Tuesday, January 3, 2012

Bo med låg inkomst

När jag letade bostad för några år sedan tittade jag på ett relativt nytt lägenhetsområde i Weed. Jag ringde till företaget som sköter om området för att se vad som fanns tillgängligt. En av de första frågorna jag fick var hur mycket jag tjänade. Litet förvånad blev jag då jag insåg att jag (trots min låga lön) tjänade litet för mycket för att ens få bo där.

Mountain View Apartments är ett område där enbart personer med en lön under en viss nivå får bo. Eftersom Weed har många låginkomsttagare är det ett populärt område. Det har funnits några år men ser fortfarande fräscht ut.

När man hyr bostad i Kalifornien måste man uppge sin inkomst och oftast brukar hyresvärdarna vilja att man tjänar bra så att de vet att de får sin hyra varje månad, men i det här området är det alltså det motsatta som gäller. Det är ett så kallat "low income housing"-område.

Strax innan jul rapporterade nyheterna att ungefär 150 miljoner amerikaner lever i fattigdom eller på mycket låga löner.
http://www.pbs.org/newshour/bb/business/july-dec11/othernews_12-15.html

Jag tror att bilden många har av USA är att inte alls så många är fattiga eller lever med en mycket liten ekonomisk marginal, men så är verkligheten i dagens USA. Många amerikaner är långtidsarbetslösa (mer än 6 månader) och runt 46 miljoner klarar sina matinköp enbart beroende på att de får så kallade "food stamps".

Det är tur att det finns områden som Mountain View Apartments. De här bilderna tog jag förra hösten.
13 comments:

Pettas said...

Visst är det så att man har en bild av USA som den rika delen av världen. Nu visar man dock i tv-program, nu och då, att verkligheten är en helt annan, att klasskillnaderna är stora. Men det är nog någonting som finns över stora delar av världen för tillfället, även i Sverige, även på Åland. Vi har också hemlösa människor på vår lilla ö. Sonen som håller på att flytta från Göteborg till Roslagen, fick veta att det var över femtio personer som hade sökt att få hyra samma hus som han nu skall flytta till. Nu för tiden begär uthyrare personnummer och kollar upp allt om personerna, innan de hyr ut. Verkligheten är inte så ljuv och söt alla gånger i dagens värld.
Såg på ett program om Grekland igår kväll. Där är klasskillnaderna milsvida
Intressant inlägg, som vanligt!
Tack!
Kramar!

olgakatt said...

Det låter betryggande att det trots allt finns sådana bostadsområden! Men nog måste det då stå någon form av "charity"-organisation bakom? Någon måste väl subventionera, stat eller välgörenhetsorganisation.
Bilderna ser verkligen trevliga ut. Man blir glad om det betyder att barn kan få växa upp i ett sådant område trots att föräldrarna har svag ekonomi.

Desiree said...

Nog finns det mycket fattigdom i USA. Det är lite av kontrasternas land på många sätt. Det finns en stor rikedom men också en minst lika stor fattigdom. Ja större fattigdom än rikedom. Jag tycker detta område ser jättefint och fräscht ut. Här hade jag gärna bott själv.Nästan synd att du tjänar för mycket för att få bo här.

Annika said...

Visst finns det fattigdom här i stora mått. Liksom rikedom av svindlande slag. Gapen är enorma. På vissa ställen syns det mer än på andra.
Tror att alla kommuner i detta land har sådana områden med "public housing". Jag har ett sådant lgh-område rätt nära mig, och det finns även ett par till i Reston.
Tur att de finns, men långt ifrån alla kvalar in där. En del är ju alltför fattiga också för att ens få en chans att komma in där.
Kram!

Saltistjejen said...

