Thursday, December 1, 2011

Lagringsutrymme

Medan jag fortsätter att fundera kring en eventuellt ny dator och går igenom alla äldre tillbehör (skrivare, mus osv) som kanske inte kommer att fungera med helt nya operativsystem, insåg jag att jag inte alls varit särskilt duktig på att backa upp det jag har i framför allt min PC. Kanske inte ett helt ovanligt "fenomen".

När PCn började "trilskas" insåg jag att mina bilder och viktiga dokument behövde finnas någon annanstans än i datorn. Eftersom det inte gick att lagra på de skrivbara CD-skivorna (något fel med den delen av datorn) fick jag göra litet efterforskningar på nätet vad som kunde passa som backup.

Eftersom inte hela datorn behövde backas upp verkade en USB flash drive vara det bästa. Numera har de så mycket lagringsutrymme att man skulle kunna backa upp hela datorn om man vill. I New York finns en lokal affär och även en nätbutik som heter B&H Photo Video. Jag köpte min kamera via dem och de har bara bra recensioner för sina produkter och sin kundtjänst. Där hittade jag nu också en flashdrive - Kingston Data Traveler. Alla sade att den var otroligt snabb. Och de hade helt rätt. Den lilla driven kom tidigare i veckan och det tog inte många minuter att spara det jag ville. Och den fungerar både med PC och Mac vilket var ett stort plus.

Tidiga datorminnen kom tillbaka när man lagrade allt på "floppy disks". Jag har faktiskt kvar flera och var tvungen att ta fram en för att se hur mycket man kan lagra. Inte mycket. 1.4 MB! Det var därför man behövde långa rader med sådana här disketter om man skulle backa upp sin dator.

Mina CD-skivor har litet mer kapacitet. Runt 700 MB. Men går det inte att skriva till skivorna har man inte stor nytta av dem.

Och så min nya flashdrive med 16GB! Litet skillnad det. Gillar att den har litet starka färger att man enkelt ser den och att den är greppvänlig.

Tack för alla fina kommentarer på mitt inlägg häromdagen om mina tankar om olika förutsättningar när man bloggar. De värmde. :)

12 comments:

Saltistjejen said...

Å, B&H är en favvoaffär! verkligen! OM du någonsin besöker NYC så besök den också. Det är roligt eftersom den är helt annorlunda mot andra affärer. Den drivs ju helt av ortodoxa judar så alla expediter där är i stort sett judiska män med skruvlockar vid öronen. Men det exotiska är kanske inte detta, utan att de har ett system för att frakta varor i butiken. Som små linbanor i taket. Lite som tomtens verkstad ungefär. Men det fungerar faktiskt o är himla effektivt! De har även superbra varor och stort utbud. Jag vet att många proffsfotografer handlar där.
Ett annat tips om du har mycket foton som tar plats är att köpa en liten bärbar hårddisk. De är inte så jättedyra men rymmer enormt mycket! Vi har två sådana. Detta om ditt usb-minne inte räcker.
Kram!!

em said...

Jag har till och med några riktiga, sladdriga, "floppy discs" någonstans - föregångarna till disketterna, som av någon anledning behöll sitt namn på engelska när disketterna kom. Jag minns inte hur mycket som rymdes på dem - förmodligen ännu mindre än på disketterna.
Margaretha

Desiree said...

B&H har vi också handlat från. Köpte våra Nikon kamera därifrån. Vi köpte en sådan där liten bärbar extra hårddisk som vi backar upp våra viktiga filer och bilder på. Himla smidigt och praktiskt. Jätteviktigt att backa upp sina bilder för man skulle bli väldigt ledsen om man blev av med dem. Gillar att memory sticks numer blivit så stora att man får plats med en hel del på dem.
Kram!

Annika said...

Ett toppenställe, AM!
Verkligen BRA att handla ifrån. Top of the line när det kommer till foto o att handla online.
ja, du vet ju vad som hände med mig i höstas. Min Sony Vaio tvärdog, och jag hade inte backat upp sisådär en 12,000 bilder. Jag hade backat upp ungefär 10,000 vid krashen.
USCH vad hemskt det var.
Köpte ju en mac sen, och med den köpte vi en time machine som automatiskt backar upp allt som ligger på datorn.
DET gillar jag!
Jag ska till NYC imorrn, och nu får jag stor lust att besöka B&H. Vi får se, på Saltis beskrivning låter den mkt spännande!!!
Kramar!

Lotta said...

Bra tips!! Jag är helt off vad gäller affärer som säljer elektronik. Ska lägga det här på minnet.

Det är bra med USB flash drive -- gillar också att jag vet hur jag ska göra med den!!

Kram och trevlig helg!

Anne-Marie said...

Saltis: Det låter som en mycket spännande butik. Hade ingen aning om att den drevs av ortodoxa judar. De där linbanorna i taket låter verkligen bra och praktiska. Ja, om jag kommer till NY verkar det vara ett utflyktsmål som är värt att besöka. Jag gillar deras hemsida eftersom de också har många recensioner. Jag köper aldrig något via nätet utan att kunna läsa recensioner. Deras priser är också mycket bra. Gillar företag med hög kvalitet. Kramar!

Anne-Marie said...

Margaretha: De riktigt gamla, "sladdriga" disketterna har jag inte kvar. Men jag använde dem och minns hur de såg ut. Man kan ju undra varför "floppy" hängde med till de andra disketterna som inte alls är "floppy" utan helt hårda. Har ingen aning om hur mycket minne det var på de sladdriga disketterna. Troligen inte mycket alls.

Anne-Marie said...

Desiree: B&H verkar vara en kvalitetsaffär som väldigt många känner till. Jag har hittills varit mycket nöjd med min kamera som jag köpte från dem. Bilder måste man backa upp - de går ju inte att ersätta. Program (som t ex Skype eller liknande) går alltid att ladda ner igen om något händer med datorn. Kram!

Anne-Marie said...

Annika: Du är också en fan av B&H ser jag. :) Oj så många bilder du har. Jag har inte alls särskilt många. Var ju litet sen med att skaffa digitalkamera. Det är ju närapå katastrof om en dator kraschar och man inte får tillbaka sina bilder. Jag tycker det låter som ett riktigt kul utflyktsmål efter att ha läst Saltis beskrivning. Skickar nog ett mail till dig - har ett par frågor om den dator du skaffade. Kramar!

Anne-Marie said...

Lotta: Du som bor granne med NY kan ju ha det som ett utflyktsmål. Saknar litet att jag inte kan komma hur som helst och kolla upp den affären. Flash drives är verkligen praktiska. Och med 16Gb klarar jag mig i alla fall under lång tid framöver. Ha en härlig helg. Kramar!

Mikke said...

You should consider storing all your back up data in the Cloud. 2012 will be the year when this takes off completely. And it is very cheap. Amazon, Google and Apple all have very affordable services, where you can have automatice upload to cloud storage, and retrieve the information from any PC or device.

Anne-Marie said...

Mikke: Welcome to the blog! Had not heard about Cloud. I don't really have that much stored that I need to have on a separate drive/storage space. But, I'll keep this in mind.