Tuesday, February 7, 2012

Handla ekologiskt

De allra flesta affärer i den här delen av USA i alla fall har många olika slags matvaror som är ekologiska. Inte bara hälsokostaffärerna utan även de "vanliga" mataffärerna. Mataffären Ray's i Mt Shasta har ett ekologiskt märke som man ser i varje sektion av affären.

Gillar verkligen att det är så enkelt att hitta ekologisk mat. Mat i USA som inte är ekologisk har ofta många ingredienser som jag inte vill äta. Alltfler människor verkar också efterfråga ekologisk mat.

När C och jag var i Ashland i helgen besökte vi en affär (Shop'n Kart) som har mat till otroligt bra priser och som dessutom har massor med ekologisk mat. Köpte en del som jag använder och fick betala en bråkdel av vad jag betalar i Mt Shasta. :)

Något som också börjat komma är konserver som är "BPA-free". Det har talats en del om BPA i konserver på sista tiden och kan man hitta de som inte innehåller BPA är det självklart att föredra. Hittade tonfisk som hade en sådan förpackning.

Ni som bor i Stockholm och vill kunna handla mycket ekologiskt - åk till Gryningen. Den ligger på söder, på Folkungagatan och är möjligen den största affären för ekologiskt i Sverige. Jag var där förra våren och kände mig nästan förflyttad till USA med tanke på utbudet. :) En guldgruva för ekologisk mat.

10 comments:

Desiree said...

Jag saknar också det stora utbudet av ekologiskt som fanns i USA samt de stora fina frukt och grönt diskarna som också fanns. Det där om BPA free var nytt men positivt. Jag ska absolut ta mig till Gryningen och kolla in deras sortiment.Låter som ett ställe som jag skulle gilla.
Kramar!

em said...

Det kommer nog här också - till och med på landsbygden. Men det är ju en hel del dyrare, vilket förmodligen bidrager till att efterfrågan inte är så stor.
Margaretha

Annika said...

JA, nog är utbudet på ekologiskt stort i USA!
Verkligen!
OCH som du säger finns det ju i vanliga affärer också, och GOTT om det.
Sen finns ju Whole Foods som BARA kör ekologiskt, och så Trader Joes förstås.
Men, jag kan inte handla all min mat på tex Whole Foods, det blir ack och OOO så dyrt. Så jag handlar de mesta på vanliga affärer som Safeway och Harris Teeter som verkligen också har mkt att erbjuda.
Förstår att alla som flyttat hem saknar det ekologiska utbudet här.
Kram!

Lotta said...

Utbudet som med det mesta här i USA, är bra och man kan hitta det man är ute efter. Precis som Annika handlar jag på Whole Foods och Trader Joes men inte alltid.

Jag har varit nöjd med många fina mindre butiker i Sverige som satsar på ekologiskt och speciellt utvalda produkter på t ex ICA.

Kram

Lotta said...

Ps. Missade Gryningen...det låter spännande! Hoppas Desiree åker dit och rapporterar ;)

Anne-Marie said...

Desiree: Jag tror att litet större städer har ett bredare utbud av frukt och grönt än vad vi har. Visst finns det en hel del men inte alls som t ex du och Annika har beskrivit det. Konservburkar utan BPA tycker jag är kanon. Tonfisken smakar faktiskt bättre, mycket bättre, i den typen burk. Jag ser fram emot ett Desiree-reportage;) från Gryningen. Jag gillade den affären skarpt. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Det är bra mycket dyrare här också men jag vill inte förgifta mig som jag skulle göra om jag köpte mer av den "vanliga" maten. Låter perfekt att det kommer mer av ekologisk mat även i Sverige. Man tycker att det borde ha kommit längre eftersom svenskar är ett hälsomedvetet folk.

Anne-Marie said...

Annika: Du som har så många olika affärer att välja på kan skatta dig lycklig. Vi har inte så mycket här i obygden. ;) Därför är det tur att vi har en hälsokostaffär som har mycket bra mat. Dyr men bra. Jag lägger ner en hel del pengar på mat eftersom jag köper mycket ekologiskt men det får det vara värt. När du är i Stockholm, prova på Gryningen. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Vi har varken Whole Foods eller Trader Joe's eftersom det här är ett glesbygdsområde. Synd eftersom de affärerna verkar väldigt bra. Har nog inte besökt så många mindre mataffärer i Sverige. ICA vet jag har ekologisk mat. Ser också fram emot ett ev. reportage från Gryningen. ;) Kram!

Ylva said...

Jag handlar ekologiskt på Gryningen. Linfröolja-kokosolja-valnötter-mandel och vitaminer/mineraler. Bästa butiken tycker jag. Men det är inte så stort utbud på grönsaker och frukt. Butiken är väldigt liten, men med bästa ekologiska sortering och kvalité. "Ekolådan" från biodynamiska Järna, söder om Stockholm, kör hem ekologiska grönsaker/frukt till beställarna. 5 kg i Stora Grönsakslådan för 255 Skr vilket blir min första ekolåda någonsin nu på onsdag 28 nov 2012. Kalifornien med värme och frukt/grönsaker är något jag önskar mig också. Men när? Hälsar Ylva i Stockholm