får ofta mysko samtal...svarar inte när jag ser att det kommer från en stat jag inte känner till. Bra att du så snabbt förstod att det var ett scam.

Oväntade samtal från vänner är underbart!

Vilken vacker bild du fotat.

Kram och ha en skön söndag!

Anne-Marie said...

Lotta: Vad trevligt att se dig igen. :) Roligt att du tyckte om min bild - tack! Under många år verkade det som om vår "do-not-call"-lista fungerade. Fick aldrig samtal som jag inte "skulle" ha men nu verkar de ha klurat ut hur de skall ta sig förbi den "spärren". Ibland klickar man med en person och då spelar varken avstånd eller tid rum. Trots att kontakten blir sporadisk. Ha det riktigt fint Lotta. Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Ibland är det korta stunder med fantastiska färger på himlen. :) Nehej, så Mrs. anses inte vara lika kunnig - mysko människor. Bra att du ber dem dra. ;) Mannen som jag pratade med hade inte ens chans när jag fattade vad han höll på med. Trist att vissa människor är godtrogna och blir lurade. Nej, gillar inte heller att vara på min vakt men det verkar bli mer och mer vanligt tyvärr. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Tidigare hade jag inte nummer ID i min teletjänst men jag är glad att jag betalar litet extra för den nu. Kommer verkligen till användning. Jag blev väldigt paff när min vän från Schweiz ringde. Vi har nog aldrig faktiskt pratat i telefon! Vi är båda på Skype så om vi vill kan vi framöver ringa gratis. Perfekt. :) Mina omgivningar kan inte riktigt mäta sig med din strand och hav men himlen var fin. :) Kramar!

olgakatt said...

Vår telefon är "nixad" sedan många år; tror att man tillfrågas om man vill fortsätta ca vart 5: e år. Sak samma med reklam i postlådan. Men de här skumma datorskurkarna ringer från andra länder och är ju kriminella så de struntar ju i lagar och avtal.
Ibland kan något samtal slinka igenom trots Nix men jag brukar alltid avbryta och fråga varför de ringer till en nixad telefon. Vanligen ber de då om ursäkt och lägger på. Företag som man haft avtal med, t ex en prenumeration, får lov att ringa en viss tid efter upphört avtal, liksom förstås sådana som man har pågående avtal med.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag har också frågat några som ringt varför de ringer eftersom jag står med på USAs "do-not-call"-lista. Vissa organisationer får ringa även om man står med på den listan. Men den här typen samtal som jag fick häromdagen kommer (om jag förstått det rätt) från någon slags dator - via ett företag. Och de bryr sig inte om listor. Vet att man kan anmäla numret som samtalet kommer från men det verkar som om inget egentligen händer.