Monday, January 30, 2012

Skicka brev

Det är inte ofta jag skickar brev eller kort via posten. Men idag var en sådan dag. Gillar verkligen att det fortfarande finns postkontor i USA. Postkontoret i Weed är stort för att finnas på en så liten ort.

Eftersom jag inte hade några frimärken hemma för brev till Sverige/Europa åkte jag dit efter jobbet och postade mitt kort. Här i USA höjs portot oftast en gång per år. Det hade precis höjts bara för någon vecka sedan. Portot höjdes med hela 1 cent ;) (det är det minsta myntet som finns i USA) inom USA men till Sverige hade det gått upp mer - 7 cent.

Fortfarande är det rätt billigt att skicka internationella brev från USA till Europa. Kollade på svenska Postens hemsida och tydligen kostar ett internationellt brev under 20 g 12 kronor numera. Här kostar ett internationellt brev runt 7 kronor.

När jag först kom till USA skrev jag brev till mina vänner i Sverige. Då fanns inte email på samma sätt, inga bloggar, Facebook eller andra elektroniska sätt att kommunicera. Minns att det tog tid att få svar och att breven mellan mig och en kompis hela tiden gick om varandra. Hade jag kommit till USA nu hade det varit en helt annan sak att ha kontakt med nära och kära i Sverige. Då, för snart 15 år sedan, kändes avståndet rätt stort faktiskt.

Den här serien frimärken med Disneymotiv kom för några år sedan (när portot fortfarande var 42 c) och hör till de mest sålda frimärkena i USA.

Bilden från StampNews.com

20 comments:

em said...

Ändå var postgången snabbare på den gamla (goda?) tiden. Då, tog det högst tre da'r, men oftast bara två, för ett brev att nå adressaten.
Margaretha

Katarina said...

Visst är det både roligt att få brev men också att skicka ett brev till någon. Det är som att man inte tar sig den tiden och det är egentligen synd. Jag tycker att känslan att få ett brev eller fint kort känns betydligt finare än en hälsning via datorn.

Roligt att få se dessa roliga frimärken! Under min tid i USA fann jag att postgången för lite större paket ändrades, det blev så dyrt att skicka ett paket på typ 5 kg.. Det blev så dyrt från en månad till en annan att jag helt slutade med det, innan hade jag råd med att skicka lite presenter i en box,,Jag vet inte om det fortfarande är så..

Ha de gott! Kram

olgakatt said...

Å, alla dessa aerogram jag skickat och fått!
Det var det billigaste sättet - brevpapper och kuvert i ett, färdigfrankerat. Man började med stor tydlig stil som krympte allteftersom utrymmet gjorde det.
En speciell känsla att få "riktiga" brev, visst är det!

Desiree said...

Brev är underbart just för att det börjar bli så ovanligt. Känns lyxigt att få brev eller kort numer. Tror tyvärr att det bara är en tidsfråga innan postkontor inte längre finns. Här i Sverige finns ju posten knappt alls. Man går aldrig till posten numer utan till sin tobakshandlare eller lokala ICA butik och hämtar och skickar brev och paket. Ett brev idag känns väldigt lyxigt att få.
Jag tror den du skickade till kommer att bli väldigt glad.
Kram!

Annika said...

Ja, oh ja!
När jag kom som au-pair 1990 var det bara brev som gällde. Vi pratade inte i tfn ofta, bara ngn ggn ibland. Men brev!! OJ himmel vad brev jag skrev, och vad brev jag fick!!!
Jag hade en låda full med olika papper, kuvert, klistermärken, pennor, frimärken etc.
Det var som min laptop :-)
OCH det var underbart roligt att sitta och handskriva ett brev. OCH att FÅ svar!!
Internet fick vi 1998, i vårt hem. Numera skriver jag bara brev till min mormor, men jag handskriver inte. Tycker min handstil blivit mer oläslig med åren. Kan knappt läsa vad jag själv skriver ibland i min dagbok (som jag skriver varje kväll).
Jag har en känsla av att ditt poskontor är trevligare än mitt. Här är de SÅÅÅÅÅ sura, känns nästan som att sticka in på DMV eller USCIS då man är på mitt kontor. Urk. Costumer service much? NOT!!
jaja, posten är ett måste då saker skall skickas hem etc.
Bra att de finns.
KUL att du skickade iväg ett klassiskt brev. OCH tack för info om portoökningen!
Kramar!!

Saltistjejen said...

Ja det är billigare rent allmänt att skicka saker härifrån till Europa jämfört med tvärtom. Paket också. Men jag har hört att Posten ligger risigt till här nu. Hoppa dock att det kan fixa sig på något vis. Visserligen fungerar det väl rätt bra hemma i Sverige sedan Posten "försvann" men jag vet inte om det skulle kunna fungera lika bra här. USA är ju så stort!
Brev är förresten roligt att få tycker jag men jag skickar nästan uteslutande saker via epost numer. Enklare, snabbare.... :-)
Kramar!

Fourmum said...

Åh, jag minns inte när jag skrev ett "riktigt" brev sist.. Eller när jag fick ett.. Jag var en flitig brevskrivare innan internet, men efter det har det bara gått utför med brevskrivandet. Det är ju knappt man skickar vykort när man är på semester. Det finns ju oftast internet på hotellet och mobilen har man ju med sig.. Kram

Freedomtravel said...

