Wednesday, January 18, 2012

Ovädret

Det senaste dygnet har de stora nyheterna här i nordvästra USA varit det oväder som dragit in med dunder och brak. Eftersom det varit soligt väder i stort sett varenda dag den senaste 1,5-2 månaderna är det en stor händelse. Alla meteorologer verkar gnugga händerna att kunna rapportera om något annat än sol och kalla nätter.

Vi ligger i "skottlinjen" för en så kallad Pineapple Express. Skrev om det här fenomenet har jag för mig förra vintern. Det är ett visst väderfenomen som har sitt ursprung i Hawaii och som leder till stora mängder regn och snö i just nordvästra USA. Jag hade trott att jag skulle ha kunnat fota stora snödrivor men ännu har det inte blivit mycket av med just snön här i Weed. Vi har haft desto mer blåst. Och blåsten verkar hålla i sig under ytterligare ett par dagar.

Desto mer snö har det kommit i Seattle i staten Washington. De har fått lika mycket snö under en dag som de får under en hel vintersäsong. De får inga stora mängder snö jämfört med vissa andra amerikanska städer så det har varit smått kaotiskt där. Staden har tydligen inte särskilt många snöplogar.

Ovädret lär täcka 8 delstater i västra USA. Det är inte slut med den här omgången utan det pratas om det ena lågtrycket efter det andra. Eftersom stora delar av västra USA har haft ett stort underskott på regn och snö är det behövligt. Kommer det ingen nederbörd under vintern blir det torka och vattenbrist på sommaren. Berget har varit insvept i moln under något dygn så jag har ingen aning om hur mycket snö som kommit.

Så här färgglatt har The National Weather Service färglagt hela västra USA. Varje färg står för en "warning", "advisory", "alert" osv.

Det är varma kläder som gäller just nu - både inom- och utomhus.

11 comments:

Katarina said...

Vilket häftigt namn, Pineapple Express! Det för väl inte tankarna till ett oväder direkt.

Nederbörd behöver vi alla, men tyvärr så bestämmer man ju inte när det kommer, om det kommer osv. I dina trakter, byter man däck på bilarna inför vinter säsongen eller?

Ha en bra dag och hoppas att ovädret inte blir alltför häftigt!

Kram

em said...

Hoppas att ovädret kulminerat nu utan att ställa till med något elände.
Hörde nyss från en väninna på Victoria Island som är insnöad - och resten av landet skrattar åt dem som beklagar sig över futtiga tre minusgrader.
Margaretha
som också
har -3° men
nästan ingen
snö

Saltistjejen said...

Visst är det otroligt hur mycket fler sådana här extrema vädertyper det finns här jämfört med i Europa. Hoppas att ni slipper det värsta dock. Låter som om att SÅ mycket snö under en deg kan ställa till med förfärligt mycket skador. Både på människor och saker. Kanske ännu mer vinden kombinerat med nederbörden?
Här är det kyligt nu men klart. Ingen nederbörd än.Jag hoppas dock på snö för det har varit en hittills väldigt snöfattig vinter.
Kram!!

Annika said...

Pineapple Express är ju ett härligt namn på sträng storm. När vi får stora stormar av er kaliber går de oftast under namnet Nor'easter, om de kommer från norr vill säga. Ofta nog kan stora snöoväder komma söderifrån också.
Ja, vädret är extremt här. Det är det! Dramatiskt.
Jag tycker det är häftigt och spännande. OCH du vet att jag själv önskar mig en galen blizzard innan säsongen är över. Ja, under förutsättning att ingen skadas...
Hittils denna vinter har snömängden i DC varit 0,6 "- Rekordlågt. Bottenrekord. Men vintern är inte slut, inte på långa vägar.
Stay warm!!!
Kram!!

Desiree said...

Pinaple express tycker jag är ett himla roligt namn.Men uj det var ett rejält oväder ni har att vänta er. Jag hoppas att det inte blir allt för allvarligt. Det är helt otroligt att Washington har fått sådana snömängder. Lika mycket snö på en dag som under en hel säsong. Nästan overkligt. Stay warm and safe. Se till att du har bunkrat upp med mat och så om du skulle råka bli insnöad ett tag.
Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: Nej, Pineapple Express låter ju inte precis som ett oväder med snö. Just nu snöar det horisontellt, dvs det blåser snö. Inte alls trevligt och jag har 17 lager kläder på. I mitt område har de flesta 4 wheel drive eller dubbdäck eftersom vi kan få så mycket snö. Jag har haft dubbdäcken sedan november och kört på bara vägar men idag är de bra. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Horisontell snö just nu! Det blåser in i huset genom enkelglasfönstren tyvärr, trots mina "extrafönster". Seattle verkar bli lamslaget när det kommer snö. Var ligger Victoria Island? Eftersom vi alltid har mer eller mindre snö här i Mt Shasta området är folk nog rätt bra förberedda. Såvida det inte kommer ett par meter snö.

Anne-Marie said...

Saltis: USA har ett mycket extremt väder. Och mer extremt verkar det bli. Läste att 2011 var det dyraste året någonsin för "weather disasters". Seattle fick inte mer än ca 20-25 cm snö. Några andra områden fick mer (mellan 1-2 meter). När det kommer ett par meter snö här, blir det kaos men vi är mer förberedda. Jag är ingen vintermänniska men visst måste det komma nederbörd. Kram!!

Anne-Marie said...

Annika: Nej Pineapple Express låter mer som någon slags drink ;) tycker jag. Ni kan ju också få väldigt mycket snö. Det var väl en tidig storm som drog in över östkusten har jag för mig och det kom väldigt mycket snö på vissa håll. Hoppas att du får riktigt mycket snö innan vintern är över. :) Idag kan jag inte ens fota utomhus eftersom det blåser snöblandat regn horisontellt. Och det är kallt. Även inomhus. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Nu är allt relativt med Seattle. De fick inte mer än 20-25 cm snö. Så litet får de alltså en hel vinter i vanliga fall. Du har ju sett mina snöbilder från Mt Shasta så det kanske sätter litet perspektiv. :) Tydligen har de väldigt få snöplogar. Längtar efter svenska, välisolerade hus som "håller tätt". Brukar man "bunkra" mat i Sverige eller är det ett amerikanskt fenomen? Tror nog att det är litet typiskt amerikanskt. Kram!

em said...

I södra Kanada, rakt norr om dig. Inte så himla långt från Seattle.
M