Sunday, February 19, 2012

Att bo i Siskiyou County

Det är där jag bor. :) County motsvarar inte riktigt de svenska länen men det är den närmaste översättningen jag kommer på.

Siskiyou County är ungefär lika stort som landskapet Västergötland men då Västergötland har ca 1,2 miljoner människor bor det bara runt 45,000 i mitt "län". Det kanske ger en liten antydan om hur glest befolkat det är.

Att bo i ett glesbygdsområde har sina för- och nackdelar - som alla platser har. Vill man ha "rymd" omkring sig är det här rätt plats. Ingen trängsel eller trafikköer. Mt Shasta har 3!!! korsningar med trafikljus. Weed 2! ;) Storslagen natur kan vi också bjuda på med berget Mt Shasta som det allra mest framträdande landmärket. Vi har också halvöknar, dalar, några sjöar och så, ännu fler berg fast inte lika höga som Mt Shasta.

Vill man däremot ha tillgång till restauranger, affärer, nöjen osv, då är det här helt fel plats. Den största affären är Walmart i Yreka. Yreka är den största orten i Siskiyou County och är även det som kallas för "county seat". Mt Shasta har en del restauranger eftersom det är den största turistorten. Där finns även en biograf.

Siskiyou County är ett fattigt "län". Ungefär 19% lever under gränsen för fattigdom. I hela Kalifornien är siffran ca 14%. Arbetslösheten ligger över 20%. Skolan jag jobbar inom är en av de största arbetsplatserna. Blir man arbetslös är det mycket svårt just nu att hitta ett nytt arbete. Låga löner i kombination med höga priser på mat och bensin - för att återknyta till gårdagens inlägg - gör att många har det tufft. I Mt Shasta finns det 5 andrahandsaffärer på en liten yta. Det är vad folk har råd med.

En del av kommentarerna på inlägget om höga bensinpriser sade att det är kanske bra att folk får sig en tankeställare om att inte alltid ta bilen. Jag håller helt med om det men vad gör man i ett glesbygdsområde där det i stort sett inte finns någon kollektivtrafik? Går? Knappast med de stora avstånd vi har. Vi som bor i Siskiyou County är otroligt beroende av våra bilar. Bussarna går bara några få gånger per dag. Det är inte som i ett storstadsområde där man har tillgång till både bussar, tunnelbana och tåg. Eftersom befolkningsunderlaget i Siskiyou County är så litet kommer det aldrig att finnas behov och underlag för en riktigt omfattande kollektivtrafik. Kostar bensinen $6/gallon - vilket den kanske gör framöver - kommer en del kanske till och med bli tvungna att flytta.

När folk säger att de bor i norra Kalifornien och de bor i San Francisco småler jag. Vi som bor i Siskiyou County bor i norra Kalifornien. Alldeles vid gränsen till staten Oregon. Vi har vinter minst 5 månader om året och kan få massor med snö. Glamorösa Kalifornien som de flesta ser framför sig är långt från Siskiyou County.


20 comments:

Desiree said...

Ja det slår ju väldigt fel med de skyhöga bensinpriserna just för er som bor i glesbyggd.Orättvist om man sedan jämför med dem som bor i Montana, South Dakota ect där bensin priset ligger mycket lägre just för att till stor del är glesbyggd. Att säga att SF ligger i norra Kalifornien blir ju lite missvisande. Det ligger ju mitt i CA. Jag ser otroligt mycket fram emot att få komma till CA snart. Jag ser fram emot att få uppleva kontrasterna som finns här och just få komma till den norra delen dit de flesta aldrig åker utan folk turistar sällan norr om SF. Yreka ska jag lägga på minnet. När vi ska fylla på coolern så får vi ta och göra ett stop på Walmart där. Jag ska maila dig då vi bestämt resrutten lite mer i detalj.
Kramar!

Fourmum said...

Intressant att få en annan bild av livet i Kalifornien, jag hör till de där som trodde att det var om inte sommar så iallafall ingen vinter att tala om ;) Kram

Anonymous said...

Det ser väldigt vackert ut i ditt område, enl bilderna. Har själv inte varit längre upp i Ca än ca 5 mil norr om SF (men har en plan på att bila mellan Seattle och LA nån gång).
Känner igen det där med "dålig" kollektivtrafik.
Visst kunde man önska att det gick att åka mer kollektivt. I mitt fall funkar det inte då jag jobbar oregelbundna tider.
Ska jag jobba tex lördag får jag åka hemifrån fredag ca 17.00 och hem på måndag morgon kl 6.15. Det funkar ju sådär bra ;-)
I svenska större städer funkar det bra, men i mitt fall, då jag bor en mil utanför en liten stad, är bussen tyvärr inget alternativ.
/CC

Pettas said...

Ljuvligt vacker omgivning och fina foton! Jag förstår fullständigt dilemmat med kollektivtrafik kontra bil. Vi har likadant, fastän väldigt korta avstånd i jämförelse med din trakt.
Ha en fin dag!

Kramar
Karin

EM said...

Oj så fina bilder du tar! :) Måste vara otroligt att bo i ett område som det där.
Själv bor jag i norrland o det är en aningens skillnad på naturen.. ;)
Ohwell, ha en bra dag o tack för de fina korten! :)

Annika said...

