Saturday, December 3, 2011

Santa Ana vindar

Bilder på omkullfallna träd och skador på hus kablades ut från södra Kalifornien den gångna veckan. Ett mycket ovanligt väderläge åstadkom vindar av orkanstyrka och stor förödelse. Ett lågtryck över Kalifornien och ett högtryck över Arizona och Nevada gjorde att Santa Ana vindarna (som är ett återkommende väderfenomen varje år) fick extra skjuts över södra Kalifornien.
Meteorologerna var mycket förvånade över hur våldsamma vindarna var och sade att något liknande inte hade hänt på mycket länge. Vindarna har avtagit men fortfarande blåser det ordentligt.

Santa Ana vindar
är kraftiga, varma, torra vindar som blåser över södra Kalifornien från land mot havet under hösten och vintern. De orsakar ofta bränder i naturen och för ibland med sig de svampsporer som orsakar "valley fever"-sjukdomen (som min vän hade förra vintern). Till och med musikgruppen The Beach Boys har sjungit om de här vindarna - "Santa Ana Winds" heter sången.

Igår var jag inne i Mt Shasta och där blåste det också ordentligt. Det är ovanligt att det blåser där men inte i Weed. Alla jag träffade på pratade om vindarna som blåst i några dagar. Inte bara vi svenskar gillar att prata väder. :)

Inne på postkontoret var det långa köer. Jag skulle skicka ett brev till min mamma med hennes julklapp. Även om det bara var ett vadderat kuvert skulle jag fylla i en så kallad "customs declaration". Det verkar vara standard nuförtiden. Nu är julklappen ivägskickad. I god tid i år. Eftersom min mamma inte har någon dator och hennes vänninor inte heller verkar ha datorer tror jag det är rätt säkert att hon inte ser hur grytlapparna ser ut som jag köpte hos Paddington Station i Ashland.

14 comments:

Annica said...

Det har varit blåsigt även i Sverige den gångna veckan. Och kulingvarningarna bara fortsätter.

Vilka söta pannlappar! En fin julklapp till din mor.

Pettas said...

Här är det full storm för tillfället. Regnar och ruskar.
Skönt att vara inne.
Pannlappar är alltid bra att ha och dina är verkligen vackra. Månne hon nänns använda dem:)?

Kramar
Karin

Lotta said...

Söta grytlappar, perfekt att skicka!

Ja, vädrets alla varianter är något som ständigt är närvarande. Just nu är det strålande sol här, en riktigt vacker grön decemberdag.

Hoppas Santa Ana vindarna lugnar ner sig! Det har blåst tillräckligt den här hösten tycker jag.

Kram och trevlig lördag!

Mimmi said...

Vad fina grytlappar! :o)

olgakatt said...

Det gäller att hitta "sändvändliga" klappar. Både ur packningssynpunkt och portosynpunkt. Ofta blir portot nästan det dyraste när man skickar över Atlanten. Grytlappar är den perfekta Atlantklappen! Och söta var de du ger din mamma.

Anne-Marie said...

Annica: Det verkar blåsa precis överallt. Här i USA, i Europa, och även på andra håll i världen. Hoppas att hon blir glad för grytlapparna. Fågeln är en av hennes favoriter.

Anne-Marie said...

Karin: Det verkar ruska och blåsa på många håll. Men i ditt kök verkar det inte spela så stor roll :) - läste ditt inlägg om vad som pågick i ditt kök. Jag hoppas att hon vågar använda grytlapparna. Annars får de väl pryda väggen. Härligt att se ord om "nänns" som väl nästan inga bloggare skriver. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Jag kände direkt när jag såg grytlapparna att de passar min mamma. Och de var enkla och oömma att skicka till Sverige. Såg hur skönt du haft det idag i solen. Här var det också solsken men kallt i luften. Det verkar blåsa på många platser. Ha en fin helg! Kramar!

Anne-Marie said...

Mimmi: Visst är de fina. :) Och med en av hennes favoritfåglar.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Man får verkligen hitta oömma saker att skicka. Har man sett Karl-Bertils julafton vet vi ju hur de hanterar paket på posten. ;) Jag hoppas att grytlapparna skall bli uppskattade. Föll direkt för dem när jag såg dem i affären i Ashland.

Desiree said...

Det var väldigt söta och fina grytlappar du hade hittat till din mamma. De blir hon säkert väldigt glad för. Man får försöka hitta julklappar som inte väger allt för mycket och inte heller är för stora så detta var ju en perfekt julklapp.
Santa Ana vindarna känner jag igen. KOmmer ihåg alla nyhetesrapporteringar om bränder i CA. Jag hoppas att det inte blir lika stor förödelse i år av dessa vindar.
Kram!

Min plats i solen said...

Hej Anne-Marie!

Finfina grytlappar till mamma och just grytlappar kan man aldrig få för många av. Mina tycks gå åt i en farlig fart.

Jag hoppas att vindarna har sansat sig lite hos er nu? Här har det också fortsatt vara blåsigt sedan stormen men idag kom vinterns första snö här i Skåne. Härligt! :)

Ha en fin vecka Anne-Marie!

Kram Lotta

Anne-Marie said...

Desiree: Jag hoppas att lapparna blir uppskattade. Eftersom jag skickade paketet extra tidigt i år utgår jag från att det kommer fram i tid. Nuförtiden gäller det att vara ute i god tid. Tydligen skall södra Kalifornien få en ny omgång av vindarna. De har knappt ens återhämtat sig från förra veckans skador. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Eftersom min mamma verkligen tycker om just den här fågeln hoppas jag att de blir litet extra omtyckta. :) Paketet var lätt i alla fall. Viktigt att tänka på portot när man skickar över halva världen. Vi hade inte Santa vindar som tur var utan det var längre söderut i den södra delen av Kalifornien. Det är ju en väldigt avlång stat (ungefär lika stor som Sverige) så det som händer i Los Angeles-området påverkade som tur var inte oss. Kram och ha en fin vecka Lotta!