Friday, February 24, 2012

Deklarera och svenska bankkonton

Redan för ett par veckor sedan gjorde jag mina deklarationer för Kalifornien och för IRS (Internal Revenue Service). Tyckte att det var lika bra att få dessa ur världen. I år har man fram till 17 april att sända in sin deklaration.

Minns med saknad de svenska, förtryckta blanketterna. Faktiskt hade Franchise Tax Board här i Kalifornien gjort en "förtryckt blankett" via sin hemsida. Nu kunde jag inte använda den, men det var ju en bra start. :) Blev glad att det blev litet pengar tillbaka från dem.

Har man utländska bankkonton, vilket jag fortfarande har i Sverige, skall man uppge det i sin deklaration och även ange hur mycket man fick i ränta. I år var det faktiskt litet mer ränta från Sverige än vad det varit de senaste åren.
Dessutom skall man skicka in en annan blankett till något som heter Department of the Treasury om man har tillgångar över en viss summa i utländska bankkonton.

Amerikanska medborgare måste fortsätta att skicka in deklarationsblanketter även om de inte bor i USA. USA är ett av de få länder som har detta krav. Och kommer man över en viss summa får man betala skatt i det land man bor i OCH i USA. Tjänar man över runt $9000 måste man skicka in en deklarationsblankett och tjänar man över runt $90,000 måste man också betala skatt i två länder.
Har läst att en hel del amerikanska medborgare, som bosatt sig utomlands, avsäger sig sitt amerikanska medborgarskap just på grund av detta krav.
Man måste också fortsätta att uppge till USA sina bankkonton man har i det andra landet.

Sedan jag utvandrade från Sverige har jag aldrig behövt skicka in någon deklaration. Och jag har aldrig behövt uppge till Skatteverket Sverige hur mycket jag tjänar i USA. Ytterligare en skillnad mellan länderna.

Idag var det nästan sommarvarmt i Weed. Temperaturen låg på +17. För i natt och i morgon har vi däremot "Winter weather advisories". Tala om svängningar. Och bensinpriset går upp varje dag. Ofta två gånger per dag. Det är uppe i $4.25/gallon nu här i Weed. Läste att man i Alaska på vissa orter betalar mer än $6/gallon. Och i Florida ligger priset på vissa håll också nära den nivån. Tur att man bor nära jobbet. :)

Han som såg till att det blev litet skatteåterbäring till de som bodde i Sherwoodskogen. ;)


Bilden från Amazon.com

16 comments:

em said...

Av de länder jag har erfarenhet av, ta'r U.S.A. priset när det kommer till byråkrati.
Skönt att det blivit så enkelt att deklarera i Sverige - i alla fall för de flesta av oss.
Margaretha
som funderar på
att flytta till
Sherwoodskogen

olgakatt said...

För några decennier sedan hörde man mycket gnäll över svensk byråkrati men med stigande erfarenhet från världen i övrigt tycks det ha tystnat. Jag minns en familj som mycket högljutt klagade och länge aviserade flytt till paradiset, dvs USA. Så småningom gav de sig iväg och tycktes bränna sina skepp. Efter ett knappt år var de tillbaka, mycket tystare än när de for. Några goda vänner försökte med Australien och mannen for i förväg för att reka. Han kom tillbaka och skakade på huvudet. "Passar inte familj", konstaterade han.
Idag tror jag man är mycket mer välinformerad och inte lika blåögd när man åker iväg, även om man så klart ändå kan råka ut för saker man inte direkt väntade sig.
Inte minst den digitala världen ger mycket information!

Äventyret framtiden said...

Sherwoodskogen är lockande:).
Vad händer om du inte ger upp vad du har på dina bankkonton i Sverige?

undrar Karin

Katarina said...

Yup,, jag har numera inget Green Card, så det ska bli skönt att snart slippa den ålderdomliga amerikanska byråkratin!

L. är am. medborgare och deklarerar fortfarande, det tar sin tid. Precis man ska uppvisa vilka tillgångar man har utomlands och i hans fall har man ju öppnat bankkonton i de nya länderna vi dragit runt till, så det är lite jobb med att få fram alla handlingarna, för vissa bank summeringar godtar de inte heller!

Men man ska även i Sverige uppge om man har tillgångar utomlands numera, jag tror det är allmän plocy. Yup, jag känner faktiskt några som haft am. medborgarskap och flyttat utomlands, de har lämnat sitt, just pga. av skatte skäl.

Charlie sa ... said...

Det här är intressant! Jag undrar precis som Karin vem som har koll och kan checka?

