Sunday, December 18, 2011

Minisovmorgon

I vanliga fall brukar väckarklockan ringa 6.20 på måndagarna. Eftersom höstterminen är slut kan jag och min kollega ha litet friare tider eftersom vi inte behöver ta hand om våra videokurser. Så i morgon kan jag få en minisovmorgon och låta väckarklockan ringa en timme senare. Då börjar det också ljusna här. Att kliva upp i becksvart mörker är tröttsamt i längden.

Nu har jag vant mig vid att alla klockor bara visar 12 timmar. När jag först kom till USA var det ovant. Som bekant bestämmer man tiden genom a.m. (ante meridiem - en tid före mitt på dagen) och p.m. (post meridiem - efter mitt på dagen) här i USA. Jag kommer på mig att nästan alltid numera skriva tiden som man gör i USA. Har nästan tappat det svenska sättet att uttrycka tid. Pratar jag med någon i Sverige försöker jag komma ihåg att ange tiden på svenskt sätt.

Det här blir en kortare vecka eftersom vi bara arbetar fyra dagar. På fredag stänger skolan för jullov.

En av mina två väckarklockor. Den lilla lysande punkten till vänster indikerar p.m. - 10:35 p.m. eller 22.35.


Dags att gå och lägga sig snart. Godnatt. :)

16 comments:

Desiree said...

Vad skönt med mini-sovmorgon. Det skulle jag också behöva. Som du säger är det tröttsamt att gå upp i beckmörker varje dag. Jag känner mig aboslut tröttare av att det är så mörkt ute. När det gäller klockan känner jag att jag är lika van/bekväm med det svenska sättet som det amerikanska att ange tid. Här blir det också kort vecka denna vecka och sedan lite julledighet! Jippi ska bli underbart :-)
Kram!

Katarina said...

Vad härligt med sovmorgon! Jag har själv börjat förlänga mina vara uppe tider, ofta hopar jag till när kl. är typ 1 på natten,, dags att sova alltså!

Det där med klockan, det tycker jag var irriteradne i början, men nu är jag van. Kram

em said...

Hoppas du känner dig mer utsövd än vanligt i dag när det är dags att lämna slafen!
Här är det älsklingen som bestämmer när vi ska gå upp.

jag vet att det finns de som blir väldigt irriterade när man på radio säger klockan sex och menar 18:00 - även om det är uppenbart att man menar eftermiddagen. Annars tycker jag nog att tolvtimmarsklockan lever kvar i dagligt tal. Det är väl mest i tidtabeller och tablåer man kan bli lite förvirrat innan man vet vilken standard som används. Jag bryr mig inte om vilken standard som används - men jag tycker det låter lustigt när man säger att klockan är sjuttonhundrafemton - militärt från början tror jag. Liksom när man i skrift inte ta'r med nollan utan skriver 7.2.
Margaretha

olgakatt said...

I Storbritannien börjar man kunna decimalsystemen men jag tror klockan släpar efter fortfarande. Jag föredrar 24-timmarsklocka, då är alla missförstånd uteslutna.

Skönt att få jullov! Hoppas du får en skön och vilsam tid!
Själv kommer jag att ha litet besvikna kaliforniska gäster - det blir ju ingen vit jul här som de bepetsat sig på.Bara allra längst norrut i Sverige blir det snö.

Annika said...

Jag föredrar fortf 24 h klockan efter alla mina år i USA.
Då jag kan ställer jag in klockorna så, det är inte alltid det går. men på datorn har jag ställt in den på 24 h, och likaså på min klockradio och på min iPhone.
Men det är ju inget problem att hänga med i varken 24 eller 12 h klockan.

HÄRLIGT med lov för dig snart. Karolinas lov börjar också på fredag.

Kram!!

Saltistjejen said...

Skönt med sov morgon och en kortare vecka såhär inför julen. Ang tidsangivelser så föredrar jag helt klart 24-timmarssättet. Jag har dock vant mig vid 12-timmarssättet men tycker att det är mycket mindre risk för missförstånd etc om man använder det svenska sättet att ange tiden.
Hoppas du får en skön vecka nu innan jul.
Kram!

Anne-Marie said...

Desiree: Visst är det skönt att kunna sova litet längre ibland även om man skall iväg till jobbet. Dessutom blir jag "friare" på jobbet när våra kurser inte är igång. När de är i full fart måste vi vara på plats under många timmar för att finnas tillhands om det behövs. Skönt med litet ledigt. Det behövs så här på vintern. Jag använder en mix av svensk och amerikansk tid. Inte bara på jobbet utan även hemma faktiskt. Kram!

Anne-Marie said...

Katarina: När jag först kom till USA och inte hade något inrutat schema anpassade jag mig litet efter Ms dygnsrytm som var rätt ovanlig, med mycket sena nätter och morgnar. Jag trivs nog bäst att vara i säng före midnatt i alla fall om jag är ledig. Jobbar man behöver man nog lägga sig litet tidigare. Kram!

Anne-Marie said...

Margaretha: Det var inte alls dumt att få sova litet längre idag. Det var riktigt ljust när jag klev upp. För det mesta framgår det ju när på dagen man avser. Men ibland kanske det förtydligare att säga kl 18 om man har 24 timmars klocka. Du ser att jag skriver lika konstigt ;) - 6.20. Skulle givetvis ha skrivit 06.20. När det gäller datum blir jag ofta osäker hur man skriver i Sverige. 15 år sätter sina spår.

Anne-Marie said...

Olgakatt: Visst är 24-timmars"systemet" det som ger minst utrymme för missförstånd. Storbritannien har nog anpassat sig mer än vad USA har gjort. Här biter man sig kvar i inches, feet, yard osv. Tänk vilken skillnad det är jämfört med förra vintern. Minns bilder på din blogg med all snö ni hade. Här har berget knappt någon snö alls vilket är ovanligt. Inte mig emot. :)

Anne-Marie said...

Annika: Jag har faktiskt båda mina datorer enligt amerikansk tids"standard". Har inga klockor med 24-timmarstid. Däremot har alla mina termometrar båda skalorna. Har fortfarande inte fattat hur man enkelt räknar om Fahrenheit till Celsius och tvärtom. Jag fattar inte att det är jul redan. Hösten har gått fort. Kram!

Anne-Marie said...

Saltis: Jag vet inte varför jag anpassat mig så till amerikansk tid eftersom jag stretar emot både gradtal i Fahrenheit och mått osv. Där skall det var det svenska systemet. Det verkar bli mycket att göra även under den tiden när vi inte har några kurser. Vi ligger efter med vissa projekt som vi absolut inte hinner med när skolan är i full gång. Kram!

em said...

"Timnollan" tänkte jag inte ens på att den fattades - det är "minutnollan" jag saknar när den inte sätts ut.
Margaretha

Annika said...

OCh jag har ännu svårare med miles, feet, inches etc. Det hajjar jag ännu inte efter 18 långa år i landet.
Det beror säkert lite på min tröga mattehjärna. men jag lyckas INTE lära mig det.
Tempen är jag dock rätt bra på, men jag har också dubbel, liksom du..
Kram igen!

Anne-Marie said...

Margaretha: Det ser konstigt ut om minutnollan fattas. Håller med dig. Men det är nog också mer "proffsigt" att skriva ut timnollan.

Anne-Marie said...

Annika: Jag har i så fall också en trög mattehjärna. :) Fattar inte hur man enkelt kan lära sig att omvandla eller lära sig måtten "från noll". Kanske det är som att lära sig ord på engelska när man inte kan de svenska orden. Som jag har lärt mig bildelar på engelska, men kan ingenting på svenska i stort sett. Kram!