Monday, January 9, 2012

Wolf Moon / Vargmåne

Fullmånen ikväll lyser upp Weed och det ser nästan ljust ut. Januaris fullmåne kallas även Wolf Moon eller Vargmåne. USAs indianer gav månen detta namn eftersom de ofta hörde hungriga vargar yla utanför byarna.

Varje månads fullmåne har ett namn här i USA. Hittade också en lista över svenska namn på fullmånen - vet inte om det är de "officiella" namnen:

* Januari - Wolf moon / Vargmåne
* Februari - Ice moon / Snömåne
* Mars - Storm moon / Kråkmåne
* April - Growing moon / Äggmåne
* Maj - Hare moon / Mjölkmåne
* Juni - Flower moon / Honungsmåne
* July - Hay moon / Hömåne
* August - Corn moon / Rödmåne
* September - Harvest moon / Skördemåne
* October - Hunter's moon / Jaktmåne
* November - Snow moon / Frostmåne
* December - Winter moon / Köldmåne

På tal om vargar så rapporterades det i slutet av december att en varg från Oregon hade kommit till Kalifornien, till Siskiyou County. Han hade en GPS-sändare så man kunde följa hans vandring på jakt efter en partner. Det lär vara den första vilda vargen sedan 1924! som man sett här i Kalifornien. Vargarna försvann av olika anledningar och den här varjen har följts med stor uppmärksamhet.
http://www.redding.com/news/2011/dec/29/oregon-wolf-enters-california-now-siskiyou
-county/Fullmånen i Weed i kväll.

12 comments:

Desiree said...

Tänkte faktiskt på fullmånen här omdagen då jag tittade upp mot den mörka himmelen. Så vackert med en stooor full måne. Jag visste inte alls att fullmånen hade olika namn. Du är duktig på att snappa upp sådana här lite roliga små detaljer. Har nog inte ens hört att någon någonsin kallat fullmånen för något så jag har aldrig funderat i dessa banor men jättekul att få lära sig. Jättekul att det också fanns svenska namn. Brukar folk använda sig av namnen på fullmånen i Weed?
Tänker faktiskt skriva dit namnen på fullmånen i min kalender så att jag minns.
Kram!

Pettas said...

Festligt Anne-Marie!
Jag satt faktiskt och filade på ett inlägg om precis samma sak igår kväll. Ulvemåne som den heter på norska. Läste om detta i en väderleksrapport på norska.
Skönt när indianernas språk och tankar fortfarande finns kvar på något sätt...

Kramar!

Annika said...

Älskar månen. Fullmånenätter sover jag extra bra, och jag älskar att vakna i månsken, och att promenera i månsken.
Visste inte att fullmånen hade olika namn. Harvest Moon på hösten kände jag till, men inte annars. Härligt med alla namn.
Nu får vi njuta av månsken ett par nätter till innan den börjar gå i nedan igen...
Kram!

Saltistjejen said...

Å jag kände inte till att varje månad har ett eget namn på månen. Kul! Det enda namnet jag kände till sedan tidigare var Harvest Moon. Nu är månen så vacker! Jag sprang i morse i Central Park och då var månen fortfarande uppe och den lyste lite blekrosa på den gryningsfärgade himlen.:-)
Kram!!

Anne-Marie said...

Desiree: Det var väldigt ljust igår när månen lyste från en klar himmel. Jag såg någonstans att januaris fullmåne kallas Wolf Moon och då blev jag inspirerad att se om andra månaders fullmånar också hade namn. Ofta gör jag litet efterforskningar när jag skriver om olika saker här på bloggen. Har faktiskt ingen aning om folk i gemen i Weed vet att det finns namn på fullmånarna. Jag lärde mig i alla fall något nytt. :) Kram!

Anne-Marie said...

Karin: Skrev hos dig att det är kul när man har samma tankebanor. Låter logiskt att norskan skulle kalla januaris fullmåne för ulvemåne. Eftersom indianerna levde i en helt annan samklang med naturen än de flesta av oss nutidsmänniskor var det säkert naturligt att de även namngav fullmånen. Kramar!

Anne-Marie said...

Annika: Många verkar ha motsatta upplevelser än vad du har - de har svårt att sova och upplever inte alls att fullmånen är så positiv som du känner. Jag tycker månen har blivit ljusare faktiskt på senare år när den är full. Vet inte om det är inbillning eller vad det är. Harvest Moon kände jag faktiskt till också. Alltid lär man sig något nytt när man bloggar. Kram!!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag kände också till Harvest Moon men det var i stort sett det enda namnet jag visste om innan jag skrev det här. Det kan bli vackra himlafärger och upplevelser just på morgonen. Fint att du fick se det när du var ute och sprang. Kram!

olgakatt said...

Blir man lika hysterisk i Kalifornien som i Sverige över vargens återkomst inom ett område?

Lotta said...

Älskar alla slags månar.

Precis som Annika sover jag sött och gott när det är fullmåne!

Jag visste inte att det fanns så många olika månnamn.

Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag läste på någon hemsida att man undrade hur länge vargen skulle få vara ifred. Vi får se vad som händer.

Anne-Marie said...

Lotta: Vad bra att du också sover bra vid fullmåne. :) Många verkar ha en motsatt upplevelse att de inte alls sover så bra. Det är bra att skriva en blogg eftersom man lär sig mycket. Kram!