Lite unrelated men jag hörde just i vecka flera riktiga ruggiga historier om hur det kan vara att bli gammal här och behöva vård. Det är dyrt, dyrt och så tufft för många. Har man tillgångar som bankmedel eller äger ett hus, ökar "prislappen". En del belånar sina hus för att betala kostnaderna. En kollegas släkting behöver vård för sin Alzheimers och det kostar 8,000 dollar i månaden. Folk har extra försäkringar som tillägg till Medicare eller andra stataliga program. Det är dyrt när man lever på pensionen och förhoppningsvis har man haft råd att pensionspara. Det gäller att planera sin ålderdom från dag 1 här.

Kram!

Hans Ahlstedt said...

Sverige och U.S.A har dubbelbeskattningsavtal, dvs du får dra av din inkomst i Sverige och vice versa. U.S.A. har avtal med många länder så att det inte blir dubbebeskattning. Vet ej om detta har ändrats men tror inte det. Vet ej vad du har läst din information men avtalet från 1983 med ratifikationer skall gälla än.

Desiree said...

Jag tänkte också just ta upp det som Hans tar upp att Sverige och USA faktiskt har dubbelbeskattningsavtalet. Det läste vi på innan vi flyttade till USA minns jag. Vi har ju båda behållt våra medborgarskap och är inte intresserade av att göra oss av med dessa. Men visst stämmer det att man måste deklarera i båda länderna. Det blev lite jobb förra året då vi bodde halva året i USA och halva i Sverige men i år då vi inte alls bott i USA så går det faktiskt väldigt snabbt och lätt att deklarera. Vi har en del bankkonton kvar i USA men inte mycket andra tillgångar.
Skönt med 17 grader och det är tur som du säger att du har nära till jobbet om nu bensinpriset fortsätter att stiga. Här ligger nu en liter över 15 kr, sjukt dyrt också.
Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: USA är ett mycket byråkratiskt land. Det har jag upplevt mycket av under processen att immigrera. En snårskog egentligen utan like. Sherwoodskogen är nog en rätt bra plats faktiskt. :)

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag får många mail via bloggen från svenskar som så gärna vill flytta till USA. Och de allra flesta har ingen aning om hur svårt det är. Jag har nog gjort många besvikna. Ibland kommer ett mail från en välinformerad person och det är alltid lika trevligt med någon som gjort sitt "hemarbete". Sveriges byråkrati finns där men USA slår nog Sverige med hästlängder.

Anne-Marie said...

Karin: Då ses vi i Sherwoodskogen? ;) Jag vet faktiskt inte vad som händer. Men jag vill inte "utmana ödet" att inte uppge mina svenska konton. Tror nog att det går att få fram väldigt mycket information idag som kan visa om man "talat sanning". Efter att ha haft att göra med immigrationsverket i USA i många år vet jag att man skall uppge allt som de vill veta. Kramar!

Anne-Marie said...

Katarina: Många skulle nog tycka du var helt tokig som gav upp ett green card. ;) Förstår på alla mail jag får via bloggen att väldigt många svenskar vill bosätta sig i USA. Jag har aldrig varit i situationen att ha haft utländska konton att uppge i Sverige. Men det jag ville få fram i inlägget var just att man inte behöver deklarera i Sverige när man väl utvandrat medan USA kräver deklarationer för all framtid. Kram!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag vet faktiskt inte exakt hur ev. kontroller går till men med den utveckling som pågår i USA med alltmer "storebror" och kontroller av allt möjligt vill jag inte utmana ödet.
Håller helt med dig om att det är tufft för väldigt många i USA nuförtiden. Tyvärr har jag aldrig haft råd att planera som jag nog borde ha gjort. Men jag tror också att mycket kommer att ha förändrats tills dess att jag blir pensionär. Kramar!

Anne-Marie said...

Hans: Tack för ditt förtydligande. Skulle givetvis ha skrivit om det också i mitt inlägg. Det var ett förbiseende från min sida. Visst känner jag till dubbelskattningsavtalet. Det jag ville få fram mest i mitt inlägg var just de här skillnaderna att man måste fortsätta att deklarera för USA även om man inte bor här och är amerikansk medborgare medan man i Sverige inte behöver deklarera när man utvandrat. Bra med pålästa läsare. :)

Anne-Marie said...

Desiree: Som jag skrev till Hans var det ett förbiseende från min sida att inte ta upp dubbelskattningsavtalet. Men som du också påpekar skall ju deklarationen göras även om man flyttat ut från USA. Kan tänka mig att det blir litet bökigt med ett "delat" år i två olika länder. Man undrar var det skall sluta med bensinpriset. Var smärtgränsen går och folk helt enkelt inte kan tanka längre. Och självklart kommer mat till exempel att bli dyrare också. Kram!

Jane said...

Jag tror att man bara behöver ange bankkonton i USA med över 10000 dollar utomlands. Men mycket är stenålder här, det håller jag med om

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: Det stämmer. Gick inte in på den detaljen vilket jag kanske borde ha gjort. Det känns väldigt mycket "storebror" över mångt och mycket i USA - och mer kommer med stormfart. George Orwell visste vad han skrev om.