Monday, January 16, 2012

Helgdag och sovmorgon

I år infaller helgdagen Martin Luther King Jr Day den 16 januari. Den firas till minnet av Martin Luther Kings födelsedag.

Det är en så kallad "federal holiday" vilket innebär att de flesta statligt anställda har ledigt. Vi inom skolan har också ledigt vilket gör att vårterminen börjar först på tisdag i år. Eftersom vi inte har Trettondedag jul i USA är det trevligt att ha en helgdag så här i mitten av januari.

Att inte behöva vakna till en väckarklocka är något jag verkligen uppskattar. Eftersom jag har ett oregelbundet arbetsschema börjar jag senare två dagar i veckan - det är dagarna jag jobbar till sent på kvällen. De dagarna är också väckarklocksfria. Men annars ringer väckarklockan runt 6.15. När det blir ljusare blir det litet lättare att stiga upp.

Som Sömnupplysningen i Sverige så klokt upplyser om är vi människor inte gjorda för att vakna till abrupta ringsignaler utan vi borde i stället vakna när det blir ljust. De har litet olika tips på väckarklockor. Clocky verkar vara varianten som definitivt väcker även den mest tungt sovande personen. När klockan ringer hoppar den ner från nattduksbordet och ilar runt på golvet tills den stängs av. Jag tror att jag avstår. ;) Mina två väckarklockor får ringa på onsdag morgon när jag måste stiga upp tidigt.

10 comments:

Pettas said...

Jag i min tur brukar vakna just innan klockan ringer så jag hinner stänga av den innan den gör det:).
Märkligt nog så gör jag det nästan alltid oberoende av vilken tid väckningen skall bli.

Ha en fin helgdag!
Kramar!

Desiree said...

Ha ha jag läste om dessa radikala och alternativa väckaklockor häromdagen i tidningen. De som denna som rullar iväg och andra som flög iväg eller en annan som man var tvungen att lösa något matteproblem först för att den skulle sluta ringa. Jag tror jag håller mig till en vanlig konservativ modell. Jag längtar också tills det blir lite ljusar. Så tungt att behöva kliva upp då det är becksvart ute. Du får ha en skön dag och njuta av helgdagen.
Kram!

Annika said...

Ja, en sådan väckarklocka kan nog vara bra för många. Risken är väl att vissa blir så förbannade att de hiver in den i väggen, haha!!
Jag vaknar nästan alltid före väckarklockan, men tycker att det är sann PINA att vakna före 6 som jag gör på vardagarna...
ÄNNU mer synd om K som ska vara i skolan vid 7:10.
Kram!

olgakatt said...

Har sedan många år en "snäll" väckarklocka som piper litet diskret att börja med men som blir ettrigare och ettrigare om man inte stänger av den. Jag avskyr att blir väckt häftigt, då är nästan dagen förstörd!
Den där som hoppar ner på golvet är ju rena terrorn!

Katarina said...

Ha, ha.. Jag är den typen som gillar låga ljud på väckar klockan, gamla hederliga modeller, man drar upp.

Att få vakna till ljuset är väl Ok när det är så,, men själv är jag uppväxt med riktigt mörker aller midnattsol,, vilket gör att man orkar mer och inte vill gå och lägga sig, så visst påverkar ljuset en..

Kram

Anne-Marie said...

Karin: Du har lyckats programmera dig. Underbart. Jag vet att man kan programmera sitt undermedvetna så att man kan vakna vid en viss tid. Har nog aldrig tagit mig tiden att öva. Vi hade faktiskt sol idag mot all förmodan men det var bitande kallt. De talar om en "monsterstorm" mitten av veckan. Hoppas att taket på huset (som skulle ha bytts under sommaren men inte blev bytt av hyresvärden) pallar för den blåst som vi kommer att få. Kramar!

Anne-Marie said...

Desiree: Lösa matteproblem?!? Vem har tillräckligt med närvaro när man vaknar att lösa sådana problem? Vad skall de hitta på härnäst. Sjunga nationalsågen? ;) Jag håller mig till två mycket konservativa väckarklockor. En med batteri och en eldriven. Hör jag inte den ena, hör jag den andra och går strömmen fungerar i alla fall en av dem. Ja, januari är seg i Stockholm. Här märks det redan att det vänt, framför allt på eftermiddagen. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Verkar egentligen helt sanslöst att ha en väckarklocka som hoppar ner på golvet och kör runt där. Oh my! ;) Det är tidigt att vara uppe före 6. Gillar inte att stiga upp redan 6.15 framför allt då jag jobbar sent kvällen innan och inte kommer i säng särskilt tidigt. Det var en tidig skolstart för K. Varför måste hon vara där så tidigt? Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Ja de där väckarklockorna ger sig inte. ;) Jag brukar ofta vakna tidigare än vad jag behöver och sedan är jag liksom på gång redan att stiga upp även om jag somnar om. Hade aldrig hört talas om den här typen väckarklocka innan jag skrev det här inlägget. Verkar litet väl mycket av väckarklocka.

Anne-Marie said...

Katarina: Jag trodde att de man drog upp var rätt högljudda - i alla fall vissa. Väckarklockor behövs men man behöver inte tycka om dem. :) Jag har aldrig upplevt midnattssol men det måste vara märkligt att det aldrig blir mörkt. Minns min första sommar i Kalifornien och hur konstigt jag tyckte det var att det var mörkt på kvällen och hela natten. Kram!