Tuesday, December 20, 2011

Sitta i ett bås

En av lärarna som undervisar för oss gav mig och min kollega litet humoristiska "post-its" häromdagen. Så kallade "Cubicle Notes". Ett företag som heter Knock Knock har specialiserat sig på litet annorlunda post-its.

Att arbeta i en "cubicle" är rätt vanligt i USA. Det kanske det är även i Sverige nuförtiden. Skolan där jag jobbar har alla varianter av kontorsrum. Stora rum, små rum, "bås" (cubicles), och öppna landskap.

Det rum där jag och min kollega arbetar är ett ovanligt slags kontorsrum eftersom skolans dator- och telenätverk också finns där förutom den utrustning som vår avdelning har för våra videokurser. Det är aldrig tyst eftersom vi har fläktar som surrar och utrustning som låter.
Så här ser det ut där jag jobbar - inlägg från förra hösten: http://bo-i-usa.blogspot.com/2010/10/har-jobbar-jag.html

Att sitta i ett kontorslandskap har jag aldrig gjort. Inte heller i ett bås. Det jobb jag hade hade innan jag kom till USA låg högst upp i ett vanligt bostadshus inne i Stockholm. Det var en omgjord lägenhet så alla hade olika stora rum och det såg på vissa sätt mer ut som en lägenhet än ett kontor. Det rum jag hade var stort som en mindre balsal ;).

Kanske jag får användning för mina post-its. Såg att Knock Knock också har "nag notes". De skulle vi behöva ibland känns det som. ;)


8 comments:

Saltistjejen said...

Ja cubicles är ju väldigt vanligt här i USA. Hemma i Sverige var de väldigt vanligt med öppna kontorslandskap ett tag men jag har ingen aning om det fortfarande är det. Själv har jag ju aldrig jobbat på ett "riktigt" jobb med kontor på det viset utan har alltid delat skrivbord eller "kontor" med jättemånga personer. Skillnaden mellan labbmiljön jag jobbade i när jag var i Sverige och den här i USA är att vi i Sverige hade rum avskilt från labbet där vi hade datorer och skrivbord, medan man här i USA kör med skrivbordet bredvid sin labbänk. Det finns för- och nackdelar med båda sätten.
Kram!

Desiree said...

Jag sitter just nu i ett kontorslandskap. Helt ok men inte ett dugg privat. Allt är väldigt modernt och snyggt här med mycket glasväggar men jag kan ibland känna att jag skulle vilja lite mer privacy. Kunna dra sig undan lite om man behöver vilket man inte kan alls. Labbet har vi precis brevid och det är en glasvägg som skiljer så man ser precis vad som pågår där.
Kram!

Annika said...

Det är nog väldigt vanligt hemma också.
Fattar att man vill ha det mer privat, som Desiree säger.
Jag skulle känna mig lite störd om jag skulle ringa i tfn och sånt.
Antar att man vänjer sig.
Kul med post it lapparna.
Kram!

olgakatt said...

Trots att all forskning visar att kontorslandskap är skadligt för den mentala hälsan så blir de allt fler. Arbetsgivare tycks tro att det är billigt och att de har bättre kontroll över sina anställda. Företagsläkare varnar men talar för döva öron. Det mänskliga kapitalet som förstörs betalar inte arbetsgivare för, tyvärr.

Anne-Marie said...

Saltis: Jag tror att jag skulle ha svårt att sitta i ett kontorslandskap Skulle känna mig väldigt "påpassad". Har faktiskt alltid haft ett eget kontor. Nu delar jag ju rum med min kollega men i vanliga fall brukar vi oftast vara där vid olika tider. Tycker det skulle vara svårt att koncentrera sig när man har folk omkring sig hela tiden. I USA verkar det vanligt att många inte har egna rum såvida man inte har en högre position. Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Just det där att inte kunna känna sig litet avskild tycker jag skulle vara jobbigt. Även om vi har elever och lärare som ofta kommer in i vårt rum sitter vi ju där själva större delen av tiden. Kul att jobba i en riktigt modern och fin miljö. De med litet högre position inom skolan har fina kontorsrum. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Att ringa och ha folk som lyssnar runtomkring tycker jag skulle vara väldigt jobbigt. Minns filmen 9 to 5 med Dolly Parton där alla kvinnor sitter i ett gigantiskt rum med bara skrivbord. Inga avskiljande väggar alls. Kan inte vara roligt i längden. Men i dagens USA skall man vara tacksam att ha ett arbete faktiskt. Kram!

Anne-Marie said...

Olgakatt: Kan mycket väl förstå att det är påfrestande att sitta i ett kontorslandskap. Som du skriver kanske man upplever att man har bättre kontroll över anställda om man har dem i ett öppet rum. Men i längden är det nog inte bra.