Saturday, January 28, 2012

Hur skall man kunna välja?

USA är mångfaldens land på många olika sätt. Ett uttryck av denna mångfald är mängden av olika slags frukostflingor och andra frukosttillbehör.

Gång 6 i mataffären Ray's har hur mycket som helst att välja på. Nu handlar jag aldrig något där eftersom jag brukar äta yogurt på morgonen. Men jag har tänkt på hur många olika sorters flingor som finns. Granola är också något som många i USA tycker om. Det är en blandning av så kallade "rolled oats" (en slags havreflingor), nötter, honung, och ibland ris.


Och så här är det i de flesta gångar i mataffärerna. Massor med olika märken och varianter av samma slags varor.

Som tur är hittar man sina favoriter i mataffären och behöver inte fundera och välja varje gång man handlar. Numera läser jag faktiskt alla innehållsdeklarationer för att kunna göra ett medvetet val vad jag stoppar i mig. Eftersom väldigt mycket av den amerikanska maten innehåller fler och fler konstiga saker har jag alltmer övergått till ekologisk mat. Och det finns mycket att välja på av olika ekologiska matvaror både i hälsokostaffären och hos Ray's. Lade märke till, när jag var i Stockholm förra våren, att det inte finns fullt så mycket ekologisk mat som vi har här i Mt Shasta.

Tycker att helgerna går väldigt fort. Hinner inte alls med allt jag vill hinna med. Ha en fortsatt fin helg!

12 comments:

em said...

Det har ju varit en hel del skriverier om frukostflingor på sistone, med rubriker som "Forget cereal for the children’s breakfasts. Just bring out the sugar bowl. Maybe add a few vitamins. Better yet, give them Twinkies. Save dollars by not buying what is essentially crunchy candy".
Somliga flingor innehåller ju mer än 50% socker.
Skönt att slippa välja - och kanske ännu skönare att slippa läsa innehållsdeklarationen på alla olika sorter!
Margaretha
som gör sin
egen müsli

Freedomtravel said...

I Sverige tycket jag på sätt och vis att det börjat bli precis tvärtom. Det finns förstås många olika märken, men en del stora matkedjor försöker successivt ta bort vissa märken, för att ersätta med sina egna... Ganska irriterande när man har favoriter.

Lotta said...

Flingor måste vara en av de mest konsumerade produkterna i USA till frukost!
Big business.

Jag har hittat en underbar osötad ekologisk oatmeal som jag köper direkt av producenten i en fin påse :)

Ha en skön söndag - halva helgen kvar ;)

Kram!

Annika said...

Ja, flingor är verkligen stort. Köper våra favvisar varje vecka, ofta granola. Jag äter inte flingor, utan yogurt. Men P och K äter varje morgon,
Gillar utbudet i amerikanska affärer. ALLT finns.
Ekologiskt är verkligen stort här, och man hittar det överallt.
BRA.
Ha en fortsatt fin söndag!
Kram!

Saltistjejen said...

Ja visst kan det vara svårt ibland. Och inte bara i affärerna tycker jag utan även om man går ut och äter. Man får alltid frågor om vilket bröd, vilken sallad, vilken dressing etc etc...
Men man vänjer sig. Och som du säger får man sina favoriter. men handlar man i olika affärer så kan man bli lite lost igen för vissa kedjor har ju olika produkter. ;-)
Kram!

Desiree said...

USA är mycket bättre på ekologiskt än vad Sverige är. Det finns ett mycket större utbud i USA helt klart. Jag måste säga att det inte var så svårt för min del att välja frukostflingor då väldigt många går bort pga av mycket högt sockerinnehåll. Det finns hur mycket flingor som helst men väldigt många av dem har alldeles för mycket extra tillsatt socker. Granola tycker jag också är för sötat. Granola är som Start är här i Sverige. Rena godiset. Du gör klokt att faktiskt läsa innehålls förteckningen. De är duktiga på att skriva ut 0% fat och no-transfat osv men å andra sidan kan produkten innehålla hur mycket socker som helst nästintill. Jag gillar Amerikanska matbutiker. Gillar utbudet och inte minst frukt och grönt avdelningen som har massor med underbara saker.
Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: Här i USA innehåller det mesta mer socker än vad man har i Sverige. Inte konstigt att så många har diabetes. Stackars barn som växer upp med allt socker. Visst kan man göra sin egen müsli. Både godare och nyttigare än det man köper i affären. Har faktiskt funderat på att göra min egen yogurt men det har inte blivit av.

Anne-Marie said...

Freedomtravel: Jag tycker det finns för mycket att välja på i affärerna. Finns ju egentligen ingen anledning att ha så många olika varianter av allt. Alltid litet trist när favoriter försvinner. Men man kan ju få nya. :)

Anne-Marie said...

Lotta: Flingor är nog big business här. Som Margaretha skriver innehåller många sorter tyvärr väldigt mycket socker. Din ekologiska osötade oatmeal i fin påse ;) låter ju helt perfekt. Så skall det vara. När jag skriver det här har även söndagen passerat och en ny arbetsvecka stundar. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Jag tycker verkligen om att det finns så mycket ekologiskt här i USA. Har inte riktigt förstått varför det inte slagit igenom mer än vad det gjort i Sverige. Svenskar är ju för det mesta väldigt hälsomedvetna. Yogurt är bra frukostmat tycker jag. Hemlagad yogurt är ännu godare. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: I början av min tid i USA var jag inte alls förberedd på alla val man fick när man gick ut och åt. Det var frågor om vilket bröd, ost, vilka tillbehör man skulle ha osv. Nu har jag lärt mig. :) Ray's hade ett jättebra ekologiskt märke som försvann pga att de bytte leverantör. Nu har jag lärt mig litet mer om det nya märket och det går bra det med. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Jag är faktiskt litet förvånad att man inte har mer ekologiskt i Sverige än vad man har. Såg en del när jag var på besök förra våren. Hittade en "guldgruva" i affären Gryningen på Söder. Det skulle nog bli ett "tillhåll" för mig. :) Tror att du också skulle gilla den. Så synd att det skall vara så mycket socker i allt möjligt. Men det är bara att välja det som trots allt finns som inte har så mycket socker. Det har blivit en vana att alltid läsa innehållsförteckningen numera. Tror att litet större orter har mer frukt och grönt än vad vi har, men självklart finns det mer att välja på än vad som finns mitt i vintern i Sverige. Kramar!