Intressant att du tar upp detta med "low income housing". Vi träffade just föräldrar till en av våra vänner här och pappan där jobbar i en ideell förening med att skriva "grants" för att finansiera just low income housing projekt i Montana. Han sa att det blivit hårdare konkurrens om dessa pengar (flera federala bidrag) de senaste åren p g a att fler sådana här projekt byggs runtom i landet, troligen för att behovet ökar då ekonomin i landet inte är på topp och fler blir utan jobb. Och fattigdomen här i landet är ju oerhört stor för att vara ett rikt västland. Det är enorma klyftor i inkomst och livskvalitet här jämfört med t ex Sverige. Jag önskar att man rent politiskt skulle jobba för att åtminstone jämna ut klyftorna vad gäller hälsovård och utbildning eftersom det är de saker jag tycker känns mest orättvist i detta landet. Att alla inte har samma tillgång till bra sjukvård och bra utbildning.
Kram!!

Lotta said...

Jag hörde idag att 23% av alla barn i USA lever under the poverty line. För att räknas dit, måste en familj på fyra personer ha en årsinkomst på $22,000 eller lägre.

TYcker också att Mountain View Apartmens ser fint ut och att det är bra att det finns alternativ som detta bostadsområde.


Kram!

Anne-Marie said...

Pettas: Vad bra att det rapporteras om hur det egentligen är även om verkligheten inte är rosenfärgad för många varken här i USA eller i andra länder. Många som skriver till mig verkar tro att USA är "himmelriket" på jorden vilket det verkligen inte är. Visst finns det mycket bra här också men just ekonomiskt är det mycket tufft nu. Jag har aldrig hyrt i Sverige men kan tänka mig att det kollas mycket även där. Kramar!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Jag vet faktiskt inte hur det här området finansieras. Vissa lägenhetsområden får bidrag från den stat de befinner sig i. Det ser verkligen trevligt ut och mer "up-scale" (Weed-varianten av up-scale ;)) än många bostäder här. Har aldrig varit inne i någon lägenhet men då de är nybyggda antar jag att de ser trevliga ut även inomhus.

Anne-Marie said...

Desiree: Ibland kan man verkligen undra hur ett land kan ha så stora klyftor som USA har. Enorma hus och små kyffen. Just i mina trakter finns mycket fattigdom troligen pga att det är ett glesbygdsområde. Och arbetstillfällena inte växer på träd. Jag blev faktiskt litet besviken att det här området inte var öppet för alla. Samtidigt som det givetvis är bra att det finns för de som tjänar ännu mindre än vad jag gör. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Så även i rika Reston finns det den här typen bostadsområde. Intressant. Och som du säger, gapen är enorma. Självklart finns det de som inte ens kan komma in i den här typen bostadsområden då de kanske inte har nästan några pengar alls. USA är verkligen konstrasternas land på många sätt. Kramar!

Anne-Marie said...

Saltis: Intressant att höra att det finns ett så stort behov av den här typen av bostäder. Eftersom ekonomin är körd i botten blir det kanske fler och fler områden som byggs eftersom så många är långtidsarbetslösa och även hemlösa. Jag läste siffror häromdagen hur många miljoner som inte har en bostad (minns inte nu hur många det var) och samtidigt hur många tomma bostäder som finns pga alla konkurser. Det fanns många fler tomma bostäder jämfört med hemlösa. Upp och ner verkligen. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Hörde också nyligan att många, många barn i USA lever i stor fattigdom. Det är tragiskt att det blivit så här. Enligt USCIS är fattigdomsgränsen tror jag ännu lägre. I mitt område är $22,000 en rätt vanlig årsinkomst. Området i Weed är verkligen helt okej och det är tur att det finns. Kramar!

Annika said...

Jomen Reston är inte den rikaste delen a Fairfaix county, heller.
Det är Great Falls och Oakton och McLean, oc hdär tror jag inte de har många section 8 områden precis. Sedan finns det ju stora ideela föreningar som jobbar med detta hela tiden.
Jag har sett folk tälta i ett skogsparti nära en av våra större vägar här. Flera tält står uppställda inne i skogsdungen...
Måste nog skriva om det jag också vid tillfälle. För, fattigdomen finns verkligen överallt. Även om den kanske inte syns så tydligt alla ggr...
Kram igen!!