Trevligt med riktiga brev! Jag insåg att tiderna förändrats när det visade sig att ungdomarna (25-årsåldern) inte visste hur man skulle sätta ett frimärke på ett brev (nej, det finns ingen klisterremsa under och nej, men behöver inte hämta en limtub). De hade helt enkelt aldrig skickat ett vanligt brev förut...

Anne-Marie said...

Margaretha: Menar du alltså över Atlanten eller inom USA? Bor man på landet som jag gör tar posten lång tid även inom USA. När Michael bodde i Oregon och jag i Kalifornien tog det säkert 5-6 dagar för ett brev mellan oss. Litet väl lång tid tycker jag.

Anne-Marie said...

Katarina: Jag skriver faktiskt aldrig brev nuförtiden. Att skicka kort som jag gjorde igår blir av fortfarande då och då. Visst är det annorlunda än en elektronisk hälsning. Vet inte vad som kan ha hänt med just frakten för paket som du beskriver. Vet att man tog bort, har jag för mig, det som kallas ytfrakt, dvs paketen gick med båt. Det var mycket billigare. Numera tror jag allt skickas med flyg vilket givetvis blir dyrare. Ha det gott! Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Aerogram, just det. Kan nog stämma som du skriver att stilen krympte allteftersom. ;) Kom inte ihåg att portot redan var inbakat i brevet. Visst är brev trevliga att få. Min mamma skickar ibland eftersom hon inte har någon dator.

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är det litet extra om det dimper ner ett brev i brevlådan. Blir alltid glad när jag får ett brev från min mamma. Posten i USA tror jag tyvärr håller på att "nedmonteras". Minns när det fortfarande var lördagsutdelning av posten i Sverige. Ja, så gammal är jag. ;) Här i USA kommer ju posten fortfarande på lördagarna. Tror säkert att kortet jag skickade blir uppskattat. Kramar!

Jane & Gavin said...

Jag tycker att posten är snabb här - jag skickade flera brev till Sverige och England på en fredag - de delades ut i Sverige resp. England på tisdagen! Omvänt är det dock lite trögare.

Anne-Marie said...

Annika: Du har ju varit i USA längre än vad jag har så du har också varit med om hur det var före internet, Skype osv. När jag kom hit 1997 hade faktiskt Michael internet. Med "dial-up". :) Jag hade aldrig sett internet tidigare men jag fick "blodad tand" och skulle ha väldigt svårt att tänka mig att vara utan nätet numera. Men jag skickade inte email alls med en gång eftersom mina kompisar i Sverige inte hade e-mail. Du var mer "proffs" på brevskrivandet än vad jag var. Min handstil har också blivit värre med åren så skulle jag skriva brev nu, fick det bli i datorn. Postkontoret i Weed är riktigt trevligt. De allra flesta är trevliga och kunderna verkar ofta känna varandra. Ditt postkontor låter inte alls roligt. Jag blev litet överraskad av portoökningen, hade helt missat den. $1.05 kostar ett vanligt brev till Sverige. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Visst är det oftast så att det är enklare och snabbare att skicka med epost men ibland får man göra undantag. :) Posten i USA tror jag verkligen ligger risigt till. De skulle ju kunna sluta med lördagsutdelning av posten. Skulle troligen spara en del pengar. Såg ett inslag i något nyhetsprogram att man har börjat göra som i Sverige, dvs att posten finns inhyst i en annan slags affär. Litet trist faktiskt att utvecklingen blivit sådan. Det är bara att hoppas att det inte går lika långt som i Sverige. Kramar!

Anne-Marie said...

Fourmum: Vykort skickade jag alltid när jag var på semester. Och det var alltid lika roligt att få vykort från någon som var ute och reste. Men det stämmer som du säger att vykort inte alls skickas som förr i tiden. Brev börjar också att bli sällsynta. Kram!

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Har det verkligen gått så långt? Låter litet skrämmande minst sagt att tom de som är i 25-årsåldern inte vet riktigt vad brev är. När Michael och jag bodde på Hawaii hade vi faktiskt en elektrisk skrivmaskin och behövde något tillbehör. I kontorsaffären var det yngre expedit och hon visste knappt vad en skrivmaskin var. :)

Anne-Marie said...

Jane & Gavin: Intressant att du har den erfarenheten. Jag tycker att det ofta är tvärtom. Brev min mamma skickar kommer hit snabbt medan det jag skickar tar evigheter innan det kommer fram.

em said...

Jag menar över Atlanten, men jag talar om hedenhös. På den tiden, då även inrikes postgång (i Staterna) var bättre.
Somliga orter - eller möjligtvis stater har redan lördagsstängt - och i Kanada mötte jag det första gången, innan vi hade infört det i Sverige. Precis som en postlucka längst bak i diversehandeln nog har funnits i både USA och Kanada (och Storbritannien) i alla tider - och nu talar jag om riktiga bondlandet.
Margaretha
som fortfarande
skriver brev
för hand

Anne-Marie said...

Margaretha: Du vet mer om USA än vad jag gör. :) Och kanske mer om hur det var för ett tag sedan. Minns att det var länge sedan det var postutdelning i Sverige på lördagarna. Brevskrivande är något som håller på att försvinna tyvärr.