Platsen där du bor är vacker som en saga.
Gissa om jag skulle vilja komma dit och hälsa på dig och fotografera massor!
men, jag förstår att det är lite armt i er kommun. Vet inte heller vad man ska kalla counties, län eller kommuner??
OCH ja, visst slår bensinpriserna till hårt hos er. Det är inte rättvist med tanke på att ni ingen kollektivtrafik har!
Förstår att folk är bekymrade. verkligen
HOPPAS Desiree och Calle kommer och hälsar på dig. KUL vore det!!
Kramar!!

olgakatt said...

Det är synd att bilden av USA är så ensidig och därför desto viktigare med en blogg som din!
Det finns ju ALLA varianter på samhällen och naturtyper, för att inte tala om människor!
Tack för din "undervisning"!

Lotta said...

Du bor så vackert Anne-Marie! Dina bilder tar andan ur mig. Jag drömmer om att se dina trakter.

USA är gigantiskt och CA har verkligen olika klimat. Det är bra att du berättar och visar hur det kan variera.

Stor kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Vi har nog litet av en bensin"maffia" och ett bensinmonopol i just Mt Shasta -området. Vilket är olagligt men det verkar ingen bry sig om. Många kommer att drabbas av det här tror jag om priset fortsätter att stiga. Det där med "northern California" talar man alltid om
t ex på nyheterna och då avser man just San Francsico-området. Väldigt missvisande faktiskt. Det skulle verkligen vara roligt om du och C hade vägarna förbi glesbygden. :) Du har min mailadress så vi får se hur det blir. Kramar!

Anne-Marie said...

Fourmum: Många i Sverige har nog uppfattningen att "it is always sunny in California". :) Och det är det på många håll. En anledning till att vi kan få väldigt mycket snö just här är beroende på att Mt Shasta och Weed ligger ca 1000 m över havet. Alpint värre.

Anne-Marie said...

CC: Många kommer aldrig så långt norrut som jag bor. De kommer till San Francisco och sedan blir det stopp. I-5 (den stora motorvägen som går genom Kalifornien och vidare genom Oregon och Washington upp till Kanada) går ju genom både Mt Shasta och Weed så vi har ju fortfarande kontakt med omvärlden ;) även om det är ett glesbygdsområde. Kan tänka mig att kollektivtrafiken även i Sverige på mindre orter inte alltid fungerar särskilt bra.

Anne-Marie said...

Karin: Tack! :) Det är fantastiskt vackert och dramatiskt med berget Mt Shasta och naturen i övrigt. Utan bil står man sig tyvärr slätt just i det här området. När jag åker till Sverige och bara skall härifrån till en större flygplats är det en mindre expedition. Kramar!

Anne-Marie said...

EM: Välkommen hit! Tack! :) Det är mäktigt med så höga berg och just berget Mt Shasta är litet extra dramatiskt eftersom det är så stort. Ser lugnt ut nu men är en vulkan som fortfarande anses vara aktiv. Bergen i Norrland är ju litet lägre. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag kan nästan se dig med din systemkamera och ajfånen plåtandes. :) Det är vackert även om det är kargt. Som du vet har vi ju inte alls den lummiga grönskan som du har. Nej, bensinpriserna kommer att göra det svårt för många att få pengarna att räcka till. Det vore verkligen roligt om Desiree och Calle hade vägarna förbi. Bara att hålla tummarna. :) Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Vad glad jag blir av din kommentar. :) Tack! Jag tror tyvärr precis som du skriver att väldigt många har en ensidig bild av USA. Och många bloggare verkar bo i litet större städer, vilket är något helt annat än glesbygden. Roligt att du tycker om min "undervisning". :)

Anne-Marie said...

Lotta: Och jag som tycker att du bor så vackert. :) Det där med gräset som är grönare.... ;) Vem vet, kanske du kommer till norra Kalifornien någon gång. Som Desiree skrev så kommer de flesta inte längre än till San Francisco och det finns mycket kvar av Kalifornien norr om the Bay area. Ungefär som mellan Stockholm och Göteborg plus litet till. Stor kram till dig!

Axelfrank said...

Jag lär säga att det är grymt fint! Jag älskar den amerikanska miljön, jag är förälskad i den! Det är inte som här i Sverige där det är skog,skog,skog,åker,mer skog,stad. Kan du snälla svara på mitt mail när du har tid :) det är absolut inte bråttom så ta det lungt!
sköt om dig! /Axel

Anne-Marie said...

Axelfrank: Lovar att jag kommer att svara på ditt mail. Kan ta litet tid eftersom jag fått väldigt många mail på sista tiden och jag jobbar fler timmar/vecka. Men det kommer. Lovar. :) USA är annorlunda än Sverige men jag saknar också den svenska naturen väldigt mycket.

Lars Hultqvist said...

Ett exempel på hur olika det är i USA. Jag bor i Pulaski County i Arkansas som har en befolkning av 382,748 personer på 2,092 km² eller 192 personer per kvadratkilometer.

Jag har också problem när jag försöker förklara "Counties" i USA. De är större än kommuner men oftast mindre än län i Sverige.

Lars

Anne-Marie said...

Lars: Det finns hur många varianter som helst på hur man bor i USA. Tyvärr är det ofta en rätt ensidig bild som verkar presenteras till människor utanför USA. Det ser jag i alla mail jag får.